Cele mai celebre picturi din lume (Partea a II-a)
alte articole
Arta exprimă o viziune personală ce poate interpreta ceva real sau imaginar cu resurse plastice, lingvistice sau sonore. Maeştrii în pictură au rămas în istorie prin operele lor, ce au ajuns la măiestrie nu numai prin studiu, ci şi prin practică. Împreună cu tehnica utilizată pentru aplicarea culorilor, posesorii acestui talent demonstrează, la prima vedere, că abilitatea lor este în realitate o virtute recunoscută. Picturile cele mai celebre din lume nu trebuie să fie cele mai bune picturi din istoria artei, doar că aceste picturi s-au transformat cu timpul în icoane culturale. Sunt imagini populare uşor de recunoscut ce reproduc, omagiază şi parodiază lumea înconjurătoare.
Cele trei graţii
Acest tablou este opera celebrului pictor flamand Peter Paul Rubens. În 40 de ani de creaţie, pictează 1.400 de tablouri şi desene. Pentru realizarea trupurilor, Rubens se inspiră din creaţia lui Michelangelo. Acest pictor al marilor compoziţii pline de mişcare stăpâneşte în egală măsură reprezentările meditative, cele de linişte şi pline de graţie. Femeia tânără şi frumoasă a fost izvorul său principal de inspiraţie, mai ales în ultima parte a vieţii. A realizat figuri voluptoase de femei, aşa cum sunt înfăţişate şi în acest tablou. Pictura Cele trei graţii, citată ca înfăţişând idealul de frumuseţe, le reprezintă pe fiicele lui Zeus, Aglaya, Talia şi Eufrosine, care au fost pentru Rubens modelele cu forme exuberante pe care le mai găsim în numeroase alte tablouri. Cele trei graţii se află acum în patrimoniul Muzeului Prado din Madrid.
Floarea soarelui
Tabloul face parte dintr-o serie de tablouri cu aceeaşi temă, pictate de faimosul artist Vincente Van Gogh. În tablourile sale găsim aceste flori, unde este folosită toată gama de galben. Cât timp a fost în viaţă, acest pictor nu a fost recunoscut, modul în care picta nefiind la modă în epoca sa. Pictorul a dezvoltat un stil unic, care i-a adus, mai târziu, faima şi recunoaşterea mondială. Tablourile ies în evidenţă prin minuţiozitatea artistului ce pictează cu o trăsătură de penel foarte puternică. Florile Soarelui sunt în număr de trei. Unul cuprinde 15 Flori ale Soarelui într-o cană, iar alte două tablouri conţin 12 Flori ale Soarelui tot într-o cană, dimensiunile acestora fiind de 93cmX72cm.
Rondul de noapte
Această faimoasă lucrare este opera pictorului olandez Rembrandt Harmenszoon von Rijn, concepută între anii 1640-1642. Tabloul are dimensiunile de 363cmX437cm şi se găseşte la Rijksmuseum din Amsterdam. Opera înfăţişează garda oraşului în mişcare, condusă de căpitanul Frans Banning Cocq. Multă vreme pictura a fost acoperită cu un lac închis la culoare, care a dat impresia greşită că ar descrie o scenă de noapte, de aici i-a rămas şi numele de ''Rondul de noapte''. Acest lac a fost înlăturat în 1940. Pictura este renumită pentru 3 elemente: dimensiune, jocul de lumini şi umbre, şi senzaţia de mişcare. În Occident lucrarea este pe locul 4 ca renume după Mona Lisa, Cina cea de Taină şi Cupola Capelei Sixtine.
Las Meninas
Tabloul este considerat de experţi o pictură importantă a istoriei artelor. Opera lui Diego Velazquez l-a făcut să fie numit ''pictorul pictorilor'' de către mulţi artişti ce au dorit să-i aducă un omagiu. Tabloul datează din secolul al XVII-lea (pictat în anul 1656). Meninas înseamnă domnişoarele de la curte, iar eroina principală este Margarita Maria, viitoarea împărăteasă a Germaniei, în vârstă de 5 ani. Tehnica artistului este magistrală, atât prin prezentarea foarte realistă a personajelor cât şi printr-o minunată realizare a ţinutei vestimentare, unde vedem chiar şi strălucirea mătăsii din veşminte, această operă primind aprecieri dintre cele mai elogioase.
Luca Giordano, pictorul lui Carlo II, l-a denumit ''teologia picturii'', pentru că a reunit toate virtuţiile posibile în arta picturii. Carl Justi a spus: ''nu există alt tablou care te poate face să-l uiţi pe acesta''. Teophile Gautier afirma că acest tablou este minunat prin naturaleţea şi realismul prezentat, spunând: unde este tabloul? Las meninas este fără îndoială o operă extraordinară, ce pare un instantaneu fotografic, este pictura reprezentativă de la curte. Această tensiune în formă şi conţinut poate că ne fascinează pe toţi atunci când privim acest tablou. Acesta se găseşte în colecţiile Muzeului Prado din Madrid.
Bal la Moara de la Galette
Pierre Auguste Renoir pictează această lucrare în 1876, pe care o găsim acum la Muzeul d’Orsay din Paris. Pictura înfăţişează o după-amiază de duminică obişnuită la Moara de la Galette din districtul Montmartre din Paris. La sfârşitul secolului al XIX-lea, oamenii simpli din Paris se găteau şi îşi petreceau timpul (aici) dansând, bând şi mâncând prăjituri franţuzeşti numite galette. Acest tablou este al 5-lea pe lista celor mai scumpe picturi vândute. În 2002 la licitaţia de la Sotheby’s este vândut pentru suma de 78,1 milioane de $.
Fata cu cercel de perlă
Pictura este capodopera pictorului olandez Johannes Vermeer, numită şi Mona Lisa Nordului sau Mona Lisa olandeză. Azi opera este păstrată la Galeria Mauritshnis din Haga. Este un portret al unei fete care are un cercel cu o perlă în formă de lacrimă. Datorită fundalului întunecat, aproape negru, se creează un efect tridimensional ce stabileşte punctul de focalizare pe acest cercel cu perlă. Realizarea portretului este în stil baroc, folosind lumina în mod uimitor. Celebritatea lucrării, dar şi a artistului a crescut foarte mult odată cu lucrarea lui Tracy Chevalier. Acesta a scris o nuvelă istorică despre circumstanţele în care a fost creat acest tablou. Nuvela a inspirat, în 2003, filmul cu acelaşi nume, în care rolul principal este atribuit actriţei Scarlett Johansson.
Această listă reprezintă lucrări care odată văzute te emoţionează, le reţii pentru totdeauna datorită unicităţii, a forţei de exprimare, a culorii şi a jocului de umbre cât şi pentru specificul atmosferei şi a locului prezentat. Sunt lucruri ce nu mor deoarece nu au moarte, vor dăinui peste timp ca nişte bijuterii pe care va trebui să le păstrăm, să le îngrijim, pentru a putea delecta, prin frumuseţea şi forţa lor, viitoarele generaţii. Priviţi şi iubiţi arta, este un lucru care vă înalţă, vă învaţă să apreciaţi frumosul şi să deveniţi mai buni într-o lume în care valorile se pierd treptat datorită multor factori binecunoscuţi.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.