"Salomea" lui Caravaggio, simbolul expoziţiei "Seicento"

Palatul Regal din Spania găzduieşte expoziţia „De la Caravaggio la Bernini” cu operele maeştrilor din "Seicento", expoziţie ce parcurge arta şcolilor italiene din secolul al XVII-lea, amintindu-ne totodată de influenţa acestora.
Simona Milea
17.06.2016

alte articole

Salome cu capul ui Ioan Botezătorul pe o tavă de argint (Wikipedia.com)
Simona Milea
17.06.2016

Palatul Regal din Spania prezintă o expoziţie de pictuă italiană până pe data de 16 octombrie, cu capodopere ale maeştrilor din „Seicento” în Colecţiile Regale, sponsorizată de Fundaţia Băncii Santander.

În anul 2013, Patrimoniul Naţional al Spaniei a decis să prezinte expoziţii de pictură italiană numai cu fondurile sale. Arhivele proprii includ numeroase picturi, sculpturi şi chiar 154.000 de obiecte care urmează să fie expuse. Ca urmare a acestei decizii, s-a stabilit ca o selecţie de lucrări care analizează relaţia culturală dintre Spania şi Italia, în epoca „Seicento italiano” şi a barocului să fie redată în expoziţia „De la Caravaggio la Bernini”.

Expoziţia capodoperelor italiene din „Seicento italiano”, sponsorizată de Fundaţia Băncii Santander, parcurgând diferite şcoli italiene din secolul al XVII-lea, prezintă şi unele lucrări care nu au fost niciodată văzute de public. După ce au fost catalogate, identificate şi selectate 72 de lucrări ale unor maeştri precum: Caravaggio, Le Brun, Bernini, Valazquez, Ribera şi Romanelli, a fost posibil ca aceste lucrări să fie expuse în sălile Genova din Palatul Regal din Madrid, până pe data de 16 octombrie 2016.

Complexitatea colecţiei oferă "documentaţia necesară pentru a combina simţul estetic cu discursul ştiinţific", a declarat Gonzalo Redin, curatorul expoziţiei. Celebrul tablou „Salomé cu capul lui Ioan Botezătorul” de Caravaggio, este piesa centrală în jurul căreia s-a decis întreaga expoziţie, "căreia i s-a redat splendoarea emoţională”, a remarcat José Luis Diez Garcia, directorul Colecţiilor Regale. Au fost 46 de restauratori care au contribuit la finisarea multor lucrări expuse acum în Palatul Regal. Diez Garcia aminteşte, pe de altă parte, despre restaurarea celor două sculpturi ale lui Algardi, care împreună cu Bernini a fost unul dintre marii maeştri ai sculpturii.

Colecţia prezintă sculptura „Hristos răstignit” a marelui Bernini, singura piesă fără altar care ne permite să observăm "chipul uman neîmpodobit", a subliniat Diez Garcia. Aceasta este unica sculptură a artistului ce a fost comandată în afara Italiei şi care a fost realizată în încăperile regelui Filip al IV-lea.

Expoziţia deţine zece sculpturi care "au fost bine selectate: unele lucrări nu au fost introduse în expoziţie pentru că noi am avut un standard foarte ridicat", a explicat Gonzalo Redin, curatorul expoziţiei. "În primul rând, s-au studiat lucrările şi s-au evaluat, pentru ca publicul să le poată vedea în expoziţie, iar apoi am lucrat la poziţionarea lucrărilor în catalog", a menţionat el. În plus, toate studiile care au fost efectuate a făcut posibilă explorarea unor lucrări mai puţin cunoscute şi văzute foarte rar, ceea ce a condus la recunoaşterea operelor unor artişti precum Romanelli şi Reni.

Expoziţia a fost împărţită în patru secţiuni, care corespund diferitelor etape şi şcoli italiene.

În prima secţiune „De la Bologna, la Roma”, lucrarea care iese în evidenţă este „Tunica lui José”, de Velazquez, care a fost pictată în mod sigur la întoarcerea sa de la Madrid, după prima călătorie la Roma. Acea experienţă a marcat modul său de lucru, deschizând un nou stil de pictură pe care îl vedem în această lucrare din expoziţie, căreia i s-a acordat o atenţie deosebită.

A doua secţiune, „Luxul Regal”, adăposteşte picturi semnate de artişti precum Simone Cantarini şi Franceso Albani, care reproduc diferite schituri ale Coroanei Spaniole. Printre cele mai importante piese din această secţiune este „Rugăciunea în grădina lui Guido Reni”, precum şi alte două piese sculptate de Algardi la comanda lui Velazquez şi piese de Cartari sau de Petel.

Cea de-a treia secţiune, şi cea mai bogată, este dedicată şcolii napolitane. Datorită celor două secole de dominaţie spaniolă s-au putut achiziţiona nenumărate opere: Caravaggio a petrecut câteva sejururi în Napoli, marcând pictura viceregatului care, în timpul primei jumătăţi a secolului, l-a avut pe cel mai mare reprezentant, José de Ribera. Şi mai puteţi vedea „Vocaţia lui San Andrés” de Barocci, "Conversaţia Sfântului Paul” de Reni şi "Deposition” de Romanelli.

Reunirea tuturor lucrărilor, ce fac parte din Colecţia Regală şi care au fost răspândite în diferite locaţii, a fost o muncă în care s-a implicat întreaga echipă. Şi, cu toate că cele mai multe lucrări au fost restaurate, după cum poate vedea publicul în sălile din Genova, investiţia majoră a fost realizată de Fundaţia Băncii Santander. "Nicio altă instituţie, îndrăznesc să spun, nu şi-ar fi permis să realizeze o astfel de expoziţie numai cu fonduri proprii", a declarat comisarul expoziţiei „De la Caravaggio la Bernini”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor