Salată orientală de cartofi cu heringi şi măsline

Salată de cartofi cu heringi şi măsline
Salată de cartofi cu heringi şi măsline (Maria Matyiku / Epoch Times)

Salata orientală de cartofi este o mâncare tradiţională românească cu care am crescut. Este o salată extrem de populară şi aş spune specială într-un fel, deoarece cu doar câteva ingrediente banale, poţi face o mâncare foarte gustoasă, care te poate scoate oricând din încurcătură când eşti în criză de timp sau ai musafiri neaşteptaţi. O găsim răspândită în multe variante, majoritatea având la bază: cartofi, ceapă, ouă sau peşte şi/ sau măsline şi castraveciori muraţi.

Se poate servi ca atare sau drept garnitură pe lângă diferite fripturi. Cei care doresc o consistenţă mai bogată pot adăuga smântână sau maioneză. Vă prezentăm o variantă deosebit de gustoasă de salată orientală cu heringi şi măsline.

Ingrediente:

1 kg cartofi,
o ceapă roşie de mărime potrivită (sau 2-3 cepe mici),
sucul de la o lămâie,
200 g castraveţi muraţi,
3-4 linguri oţet de mere,
3-4 linguri ulei de măsline,
sare şi piper după gust,
75 g măsline,
250 g heringi săraţi sau în ulei,
1/4 linguriţă de ardei iute uscat (opţional)

Mod de preparare:

Cartofii se curăţă de coajă şi se taie în cubuleţe de 2-3 cm grosime. Dacă au coaja subţire, cartofii se pot lăsa în coajă, altfel coaja se va curăţa. Cartofii se pun la fiert într-o cratiţă în care s-a adăugat puţină sare şi o lingură de oţet, pentru a preveni zdrobirea. Se lasă să fiarbă la foc mic până când sunt pătrunşi. Nu se fierb în exces pentru a evita sfărâmarea lor.

În timp ce cartofii fierb, castraveţii se taie felii subţiri dacă sunt mici sau în cuburi dacă sunt de marime medie sau mare.

Ceapa roşie se curăţă de coajă, apoi se taie în rondele subţiri. Ceapa se marinează în sucul de lămâie amestecat cu oţet de mere pentru a elimina din iuţeală.

Castraveţii şi ceapa se pun într-un castron de salată, apoi se amestecă cu oţetul amestecat cu sucul de lămâie şi uleiul.

După ce cartofii au fiert, se scurg de apă şi se lasă să se răcească. Cartofii răciţi se amestecă cu ceapa şi castraveţii, şi apoi se adaugă măslinele, sare şi piper după gust.

Heringii în ulei se dezosează şi se taie în bucăţi de 4-5 cm lungime şi se pun deasupra cartofilor. Opţional peste peşte se poate presăra ardei iute uscat.