Ciclonul care a "devastat" internetul cu "inundaţii" de glume. "Fechet, în loc să stea la RTV să se îngrijoreze de Ashley, mai bine se uita la..."

Emisiunea "Bună, România"
Andrei Pricopie
01.10.2024

România a fost în alertă maximă din cauza aşa-zisului "ciclon Ashley", despre care autorităţile au avertizat că va traversa ţara de la Vest la Est. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţa că autorităţile sunt în "alertă maximă", iar şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, îndemna populaţia să ia măsuri de siguranţă.

Însă, ceea ce a fost anunţat ca o furtună devastatoare s-a transformat într-un episod obişnuit de precipitaţii, stârnind glume pe internet şi ridicând întrebări legate de modul în care autorităţile gestionează comunicarea în situaţii de criză.

Situaţia a fost dezbătută de jurnaliştii Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir şi invitaţii lor din emisiunea "Bună, România", respectiv liberalul Vlad Nistor, useristul Radu Miruţă şi social-democrata Cristina Rizea.

Redăm mai jos schimbul de replici din platou:

Radu Buzăianu: Domnule Nistor, aş începe cu dumneavoastră, ce aţi făcut, aţi fost precaut în legătură cu ceea ce urma să se întâmple? Sau unde v-a prins furtuna?

Vlad Nistor (PNL): Cu siguranţă, am închis şi noi toate geamurile, am avut grijă, l-am sfătuit pe fiul nostru să-şi adune plantele de pe balcon. A fost o operaţie de mobilizare activă.

Radu Buzăianu: Da, pentru că, până la urmă, ce instrumente avem noi să nu ne bazăm pe ceea ce ne transmit autorităţile? Adică, până la urmă, cum putem noi să contestăm lucrurile acestea? Doamnă Rizea, dumneavoastră cum aţi reacţionat la ceea ce urma să se întâmple?

Cristina Rizea (PSD): Da, ce pot să spun, că am închis şi eu geamurile. Nu asta e important acum. Sincer, mă bucur că astăzi putem să facem mişto, că putem să râdem, că putem să glumim, pentru că, dacă astăzi dimineaţă am fi aflat că peste 100 de oameni s-au înecat, că peste 50 de case au fost luate de ape...

Radu Buzăianu: Vă pun o întrebare. De ce nu anunţăm astăzi ca să ne bucurăm şi mâine că urmează să fim invadaţi de Rusia şi mâine ne vom trezi fericiţi – uite că nu s-a întâmplat nimic.

Cristina Rizea: Într-adevăr, cu ce a venit Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a fost exagerat.

Răzvan Zamfir: N-a venit doar ANM-ul. Asta e interesant că nu doar ministrul Mediului. E şi Raed Arafat. Iată, conducerea Poliţiei Române, toate consiliile judeţene au avut reacţii. De unde apare o informaţie de acest gen, de natură să panicheze populaţia? Moare lumea de inimă, de spaimă în casă când bat stropii de geam la fereastră. Deci, de unde apare o astfel de informaţie dacă ea nu e fundamentată ştiinţific? ... Dar mă gândesc că o exista cineva în ţara asta care oferă informaţii corecte politicienilor, iar ei sunt obligaţi să acţioneze în conformitate cu aceste informaţii.

Cristina Rizea: Informaţiile care ajung la noi, ajung şi la dumneavoastră şi, dacă de la ANM ministrul Mediului a fost anunţat că va fi o furtună, că va fi o viitură, a dispus măsurile necesare, măsurile pe care el le-a considerat... aceleaşi informaţii în ceea ce priveşte prognoza meteo ajung la absolut toţi oamenii, nu sunt informaţii secrete.

Răzvan Zamfir: Deci ministrul Mediului vede la ştiri cum va ploua sau vede aceleaşi informaţii pe care le avem noi la ştiri. Nu se dau nişte comunicări special pentru aparatul guvernamental. Deci ministrul Mediului nu are mai multe informaţii.

Cristina Rizea: Eu nu fac parte din guvern. Cu siguranţă el are nişte informări speciale...

Radu Buzăianu: Domnule Miruţă, pe dumneavoastră nu v-a mirat faptul că, de exemplu, domnul Fechet putea să vadă la televizor şi nişte lucruri care realmente se întâmplă. De exemplu, arderile ilegale cu care este sufocat continuu Bucureştiul. Asta nu l-a îngrijorat pe domnul Fechet văzând la televizor? Nu ştiu, mă gândesc că poate în loc să stea pe România TV să se îngrijoreze la ciclonul Ashley, poate să stea pe B1TV să vadă ce se întâmplă în jurul Bucureştiului, unde sunt nişte arderi ilegale pe care le respirăm ulterior continuu.

Radu Miruţă (USR): Aşa e când oamenii fără pricepere încearcă să atragă atenţia. Acum două săptămâni, când au fost inundaţii în zona Galaţi, toate colegele dumneavoastră de la Meteo anunţau că va veni o astfel de situaţie şi premierul Ciolacu spunea că nu l-a anunţat nimeni. Acum n-a anunţat absolut nimeni că va veni o astfel de inundaţie, au ridicat nivelul de panică sperând că nu se va întâmpla mare lucru şi vor spune că nu s-a întâmplat asta pentru că au intervenit ei. Dar ce să vezi că i-a încurcat un pic situaţia că n-a prea fost deloc.

E o chestiune periculoasă ca în România instituţiile statului să genereze o astfel de panică pe o chestiune nu aleatorie, că nu e ca şi cum au greşit, că n-au ştiut, că ne-am uitat toţi pe telefon. Eu la un moment dat m-am supărat pe tehnologie: dom'le, telefonul meu nu mi-a arătat că vine ciclonul ăsta. Ăştia de unde şi-au luat informaţia? Ştiau foarte clar că nu va veni. Însă bătaia asta de joc în care hai să-i speriem înainte pe oameni ca după aceea să spunem că am făcut noi treaba e tipică unor responsabili care n-au treabă cu fişa postului.

Cristina Rizea: Hai să lămurim nişte lucruri. Situaţiile de urgenţă nu sunt mereu identice. În cazul de la Galaţi, intensitatea viiturilor şi viteza cu care s-au produs nu au permis o reacţie suficient de rapidă. Puteţi să-mi spuneţi mie, că acum dom'le, a auzit cineva înainte că la Galaţi o să fie viitură şi o să fie acele inundaţii? A primit cineva vreo informaţie înainte că, uite, la Galaţi o să fie apa de 2 metri şi o să fie luate case...

Radu Miruţă: La inundaţiile de acum două săptămâni, jurnalele meteorologice anunţau că va creşte debitul...

Vlad Nistor: Mai am şi eu două, trei precizări de făcut la primul subiect, pentru că, de fapt, eu am spus doar ce am făcut eu şi familia mea, nu am spus nimic altceva. Deci, eu cred că lucrul cel mai grav în ce s-a întâmplat acum este faptul că instituţiile statului n-au comunicat cum trebuie. Doamna de la ANM, e dreptul domniei sale, a încercat să scuze instituţia pe care o reprezintă, dar acea instituţie are obligaţii legale foarte importante. Pe de altă parte, există posibilitatea ca unii funcţionari demnitari, înalţi funcţionari ai statului să se fi pripit, dar, tocmai din perspectiva dezastrului de acum două săptămâni din judeţul Galaţi.

Dar, oricum ar fi, e clar că acolo comunicarea între instituţiile statului n-a funcţionat şi singurul lucru asupra căruia ar trebui cu toţii să ne concentrăm, indiferent de culoarea politică pe care o reprezentăm, este aceasta. De ce nu funcţionează în 2024 cum trebuie comunicarea între diversele componente ale statului român?

Radu Miruţă: Problema e că funcţionează comunicarea, dar nu există măsuri luate după ce primeşti informaţia.

Vlad Nistor: Stimate domnule Miruţă, n-am deloc convingerea că ceea ce ne-a spus acum doamna director-executiv al ANM este integral adevărat. Nu ştiu, ar trebui văzut... Astăzi suntem în 2024 şi, fiind în 2024, ştim cu toţii cât de mult a avansat ştiinţa inclusiv în domeniul meteorologic. Deci mi-e destul de clar că acolo probabil unele lucruri se ştiau, iar atunci când ANM a văzut că celelalte autorităţi ale statului eventual, o iau razna, trebuia să li se atragă atenţia. Sau aşa cum există meteorologi vedete în zilele astea în toate televiziunile din România, la B1 TV mult mai rar, dar sunt vreo două televiziuni unde sunt invitaţi permanent, ar fi putut interveni şi într-o situaţie ca asta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor