Turist (cu ameţeli!) pe Turnul din Pisa, Italia
Galerie foto pe pagina originală a Epoch Times România.
Greşelile sunt uneori necesare, utile şi de multe ori chiar frumoase, un exemplu în acest sens fiind Turnul din Pisa.
Turnul Înclinat, simbol al oraşului Pisa, este cel mai faimos monument italian din lume. Împreună cu catedrala şi baptisteriul face parte dintr-un complex de lucrări pe care poetul italian D'Annunzio le-a numit "Miracoli", de aici venind denumirea "Piazza dei Miracoli" dată locului care le găzduieşte.
Clădirile maiestuoase ale pieţii sunt rămăşiţele a ceea ce a fost odată Republica Pisa (datează din 1.000 î.Hr). Piaţa Duomo găzduieşte un grup de monumente cunoscute în întreaga lume şi fac parte din Patrimoniul UNESCO încă din 1987. Domul, Baptisteriul şi Turnul Înclinat sunt considerate capodopere ale arhitecturii medievale.
Turnul nu a devenit faimos, aşa cum cred mulţi, datorită legendei contelui Ugolino - narată în Divina Comedie de poetul Dante Alighieri - unde acesta, fiind privat de libertate, supravieţuieşte devorându-le membrele copiilor închişi cu el, (Ugolino della Gherardesca născut în Pisa, 1210-1289, a fost un nobil şi politician italian, amiral din secolul al XIII-lea). Contele Ugolino a fost închis, de fapt, într-un alt turn, în interiorul Palatului Ceasului. Motivul acestei faime se datorează înclinaţiei structurii turnului cauzată de prăbuşirea solului, dar, de asemenea, şi arhitecturii sale magnifice alcătuite din arcade şi loggii, cât şi ale celor 294 de trepte în spirală care conduc în vârful turnului clopotniţei - la mai bine de 56 de metri deasupra solului, cu o panoramă spectaculoasă. Înclinarea clădirii măsoară în prezent 3,97° faţă de verticală.
Măreţia Turnului, adiacent Catedralei Santa Maria, iese în evidenţă din complexul de clădiri din piaţă, care par să se odihnească pe un nor verde. Catedrala sau Domul şi Baptisteriul, albe ca zăpada, sunt un exemplu de neegalat de stil romanic-pisan, deşi în cazul cupolei sunt evidente influenţele arabe.
Câteva informaţii legate de vizita la Turnul din Pisa: pot urca până la 40 de persoane odată şi nu pot sta prea mult în vârful acestuia, timpul de urcat şi coborât a celor 294 de trepte este de aproximativ o jumătate de oră. Sunt destul de greu de urcat, cu o senzaţie puternică de înclinaţie, nu prea recomandată celor care suferă de vertij, atacuri de panică şi claustrofobie. Aproape întregul traseu este asigurat, cu grilaj. Ultima parte este mai "deschisă". Odată ajunşi în vârful turnului (este impresionant, chiar dacă există o balustradă!), vom vedea Campo dei Miracoli, Domul şi Baptisteriul. De menţionat este că urcarea în turn este interzisă pentru copiii sub 8 ani.
Frumuseţea acestei destinaţii turistice din inima Toscanei, în Italia, nu trebuie să inducă în eroare. Pisa este un muzeu în aer liber, dar, de asemenea, un oraş modern. Deşi o mare parte din viaţa de noapte şi cea studenţească are loc de-a lungul râului Arno care străbate oraşul, Piazza dei Miracoli este de asemenea plină de mulţi dintre studenţii care animă una dintre universităţile sale, Normale di Pisa, una dintre cele mai vechi, respectate şi căutate din lume. Universitatea este situată în Piazza dei Cavalieri, gazdă a Palatului Caravana a marelui Giorgio Vasari (Giorgio Vasari, 1511 – 1574 - un pictor, arhitect şi istoric de artă italian, puternic influenţat de Michelangelo şi Andrea del Sarto).
Măreţia anticei republici maritime din Pisa este reflectată în poduri, clădiri şi interioare pictate şi oferta de mari muzee: Muzeul Opera din Duomo, Muzeul de Grafică, Palatul Regal şi Certosa. Centrul medieval este plin de biserici, arcade şi baruri. Pisa a fost locul de naştere al unor pictori celebri şi încă este un centru important pentru arta contemporană.
În afară de turismul cultural, Pisa a reînnoit tradiţia sa indisolubilă legată de mare, redevenind recent un loc de turism pentru cei care iubesc plaja. Municipiul cuprinde locuri cum ar fi Marina de Pisa, cât şi coasta toscană, care face parte din Parcul Natural Migliarino, San Rossore, Massaciuccoli.
Nu ne rămâne decât să vă dorim călătorie plăcută.