Regii Spaniei şi Prinţesa Beatrix se aventurează în lumea de vis a pictorului El Bosco (video)

Cu ocazia comemorării a 500 de ani de la moartea pictorului El Bosco, Regii Spaniei însoţiţi de Prinţesa Beatrix a Olandei, au inaugurat o expoziţie a artistului la Muzeul Prado.
Pictură a olandezului Hyeronimus Bosch, cunoscut ca El Bosco (Pixabay.com)
Simona Milea
31.05.2016

La Muzeul Prado din Madrid, a fost inaugurată, luni, expoziţia dedicată pictorului El Bosco, care cuprinde atât opere proprii, cât şi unele transferate din alte ţări, aceasta fiind expoziţia în imagini cea mai extinsă a masterului olandez şi a lumii sale de vis plină de mister.

Cu ocazia expoziţiei de la Muzeul Prado a pictorului Hieronymus Bosch, cunoscut în Spania sub numele El Bosco, ce se deschide pentru public în perioada 31.05.2016 -11.09.2016, vom face o incursiune în viaţa şi opera acestui artist foarte controversat pentru unii.

La deschiderea expoziţiei, în galeria de artă au fost prezenţi şi reprezentanţi instituţionali de vârf din Madrid: viceprim-ministru interimar Soraya Saenz de Santamaria, ministrul Inigo Mendez de Vigo, preşedintele Madridului Cristina Cifuentes, primarul capitalei Manuela Carmena, şi preşedintele BBVA Francisco Gonzále.

După vernisajul expoziţiei, care reuneşte mai mult de cincizeci de picturi, Don Felipe şi Prinţesa Letizia, împreună cu regele Juan Carlos şi Regina Sofia, au oferit un prânz, la Palacio de la Zarzuela, Prinţesei Beatrix a Olandei, care a venit în Spania în mod special pentru această inaugurare.

Prin operele sale, artistul a avut intenţia de a salva cultura clasică ce se estompa în Evul Mediu. Bosco s-a născut în epoca pictorilor flamanzi primitivi, dominată de personalitatea lui Jan van Eyck, şi moare în momentul în care începe şcoala de aur a picturii în Ţările de Jos. Contemporan cu Memling şi Dürer, Hieronymus Bosch a lucrat exclusiv pe pământul său natal în Brabant, creând o pictură originală şi fermecătoare nemaiîntâlnită în arta europeană de până atunci. Regele Felipe al II-lea al Spaniei a fost cel ce a cumpărat multe din operele lui El Bosco după moartea acestuia, care acum se găsesc în Muzeul Prado.

Menţionez, în final, principalele caracteristici ale operei acestui pictor: prezintă o tehnică perfectă şi o bună calitate a desenului; fantezie şi originalitate; include personaje fantastice; apar teme ireale ca şi cum ar reprezenta unele vise cu aceste fantezii.

Bosch a vrut tot timpul să critice viaţa grea şi urâtă, cât şi corupţia grupurilor sociale de neatins ale epocii sale utilizând gluma şi ironia.

Puteţi viziona expoziţia până pe 11 septembrie la Muzeul Prado.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor