Rusia înterzice vulgarităţile. Cheltuie 775.000 USD pentru un ”robot de înjurături” care să implementeze interdicţia

Vladimir Putin la sediul televiziunii de stat Russia Today, 11 iunie 2014 în Moscova
Vladimir Putin la sediul televiziunii de stat Russia Today, 11 iunie 2014 în Moscova (Yuri Kochetkov/AFP/Getty Images)

Reducând folosirea cuvintelor vulgare – care împreună creează ceea ce un scriitor rus a denumit ”mai degrabă o filozofie decât o limbă ” – legea anti-înjurături a Rusiei a intrat marti în vigoare, interzicând folosirea acestor cuvinte în teatre, filme, cărţi şi concerte.

Cuvintele interzise, denumite în mod colectiv ”mat”, sunt: termenii colocviali folosiţi pentru organele sexuale ale bărbatului şi a femeii; un verb folosit pentru a descrie contactul sexual; un termen derogatoriu pentru prostituată. Rostirea acestora poate aduce o amendă de 75 USD pentru indivizi şi de 1.500 USD pentru "companii".

Legea, semnată de preşedintele rus Vladimir Putin în luna mai, a apărut în urma altei legi din 2013, care interzice înjuratul în mass media.

Apoi urmează partea cea mai savuroasă a unei asemenea măsuri: implementarea.

Pentru implementarea online a legii, Rusia a cheltuit 775.000 USD pe un program, denumit ”robot-ul de înjurături”, care va scana 5.000 de website-uri ce ar fi fost altfel monitorizate manual, anunţă Reuters, notând că programul se va confrunta cu un obiectiv dificil, de vreme ce aproximativ 1.200 de fraze diferite conţin termeni din argou pentru organul sexual masculin.

Marţi, mai multe trusturi media ruse s-au arătat îngrijorate de faptul că termenii interzişi erau folosiţi frecvent de marii scriitori faimoşi precum Fiodor Dostoievski şi poetul Alexander Puşkin.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Culturii din Rusia, care supervizează teatrele şi emite certificate de distribuţie pentru filme, a declarat pentru Moscow Times în luna mai că legea nu va fi ”agresivă” , precizând că directorii de filme vor avea dreptul să aleagă dacă vor păstra înjurăturile în scripturile lor.

”Singurul său scop este să reglementeze această sferă [sublinierea noastă, n.r], aşa că înjuratul va avea scopul său”, a declarat purtătorul de cuvânt Irina Kaznacheeva. ”Va rămâne la latitudinea directorului artistic să decidă ce să facă cu înjuratul, dacă să încalce sau nu noua lege, însă noi nu vom interveni în process”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe