Ambasadoarea SUA îl contrazice pe Ciolacu care s-a lăudat că din ianuarie putem intra fără vize în America. Care-i, de fapt, realitatea?

Marcel Ciolacu (Captură video)
Ana Ion
01.10.2024

Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a comunicat marţi la guvern, după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, că „mai sunt de îndeplinit câţiva paşi importanţi, în următoarele luni, pentru a stabili dacă România este într-adevăr eligibilă pentru a participa la programul Visa Waiver”. Dacă decizia Guvernului SUA va fi favorabilă, programul ar putea deveni operaţional „cândva în 2025”, a spus diplomata, potrivit Hotnews.

Declaraţiile sale vin la scurtă vreme după ce Ciolacu, aflat în plină campanie de imagine pentru prezidenţiale, a anunţat că, începând din luna ianuarie, românii vor putea călători în Statele Unite fără a mai avea nevoie de viză.

Întâlnirea ambasadoarei SUA cu Ciolacu a avut loc de la ora 14.00. După întâlnirea cu premierul Ciolacu, Kathleen Kavalec a ieşit singură la declaraţii în faţa Guvernului şi a acceptat trei întrebări de la jurnalişti.

Răspunzând reporterilor, ea a spus că „vor mai avea loc consultări suplimentare între cele două guverne mai târziu în această toamnă” pentru a verifica „aderarea României la o serie de măsuri de securitate convenite anterior”.

Diplomata a subliniat că „în cazul în care Guvernul SUA va lua o decizie favorabilă de a include România în programul său Visa Waiver, va exista o perioadă de pregătiri şi de schimb de informaţii înainte ca orice modificare a cerinţelor actuale de viză să poată fi implementată”.

”Datele privind rata de refuz al vizelor sunt de obicei publicate cel târziu în ianuarie. În cazul în care toate condiţiile în pregătire decurg cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025”, a spus ambasadoarea SUA în România.

Întrebată ce paşi importanţi mai are România de îndeplinit, aceasta a spus că „există o serie de paşi în ceea ce priveşte securitatea şi schimbul de informaţii şi am semnat câteva acorduri cu privire la cele care vor trebui implementate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor