Salată de conopidă la cuptor cu năut - simplă, sănătoasă şi versatilă

Iată un mod uşor şi delicios de a pregăti conopida!
Salată de conopidă la cuptor cu năut
Salată de conopidă la cuptor cu năut (Maria Matyiku / Epoch Times)

Salata de conopidă la cuptor cu năut este săţioasă, deosebit de gustoasă şi sănătoasă, fiind o alternativă vegetariană excelentă pentru ocazii speciale, sărbători dar şi pentru o masă obişnuită de zi cu zi.

Prăjirea bucheţelelor de conopidă la cuptor adaugă un plus de aromă şi gust: conopida se va carameliza până va căpăta o culoare maro aurie pe exterior, în timp ce în interior va rămâne fragedă şi puţin crocantă.

Această salată este foarte versatilă putând să o asortaţi cu tot ce vă place: de la paste şi brânzeturi, la peşte, pui sau friptura preferată (printre favorite se numără muşchiuleţul de porc şi puiul la grătar).

Ingrediente:

o conopidă de mărime mijlocie curăţată de frunze,

5 linguri de ulei,

1/2 de ceapă roşie,

3 linguri de oţet de mere,

1-2 linguriţe de muştar,

Sare şi piper negru proaspăt măcinat,

2 căni de năut fiert sau o cutie mică de conservă de năut,

câteva fire de verdeaţă (pătrunjel, cimbru, mărar, etc),

seminţe germinate sau salată verde, spanac, rucolă (opţional)

Ingredientele principale
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Cuptorul se preîncălzeşte la 220 C, iar grătarul se poziţionează la o treime de la baza de jos a cuptorului.

Conopida se rupe în bucheţele şi se aşează într-un singur strat, într-o tavă mare de copt tapetată cu hârtie de copt. Conopida se asezonează cu sare şi piper, apoi se stropeşte cu ulei de măsline şi se dă la cuptor.

Copopida se rupe în bucheţele de 3-4 cm lungime şi se aşează pe un singur strat într-o tavă de copt
Copopida se rupe în bucheţele de 3-4 cm lungime şi se aşează pe un singur strat într-o tavă de copt (Maria Matyiku/ Epoch Times)

După 10 minute, se scoate tava şi se întorc bucheţelele pe cealaltă parte, apoi se dă din nou la cuptor pentru încă 10 minute sau până când conopida este pătrunsa dar fermă şi devine uşor maronie. Se lasă deoparte să se răcească putin.

Conopida este pătrunsă dar fermă şi devine uşor aurie aurie.
Conopida este pătrunsă dar fermă şi devine uşor aurie aurie. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Între timp, se marinează ceapa. Jumătatea de ceapă tăiată longitudinal se taie încă o dată în sferturi pe lungime apoi se taie julien pe lăţime, în felii subţiri. Ceapa tăiată se pune într-un castron mic, se presară cu sare, după care se adaugă cele 3 linguri de oţet şi se amestecă uşor. Se lasă deoparte la marinat până când ceapa se înmoaie iar culoarea se deschide spre rozaliu şi devine vibrantă (aprox 10-12 minute). Ceapa se strecoară apoi cu ajutorul unei site cu plasă fină, lichidul rezultat folosindu-se la prepararea dressingului.

Marinarea cepei
Marinarea cepei (Maria Matyiku / Epoch Times)

Prepararea dressingului:

În lichidul scurs de la marinarea cepei se pune 1-2 linguriţe de muştar, sare după gust (¼ linguriţă) şi piper măcinat. Se adaugă treptat 3 linguri de ulei de măsline, amestecând continuu. La sfârşit se presară verdeaţă tocată mărunt şi se lasă deoparte pentru a se infuza aromele.

Prepararea dressingului
Prepararea dressingului (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Asamblarea salatei

Într-un castron mai mare, se combină conopida coaptă cu ceapa marinată, boabele de năut şi verdeaţa rămasă, după care se toarnă dressingul şi se amestecă uşor să se încorporeze uniform. Se potriveşte de sare şi piper după preferinţă.

Se combină conopida cu ceapa marinată, boabele de năut şi verdeaţa
Se combină conopida cu ceapa marinată, boabele de năut şi verdeaţa (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Înainte de servire se adaugă salată verde, frunze de spanac, rucola sau seminţe germinate.

Se toarnă dressingul şi se amestecă uşor
Se toarnă dressingul şi se amestecă uşor (Maria Matyiku/ Epoch Times)

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură