Japonia schimbă constituţia pacifistă, făcând primul pas către război după 60 de ani
alte articole
Japonia a făcut un pas istoric din poziţia sa paşnică adoptată după război, marţi, anulând o interdicţie ce interzicea armatei nipone să participe la conflictele din afara graniţelor ţării încă din 1945, conform Reuters.
Tokyo va putea acum interveni militar atunci când ţările aliate se află sub atac.
Cabinetul premierul Shinzo Abe a adoptat o rezoluţie ce subliniază schimbarea, care de asemenea relaxează limitele impuse operaţiunilor de menţinere a păcii şi incidentelor din ”zonele gri” reprezentate de conflicte locale, a anunţat ministrul Apărării Itsunori Onodera.
Constrânsă serios de Constituţia creată de Statele Unite după cel de-al Doilea Război Mondial, forţele armate nipone se vor alinia mai bine cu celelalte armate ale naţiunilor avansate în termeni de opţiuni militare. Totuşi, guvernul de la Tokyo se arată reticent să se lanseze în operaţiuni multilaterale precum invazia condusă de Statele Unite în Irak, în 2003.
Abe a repetat această poziţie marţi, precizând că Japonia trebuie să răspundă unui mediu de securitate tot mai dur.
Coreea de Sud, aliată de asemenea cu Statele Unite, este încă îngrijorată după colonizarea japoneză din peninsula coreeană, şi spune că nu va accepta nicio schimbare în politica Japoniei, care ar putea să-i afecteze securitatea.
Consilierii lui Abe au declarat că Tokyo nu va lua nicio acţiune ce implică o ţară aliată fără aprobarea ţării respective.
Schimbarea, totuşi, va fi bine primită de Washington, care îndeamnă de mult timp Japonia să devină un aliat mai egal, cât şi de naţiunile din Asia de sud-est, ameninţate de agresiunile teritoriale ale Chinei.
Conservatorii spun că Articolul 9 din constituţia niponă, privitor la renunţarea la război, a limitat abilitatea Japoniei să se apere şi că o schimbare în balanţa de puteri regionale, inclusiv o China tot mai agresivă, înseamnă că politicile sale trebuie să devină mai flexibile.
”Conservatorii au împins puternic şi des politica pentru a determina publicul să agreeze o interpretare mai elastică a Articolului 9. Abe a făcut un salt mai mare şi scapă cu el, mulţumită chinezilor”, a declarat profesorul de ştiinţe, Gerry Curtis, din cadrul Universităţii Columbia
China şi-a extins pretenţiile asupra insulelor japoneze Senkaku din Marea Chinei de Est, provocând o serie de confruntări navele şi aeriene, care pot isca un conflict militar mai amplu.
Premierul nipon, care a preluat cabinetul în 2012 promiţând că va reînvia economia Japoniei şi îi va întări securitatea, a depus eforturi pentru realizarea acestei schimbări – care revizuieşte o interpretare veche a Articolului 9 – în ciuda îngrijorărilor provocate prin rândul japonezilor de rând.