Piure de mazăre galbenă - o mâncare deosebit de fină şi savuroasă

Perfect pentru zilele friguroase de iarnă, piureul de mazăre galbenă, este o mâncare simplă, sănătoasă, extrem de gustoasă şi la bugetul fiecăruia.
Maria Matyiku
14.01.2016

Mazărea galbenă uscată şi decojită, este foarte populară în special în zonele sudice ale ţării, dar şi în bucătăria europeană (italiană, greacă, spaniolă şi portugheză) precum şi în bucătăria Indiană şi a Orientului Mijlociu.

Are avantajul că se fierbe direct, fără a fi nevoie de înmuiere în prealabil, şi este foarte bine tolerată de sistemul digestiv.

La fel ca şi suratele ei, fasolea, lintea sau năutul, mazărea galbenă este cunoscută pentru conţinutul bogat de protein alimentare şi fibre, conţinând, de asemenea, mai multe vitamine şi minerale deosebit de benefice pentru sănătate precum cupru, acid folic şi mangan.

Piureul obţinut, este foarte cremos şi fin. Se poate servi ca aperitiv sau garnitură pe lângă carne sau salata preferată.

Ingrediente:

500 g mazăre galbenă uscată,
2-3 linguri de ulei de măsline,
2-3 cepe roşii sau albe mărunţite,
2 căţei de usturoi tăiaţi mărunt,
1 ½ litri de apă fierbinte,
sucul de la o lămâie,
½ cană de ulei de măsline,
½ linguriţă de cimbru uscat sau o linguriţă de cimbru proaspăt,
sare şi piper după preferinţă

Pentru ornat:
ulei de măsline de presărat pe deasupra,

o ceapă mică tăiată foarte mărunt (opţional),
2-3 linguriţe de capere,
Frunze de pătrunjel verde ( opţional)

Modul de preparare:

Mai întâi îndepărtaţi eventualele impurităţi strecurate prin mazărea uscată, apoi clătiţi mazărea în mai multe ape.

Într-o oală de mărime medie, se pun 2-3 linguri de ulei, apoi se amestecă bine ceapa, usturoiul bine mărunţit şi cimbru. După 2-3 minute se adaugă mazărea, apa fierbinte, ½ cană de ulei de măsline, sare şi piper.

Se lasă să dea în clocot, apoi se reduce focul, se acoperă oala cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 40-50 de minute. Din când în când se ridică capacul pentru a îndepărta spuma albă care se adună pe deasupra în timpul fierberii.

Boabele sunt fierte când încep să se sfărâme uşor. Se ia vasul deoparte şi se acoperă cu un şervet de bucătărie pentru aproximativ 20 minute. În acest timp apa care a rămas de la fierbere este absorbită de boabe.

După trecerea celor 20 de minute, se adaugă sucul de la o lămâie, apoi se pasirează fie manual printr-o sită fină, fie la robotul de bucătărie.

Se serveşte ca aperitiv cu ulei de măsline, ceapă şi câteva capere şi/sau frunze de pătrunjel presărate pe deasupra. La fel de bine se poate servi ca o salată de varză murată sau ca felul doi alături de un ciolan afumat, peşte, sau altă carne, după preferinţă.

Vă dorim poftă a bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor