Şef de campanie pentru adjunctul NATO, partener de afaceri cu un propagandist care-l admiră pe Putin [Context.ro]

Mircea Geoană (Facebook/mircea.geoana)
Ana Ion
01.10.2024

Rareş Mănescu, care a fost coordonator al campaniei lui Mircea Geoană, este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puţin 10 ori după anexarea ilegală din 2014, dezvăluie o investigaţie internaţională, potrivit Context.ro.

Jurnaliştii reţelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte şi Context.ro, au aflat că Rareş Mănescu, fost primar al Sectorului 6, a înfiinţat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificaţii care duc chiar şi la un mercenar care a luptat în Donbas de partea ruşilor.

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareş Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură şi autodeclarat fanatic al pescuitului.

Kozlov are şi o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia.

Kozlov a folosit aliasul Alex Krepcinski, un blogger care, după invazia din 2014, publica materiale pro-ruse. Cu acest ID, Kozlov a postat în 2017 o poză cu Putin, cu următorul comentariu: „Omul nu a pierdut nici o luptă în viaţa lui. E comandantul suprem al ţării împotriva căreia s-a pornit un război”.

Mănescu a refuzat să răspundă la întrebările Contex.ro privind activităţile de propagandă ale partenerului său de afaceri în Ucraina. A precizat succint că a părăsit campania lui Geoană „în urmă cu cinci luni”, adică prin mai.

La rândul său, Mircea Geoană a refuzat să ne spună dacă a informat NATO despre legăturile lui Mănescu cu Kozlov şi ale acestuia cu mercenarul Batin.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor