"E vorba de prejudiciu de sute de milioane". Noul secretar de stat pentru Revoluţionari pus de PSD, acuzat că aruncă în aer instituţia

Romulus Sever Stana (Facebook)
Loredana Diacu
02.04.2024

Sever Romulus Stana, noul şef al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, este acuzat de predecesorul său în funcţie că nu le permite juriştilor instituţiei să se prezinte în procese cu mize foarte mari pentru bugetul de stat. Sever Stana a fost numit în funcţie de PSD, după înlăturarea lui Mihai Dodu, în al cărui mandat Ciolacu a fost lăsat fără certificat de luptător cu rol determinant.

La trei luni de la "mazilirea" sa, Dodu acuză că de la începutul lunii martie juriştii nu se pot prezenta să apere interesele instituţiei, şi implicit ale statului român, într-o serie de procese vizând statutul de oraş cu rol determinant la Revoluţie acordat unor localităţi care, potrivit lui Dodu, nu întrunesc criteriile necesare pentru acest statut. Este vorba de şase acţiuni deschise de Dodu şi colegii săi în instanţă înainte ca Ciolacu să îl fi dat jos.

Dodu mai acuză că Stana nu vrea nici să se reia activitatea comisiei care decide dacă trebuie făcute acţiuni în instanţă pentru alte câteva oraşe care deţin un astfel de statut în mod ilegal (Comisia Art 9 ^2).

Contactat de Epoch Times, Sever Stana a justificat neconvocarea comisiei invocând o prespusă necesitate de schimbare a regulamentului de funcţionare a comisiei astfel încât aceasta să fie competentă "în analizarea deciziilor emise", aceasta în condiţiile în care până să preia el mandatul comisia a fost considerată competentă să trimită dosare în instanţă.

Referitor la trimiterea de jurişti în instanţe, Stana a precizat că ultima oară când s-a întâmplat acest lucru pe o speţă vizând oraşe cu rol determinant a fost în ianuarie 2024 la Curtea de Apel Bacău şi a invocat lipsa de personal.

Precizăm în context că pe 8 aprilie ar urma să fie termen în dosarul privind Buzăul, oraş unde a fost revoluţionar şi premierul Ciolacu. Nu ştim dacă Secretariatul va trimite jurişti.

De ce statutul acestor oraşe este important şi ce consecinţe decurg din acordarea/menţinerea lui?

Povestea oraşelor cu rol determinant la Revoluţie a început acum circa 10 ani şi este legată de numele unui alt fost secretar de stat PSD, Adrian Sanda.

Concret, în 2014, Legea 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 a fost modificată şi completată fiind introdusă o nouă categorie de revoluţionari – şi anume „Luptător cu rol determinant”. De acest titlu puteau beneficia doar revoluţionarii din localităţile în care s-au înregistrat morţi şi răniţi înainte de fuga dictatorului Ceauşescu.

Potrivit lui Dodu, în 2015, Sanda a început să emită ordine pentru oraşe cu rol determinant în baza unor cereri bazate preponderent pe dovezi false. În loc să verifice temeinicia şi legalitatea solicitărilor făcute de varii asociaţii din respectivele oraşe, Sanda a preferat să închidă ochii. Ar fi putut cere informaţii de la Parchetul Militar pentru a vedea dacă în respectivele oraşe chiar s-a murit sau au fost răniţi şi reţinuţi revoluţionari, însă n-a făcut-o, susţine Dodu. Şi aşa pe lista oraşelor cu rol determinant au apărut localităţi care nu meritau acest statut iar, odată cu ele, şi o ploaie de falşi luptători cu rol determinant.

Spre deosebire de celelalte categorii de revoluţionari, luptătorii cu rol determinant beneficiază de drepturi băneşti majorate, în baza titlului respectiv ei primind, începând cu 1 ianuarie 2015, o îndemnizaţie lunară de gratitudine în valoare de 2.020 de lei. Luptătorii cu rol determinant primesc indemnizaţie lunară pe viaţă şi ea se poate cumula cu pensia. Revoluţionarii au prioritate la primirea unei case din fondul de locuinţe sociale, cu plata celei mai mici chirii prevăzute în lege. Luptătorii pot cumpăra sau închiria cu prioritate, fără licitaţie, un spaţiu comercial cu o suprafaţă de până la 100 de metri pătraţi şi pot primi în proprietate 10.000 de metri pătraţi de teren în extravilan şi 500 de metri pătraţi în intravilan. Transportul în comun, urban, este gratuit şi tot gratuit pot face 12 călătorii dus-întors cu trenul, pe an. Revoluţionarii sunt scutiţi de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă şi terenul aferent acesteia şi se pot pensiona cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei.

În 2016, membrii Comisiei de resort din Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari au fost arestaţi şi li s-a făcut dosar penal pentru emitere de certificate de revoluţionar false. Sanda a fost acuzat că ar fi încasat între 1.500 şi 3.000 de euro mită pentru fiecare certificat de revoluţionar fals.

Întrucât parchetul de pe lângă Înalta Culte a considerat că prejudiciul e mai mare de un milion de euro, dosarul s-a disjuns. O speţă privind nouă oraşe a fost trimisă la Curtea de Apel Bucureşti unde s-a format dosarul 2057/2/2017, iar dosarul pentru patru alte oraşe respectiv Braşov, Constanţa, Craiova şi Reşiţa a fost trimis la DNA şi s-a format dosarul 133/P/2017.

Sanda a fost achitat finalmente în procesul de la Curtea de Apel Bucureşti pe motiv că faptele comise nu sunt prevăzute de legea penală. Cum s-a ajuns la aşa o soluţie? Simplu, graţie uriaşului cadou făcut de CCR multor demnitari şi funcţionari acuzaţi de corupţie la vremea respectivă. Mai exact, în 2016, CCR a emis controversata decizie nr. 405, privind abuzul de serviciu, potrivit căreia abuzul în serviciu există, doar dacă este o încălcare a unei legislaţii primare (legi şi OUG-uri). Or, respectivele oraşe, deşi erau prevăzute la articolul 3 din legea 341-2004, au fost introduse prin decizii. Decizii care au făcut obiectul hotărârii de guvern 99/2015. Deci, practic, Sanda n-a încălcat legislaţia primară, aşa că a scăpat.

Deşi "inexistente", faptele au produs totuşi prejudicii. Şi nu mici. Vorbim, potrivit calculelor lui Dodu, de sume cu multe zerouri. Lucrurile se puteau însă corecta în contencios administrativ. Zis şi făcut. În 2023, în mandatul său, Dodu a convocat Comisia Art 9^2 şi a constatat, în baza unor adrese ale Parchetului Militar, că în unele din oraşele făcute cu rol determinant de Sanda nu au fost morţi, răniţi şi reţinuţi până la fuga dictatorului. În consecinţă, Comisia Art. 9 a promovat acţiuni în instanţă pentru şase din acele oraşe. Urmau să fie promovate acţiuni şi pentru celelalte patru oraşe din dosarul care fusese la CAB, dar între timp Dodu a fost dat jos de Ciolacu iar Stana nu mai vrea să promoveze acţiunile respective în instanţe.

Raportat la celelalte patru oraşe care au făcut obiectul dosarului de la DNA - Braşov, Constanţa, Craiova şi Reşiţa - la sfârşitul lui octombrie, a venit de la DNA ordonanţa de clasare în baza aceleiaşi decizii 405 a CCR.

Din cele patru oraşe de pe rolul DNA, singurul care ar merita statutul de oraş cu rol determinant este Constanţa, susţine Mihai Dodu, care se bazează pe informaţii de la Parchetul Militar din care rezultă că respectivul municipiu întruneşte condiţiile necesare. Pentru celelalte trei oraşe, din datele primite de la Parchetul Militar rezultă că se poate merge în instanţă să se ceară anularea titlurilor. Însă Stana nu convoacă comisia de resort care să dispună acest lucru, acuză fostul secretar de stat.

Dodu susţine că juriştilor li s-a interzis efectiv să se ducă la procese

Potrivit calculelor lui Dodu, prejudiciul adus statului român prin plata indemnizaţiior către luptătorii cu rol determinant din cele nouă oraşe care au făcut obiectul dosarului judecat de Curtea de Apel aferente perioadei cuprinse între data intrării în plată şi până la 1 septembrie 2023 se ridică la 227 de milioane de lei. Evident, prejudiciul total pe toate dosarele - cele patru de la DNA şi cele 9 care au fost la Curtea de Apel - este mult mai mare.

"Se pare însă că noul secretar de stat nu vrea să menţină linia curăţirii mişcării revoluţionarilor şi pune tot felul de oprelişti. Vorbim de circa o mie de oameni, prejudiciu de sute de milioane, nu ştim să numărăm zero-urile. Cât am fost secretar de stat, cei de la Ministerul Finanţelor nu au avut nimic împotriva măririi indemnizaţiilor, aşa cum specifică legea, dar aveau o problemă cu numărul mare de revoluţionari.

Chiar ei ştiau cum s-au luat certificatele şi îmi spuneau. Desigur, aveau respect, că eram băiatul Eroului Martir Dodu Daniel (tatăl lui Mihai Dodu a fost ucis la Revoluţie n.r.). Direcţia pe care o văd acum e clar de îndiguire a procesului acesta deschis de către mine. Se justifică de ce nu se dă drumul juriştilor în instanţă prin lipsa de personal. Însă domnul secretar de stat are mai mulţi oameni decât aveam eu. Are cu unul în plus cel puţin, un secretar general. Eu am lucrat la fel cu personalul pe care l-am avut şi am deschis nişte procese în acest sens. Desigur, cele mai importante ar fi, după părerea mea, cauzele legate de oraşele cu titulatura de rol determinant. Aici credem că a fost cel mai mare prejudiciu.

Mulţi revoluţionari şi-au luat certificatele şi au uitat să se mai gândească la eroii lui Decembrie şi ceea ce a însemnat momentul. Nu este doar vorba despre indemnizaţii aici. Nu este vorba despre Dodu Mihai sau Romulus Stana. Este vorba despre un Secretariat de stat care îi reprezintă pe revoluţionari, cât şi pe deţinuţii politic şi pe deportaţi. Circa 190.000 de oameni sunt reprezentaţi de acest Secretariat şi şeful instituţiei, capul instituţiei trebuie să o facă cât mai bine, transparent şi în spiritul corectitudinii.

Miza e mare... E vorba de zeci de ani de complicităţi. Sunt preşedinţi de asociaţii care încă au puterea în Secretariat, care au puterea prin funcţionarii care lucrează, sau în mod direct prin politicieni. Atunci când se numeşte un secretar de stat, se numeşte doar ca să fie un funcţionar, ca să dea bilete de tren, să, eu ştiu, să depună coroane cu flori în decembrie în fiecare an. Adică nu chestiuni de fond. E clar că trebuie făcută o reformă în mişcarea revoluţionară ca să nu ne mai arate cu degetul societatea română. La un moment dat mi-era ruşine să spun că sunt fiu de Erou Martir, de parcă era de vină tatăl meu pentru ce au făcut unii după '90 cu împărţirea unor titluri.

Problema e că e un amestec al politicului cu aceşti preşedinţi de asociaţii, nu toţi, evident, dar aici este direcţia: politic, preşedinţi de asociaţii, secretari de stat. Şi direcţia e dată în perioada aceasta de aceşti impostori, unii dintre ei chiar preşedinţi, şi care au făcut la rândul lor falşi revoluţionari cu rol determinant.

Trebuie să punem capăt, o dată şi o dată, să ne respecte societatea aşa cum trebuie să fie, şi să respectăm şi noi pe eroii lui Decembrie 1989 şi momentul acela care a însemnat naşterea democraţiei statului român", a declarat Dodu pentru Epoch Times.

Dosare trimise în instanţă în mandatul lui Dodu

Târgovişte, dosar 2973/120/2023 pe rolul Tribunalului Dâmboviţa.

Piatra Neamţ dosar Nr 1893/103/2023.

Arad - dosar 2656/108/2023.

Deva dosar 25547/3/2023.

Suceava Dosar Nr 2888/86/2023.

Buzău dosar 1732/114/2023.

Dosare pentru care ar trebui mers în instanţă

Alte trei dosare care au fost pe rolul Curţii de Apel şi pentru care Secretariatul de Stat pentru Revolutionari ar fi trebuit să meargă în instanţă sunt Herculane, Brăila şi Hunedoara. Comisia de resort n-a mai fost însă convocată în mandatul lui Stana.

Cele 4 dosare care au fost pe rolul DNA sunt: Braşov, Constanţa, Craiova şi Reşiţa. Potrivit lui Dodu, conform datelor de la Parchetul Militar, doar Constanţa se califică pentru statutul de oraş cu rol determinant.

Mai trebuie precizat că Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari prevede la Art. 39.9.1. 1) 2) şi 10 că serviciul Juridic asigură apărarea şi reprezentarea intereselor instituţiei în faţa instanţelor şi participă la procese. Or, potrivit lui Dodu, Stana încalcă acest regulament când le interzice juriştilor să se prezinte la procese.

Iar miza interzicerii este una foarte mare. Dacă se anulează deciziile pe oraşe, atunci Secretariatul are obligaţia să ceară în instanţă anularea certificatului de luptător cu rol determinant pentru revoluţionarii din acele oraşe. Şi mulţi oameni care şi-au construit o imagine publică pe aceste certificate şi care beneficiază de avantaje financiare deloc de neglijat de pe urma lor vor rămâne cu buzele umflate. Unii dintre aceştia fiind membri de partid sau persoane cu relaţii importante.

Răspunsul secretarului de stat Sever Romulus Stana la acuzaţiile aduse


Despre Sever Stana

Noul secretar de stat pentru Revoluţionari este considerat un personaj din siajul lui Liviu Dragnea. De altfel, în 2021, Alianţa pentru Patrie, condusă la vremea respectivă de Dragnea şi Codrin Ştefănescu, anunţa cu mândrie că Romulus Sever Stana este coordonator APP Sector 6.

Numele lui Sever Stana apare pe o cerere înregistrată în octombrie 2022 pe rolul Tribunalului Bucureşti prin care mai multe persoane, în calitate de membri fondatori ai Partidului România Suverană – PRS, au solicitat înregistrarea acestui partid în Registrul partidelor politice. Preşedintele viitoarei formaţiuni avea să fie fostul ministru de Interne Carmen Dan, formaţiunea urmând să-i servească drept vehicul politic lui Dragnea după despărţirea de Alianţa Pentru Patrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor