"S-a pus batista pe ţambal!" - Fostul secretar de stat pentru Revoluţionari mazilit de premier acuză Justiţia că i-a făcut un cadou lui Ciolacu în prag de alegeri

Mihai Dodu (Epoch Times)
Loredana Diacu
01.10.2024

Tribunalul Buzău a respins acţiunea în instanţă prin care Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari cerea ca Buzăului să îi fie retras statutul de oraş cu rol determinant în Revoluţie. De acest statut pot beneficia doar localităţile în care s-au înregistrat morţi şi răniţi înainte de fuga dictatorului Ceauşescu. Reamintim că cel mai cunoscut revoluţionar buzoian este însuşi premierul Ciolacu care a aspirat la un moment dat la certificat de luptător cu rol determinant.

Instanţa a motivat soluţia prin admiterea excepţiei "tardivităţii" invocate de pârâtă şi de intervenienţi. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

"Tip soluţie: Respinge cererea. Soluţia pe scurt: Admite excepţia tardivităţii, invocată de pârâtă şi de intervenienţii accesorii. Respinge, ca tardivă, cererea formulată de reclamantul SECRETARIATUL DE STAT PENTRU RECUNOAŞTEREA MERITELOR LUPTĂTORILOR ÎMPOTRIVA REGIMULUI COMUNIST INSTAURAT ÎN ROMÂNIA ÎN PERIOADA 1945-1989, în contradictoriu cu pârâta ASOCIAŢIA CLUB 22 A LUPTĂTORILOR ÎN REVOLUŢIA DIN DECEMBRIE 1989. Admite cererile de intervenţie în favoarea pârâtei. Obligă reclamantul să plătească pârâtei suma de 3000 de lei, cheltuieli de judecată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în condiţiile art. 396 alin. 2 C.p.c., azi, 17.09.2024. Document: Hotărâre 502/2024 17.09.2024"

Potrivit fostului secretar de stat pentru revoluţionari, Mihai Dodu, în al cărui mandat a fost deschisă acţiunea de la Tribunalul Buzău, asistăm la "o punere a batistei pe ţambal în context electoral", Ciolacu candidând la preşedinţia ţării: "Ăsta e un cadou făcut instanţei, în principiu, premierului Ciolacu. N-am niciun dubiu", a declarat Dodu pentru Epoch Times.

Reamintim că Mihai Dodu a fost demis de Marcel Ciolacu chiar în vacanţa de sărbători a anului 2023. În mandatul lui Dodu - fiu de erou martir al Revoluţiei - Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor l-a lăsat pe premier fără certificat de luptător cu rol determinant în Revoluţie.

"Tribunalul Buzău s-a exprimat doar pe o chestiune tehnică, şi anume că acţiunea noastră, a Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari din timpul mandatului meu, este tardivă. Nu s-a exprimat dacă Buzău este sau nu oraş cu rol determinant.

Deci, nu a mers pe probe. Probele sunt concludente. Parchetul Militar a spus clar că nu a existat nicio victimă până la fuga dictatorului. Deci, oraşul Buzău, ca şi alte oraşe - Suceava, Piatra Neamţ, Deva, Târgovişte etc.- nu este oraş cu rol determinant.

Printr-o adresă către Parchetul Militar, am cerut informaţii şi mi-a venit răspunsul că Buzău nu este oraş cu rol determinant. Dar instanţa a declarat că acţiunea noastră este tardivă. Deci, pe fondul probelor nu s-a discutat, s-a discutat mai degrabă pe o chestiune tehnică, pe tardivitate", a declarat pentru Epoch Times fostul secretar de stat pentru revoluţionari, Mihai Dodu.

Întrebat cum vede decizia Tribunalului Buzău, Dodu a răspuns: "Instanţa n-a vrut să se complice într-un an electoral, mai cu seamă fiind vorba şi despre premierul Ciolacu, care candidează la preşedinţie. Nu a vrut să-şi complice situaţia în aceste momente. Simplu. Şi atunci au mers pe o chestiune tehnică, nu s-au complicat, au mers pe tardivitate, dacă acţiunea noastră este târzie sau nu. Probele nu au contat, au mers pe partea aceasta cu instanţele, totul e tehnic. Deci ăsta era un cadou făcut de instanţă oraşului Buzău, în principiu premierului Ciolacu. N-am niciun dubiu. Şi mă bazez pe probele de la Parchetul Militar şi din alte cercetări. Simplu, un cadou. S-a pus batista pe ţambal, cum spune românul."

Mihai Dodu a reamintit că se poate face recurs la decizie

"Se poate face apel la decizie şi aşteptăm să vedem ce comportament va avea secretarul de stat, dacă va vrea să facă apel.Sunt convins că departamentul juridic va face un apel, vom vedea dacă va fi transmis instanţei sau va rămâne doar un act administrativ în cadrul Secretariatului", a declarat Dodu.

Fostul secretar de stat a mai precizat că, dacă decizia instanţei nu va fi atacată şi lucrurile vor rămâne aşa, în jur de 100-120 de buzoieni vor continua să primească indemnizaţii de luptător cu rol determinant.

Trebuie precizat că dacă unui oraş i se retrage calitatea de oraş cu rol determinant, revoluţionarii din acel oraş pierd certificatele de luptător cu rol determinant în Revoluţie şi beneficiile ce decurg din acestea. Mulţi foşti revoluţionari (reali sau falşi) şi-au construit existenţa pe acele titluri, ei prezentându-se opiniei publice drept eroi. În plus, din acest certificat decurg şi avantaje materiale. Luptătorii cu rol determinant au indemnizaţii lunare de circa 2400 de lei, plus alţi 1300 de lei adăugaţi la pensie, pensionare cu 5 ani mai devreme, plus alte beneficii. Revoluţionarii au prioritate la primirea unei case din fondul de locuinţe sociale, cu plata celei mai mici chirii prevăzute în lege. Luptătorii pot cumpăra sau închiria cu prioritate, fără licitaţie, un spaţiu comercial cu o suprafaţă de până la 100 de metri pătraţi şi pot primi în proprietate 10.000 de metri pătraţi de teren în extravilan şi 500 de metri pătraţi în intravilan. Transportul în comun, urban, este gratuit şi tot gratuit pot face 12 călătorii dus-întors cu trenul, pe an. Revoluţionarii sunt scutiţi de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă şi terenul aferent acesteia şi se pot pensiona cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei.

Având în vedere numărul mare de falşi luptători cu rol determinant, prejudiciul adus statului de faptul că aceştia încasează lunar sume pe care nu le merită este considerabil, explică Dodu pentru Epoch Times după demiterea din funcţie.

Revenind la decizia Tribunalului Buzău, potrivit lui Mihai Dodu, intervenienţii din dosarul vizând acel oraş sunt amici ai lui Ciolacu. El mai susţine că, prin admiterea cererii de intervenţie a acestora, cerere în care s-a invocat tardivitatea, Tribunalul Buzău a încălcat art. 6 privind dreptul la un proces echitabil, art. 2537 alin. 2 şi 3 din Codul Civil, deoarece termenul de 1 an prevăzut la art. 1 alin. 6 din Legea 554/2004 începea să curgă de la momentul comunicării deciziei penale din 31.07.2023, pronunţată de ICCJ în dosarul penal Nr. 2057.

În acest dosar, Secretariatul de Stat s-a constituit parte civilă. Cursul prescripţiei a fost întrerupt şi s-a reluat odată cu comunicarea deciziei penale către Secretariat. Acţiunea privind anularea deciziei de introducere a oraşului Buzău a fost promovată în termenul de un an, spune Dodu.

El mai subliniază că, prin acest tertip, instanţa a blocat judecarea fondului de frică, deoarece adresa Parchetului Militar, din care reiese că Buzăul nu este oraş cu rol determinant, este clară.

Decizia creează un precedent periculos, mai atrage atenţia fostul secretar de stat: toţi cei implicaţi în celelalte cinci dosare de anulare a statutului de oraş cu rol determinant acordat unor oraşe care nu se califică pentru această titulatură vor invoca tardivitatea şi precedentul de la Tribunalul Buzău.

Reamintim că Mihai Dodu a acuzat în repetate rânduri că Sever Romulus Stana, noul şef al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, nu le permite juriştilor instituţiei să se prezinte în procese cu mize foarte mari pentru bugetul de stat. Este vorba de şase acţiuni deschise de Dodu şi colegii săi în instanţă, înainte ca Ciolacu să îl fi demis, împotriva unor oraşe care nu îndeplinesc condiţiile de a fi “cu rol determinant” la victoria Revoluţiei.

Dodu mai acuză că Stana nu vrea nici să reia activitatea comisiei care decide dacă trebuie făcute acţiuni în instanţă pentru alte câteva oraşe care deţin un astfel de statut în mod ilegal (Comisia Art. 9^2). Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Redacţia Epoch Times a întrebat Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari, printr-un email adresat secretarului de stat Sever Stana, dacă va face apel la decizia Tribunalului Buzău. Vom reveni cu răspunsul când ne va parveni.

Mai amintim că actualul premier al României are un certificat de revoluţionar încă din 1992. Deşi spune public că nu a avut şi nu vânează beneficii de pe urma participării la Revoluţie, documente cadastrale de arhivă arată că a fost proprietarul unui teren primit de pe urma certificatului de revoluţionar şi vândut apoi, în 2007. În plus, în viitorul apropiat ar putea beneficia de indemnizaţii retroactive de peste 40.000 de euro, scria în 2023 Recorder.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor