Lider militant cere tuturor musulmanilor să construiască un stat islamic
BAGDAD – Liderul grupului extremist ce controlează unele părţi ale Irakului şi Siriei a cerut musulmanilor din jurul lumii să vină în teritoriile aflate sub controlul său pentru a lupta şi construi un stat islamic.
Într-o înregistrare postată online marţi, Abu Bakr al-Baghdadi a declarat că doreşte transformarea enclavei construite de luptătorii săi în inima Orientului Mijlociu într-un magnet pentru militanţi. De asemenea, el s-a prezentat ca lider al Islamului din întreaga lume, cerând musulmanilor de peste tot să se ridice împotriva opresiunii.
Mesajul audio a fost postat la două zile după ce grupul lui al-Baghdadi, Statul Islamic din Irak şi Levant, a declarat unilateral înfiinţarea unui stat islamic, sau califat, pe pământul pe care îl controlează. De asemenea, al-Baghdadi a fost proclamat calif şi musulmanilor din întreaga lume li s-a cerut să-i jure supunere.
Ocuparea forţată a teritoriului de către grupul său şi rangul de Calif l-au transformat pe al-Baghdadi, născut în Irak, într-unul dintre personajele principale ale mişcării jihadiste globale, poate chiar eclipsându-l pe actualul şef Al-Qaeda, Ayman al-Zawahri.
Luptele actuale din Irak au ridicat numărul victimelor la un nivel nemaiîntâlnit de la cele mai dure vărsări de sânge din 2006, din timpul ocupaţiei americane. ONU a declarat marţi că peste 2.400 de irakieni au fost ucişi luna trecută. Acest număr de victime face ca iunie să fie cea mai fatală lună în Irak din, cel puţin aprilie 2005, când Associated Press a început să “contorizeze” numărul victimelor din această ţară.
După ce s-au dispersat în atacul iniţial, armata şi forţele de securitate irakiene s-au regrupat şi au reuşit să oprească valul sângeros la periferiile regiunilor dominate de şiiţi. De asemenea, liderii politici ai ţării nu au reuşit să îşi rezolve neînţelegerile cu privire la confruntarea ameninţării militante, eşuând din nou în această privinţă şi în Parlament în cursul zilei de marţi.
În discursul său de 19 minute, al-Baghdadi a declarat că statul islamic este un pământ pentru musulmanii de toate naţionalităţile, transmiţându-le că acest stat “le va returna demnitatea, măreţia, drepturile şi conducerea”.
“Este un stat în care arabul şi non-arabul, omul alb şi omul negru, esticul şi vesticul sunt cu toţii fraţi”, a spus el, încercând să îşi extindă baza dincolo de Orientul Mijlociu. “Musulmani, veniţi repede în statul vostru. Da, este statul vostru. Grăbiţi-vă, deoarece Siria nu este pentru sirieni şi Irakul nu este pentru irakieni. Pământul este al lui Allah”.
Pentru a ajuta la construirea statului islamic, el a făcut apel la cei cu abilităţi practice – savanţi, judecători, doctori, ingineri, foşti soldaţi şi oameni cu experienţă administrativă – pentru a “răspunde la adânca nevoie a musulmanilor” pentru ajutorul şi prezenţa lor.
De asemenea, el a cerut militanţilor să intensifice luptele în luna sfântă a Ramadanului, care a început duminică.
“În această lună virtuoasă sau în oricare altă lună, nu există altă faptă mai bună decât jihadul pe calea lui Allah; aşadar folosiţi-va de această oportunitate şi păşiţi pe calea predecesorilor voştri drepţi”, a spus el. “Aşadar, haideţi la arme, la arme, soldaţi ai statului Islamic şi luptaţi, luptaţi.”
Într-un apel către musulmanii din lumea întreagă, el a spus: “A sosit momentul ca voi să vă eliberaţi de cătuşele slăbiciunii şi să vă opuneţi tiraniei”.
Mesajul a fost postat pe website-urile militante unde grupul a mai emis declaraţii, şi vocea din mesaj semăna cu vocea de pe alte înregistrări despre care s-a spus că ar aparţine lui al-Baghdadi. Liderul militant rareori a fost fotografiat sau a apărut în public.
Grupul lui al-Baghdadi a atras deja luptători jihadişti din întreaga lume arabă, Caucaz şi extremişti din Europa sau chiar din SUA. În doar câţiva ani, organizaţia sa a fost transformată dintr-o grupare afiliată Al-Qaeda în Irak într-o forţă militară transnaţională care a cucerit şi păstrat un teritoriu destul de masiv. Liderul Al-Qaeda, al-Zawahri, l-a expulzat pe al-Baghdadi din reţeaua sa teroristă mai devreme în acest an.
Numai în decursul anului trecut, grupul lui al-Baghdadi – care şi-a schimbat numele în Statul Islamic, renunţând la referirile către Irak şi Levant – a reuşit să şteargă efectiv graniţa dintre Siria şi Irak şi să pună bazele statului său islamic.
Avansarea rebelilor suniţi în Irak pare să fi atins o limită, cel puţin pe moment, deoarece aceştia au ajuns în zonele majoritar şiite, unde rezistenţa este mai dură.
Dar grupul continuă să avanseze în Siria. Marţi, militanţii au ocupat oraşul Boukamal în apropiere de graniţa irakiană. Apoi, luptătorii lui al-Baghdadi au avansat către oraşul Shuheil, spre nord-vest, o fortăreaţă a Frontului Nusra, un rival al grupării Statul Islamic şi care are legături cu Al-Qaeda. În timp ce luptele s-au intensificat marţi în această zonă, mii de rezidenţii ai oraşului Shuheil au fost văzuţi părăsind localitatea, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
De asemenea, grupul lui al-Baghdadi a organizat luni o paradă triumfătoare în Raqqa, cel mai mare oraş pe care îl controlează în Siria. Luptătorii au mărşăluit pe străzi cu echipamente şi vehicule militare aparent capturate în Irak – Humvee-uri făcute în SUA, mitraliere grele, tancuri şi blindate, şi un camion platformă ce transporta ceea ce părea a fi o rachetă Scud presupus nefuncţională.
Materialul video online a arătat militanţi echipaţi cu puşti automate şi steaguri negre, stând deasupra vehiculelor şi conducând prin Raqqa, clanxonând şi trăgând în aer cu armele. Materialul video părea a fi real şi s-a potrivit cu informaţiile raportate de AP privind evenimentul.
Administraţia Obama a ezitat să trimită ajutor militar suplimentar în Irak de teamă că SUA ar putea fi târâte într-un alt război lung în Orientul Mijlociu. Preşedintele Barack Obama a respins trimiterea de trupe după retragerea forţelor americane din 2011, dar în această săptămână a trimis consultanţi militari în Bagdad pentru a ajuta la securizarea ambasadei americane. Oficialii au declarat că există 750 de soldaţi americani în Irak, aproximativ jumătate dintre ei consiliind forţele irakiene antitero.
În Bagdad, noul Parlament a intrat în impas la mai puţin de 2 ore după începerea primei sale sesiunii după ce minorităţile sunită şi kurdă au ieşit afară, astfel risipindu-se speranţele pentru formarea rapidă a unui guvern.
Politicienii irakieni sunt presaţi să formeze un guvern mai cuprinzător ce poate obţine susţinere din partea minorităţii musulmane sunite, care se opune premierului şiit Nouri al-Maliki. Premierul irakian, care a deţinut această funcţie din 2006, este presat să demisioneze şi unii dintre foştii săi aliaţi susţin că eşecul lui Maliki de a promova reconcilierea este una dintre cauzele ce alimentează suportul sunit pentru rebeliune.
Speakerul interimar Mahdi al-Hafidh a încheiat procedurile după ce majoritatea celor 328 de legiuitori suniţi şi kurzi din cadrul Legislaturii nu s-au întors după o scurtă pauză, lipsind Parlamentul de un cvorum.
Impasul a prelungit şi mai mult tensiunile şi jocurile politice existente între blocurile politice care încearcă să decidă asupra unui premier, preşedinte şi speaker al Parlamentului.
Principala dispută are loc asupra funcţiei de premier, care deţine principalele straturi ale puterii. Pe baza unui sistem neoficial aplicat după invazia condusă de SUA în 2003, premierul este ales din comunitatea şiită, preşedintele din minoritatea etnică kurdă şi speakerul Parlamentului din comunitatea sunită.
Al-Maliki nu doreşte să se retragă. Blocul său a câştigat cele mai multe voturi în alegerile din aprilie, ceea ce, în mod tradiţional, îi oferă prima şansă de a forma un guvern.
Legiuitorul sunit Hamid al-Mutlaq a spus că suniţii au ieşit din şedinţă deoarece consideră că au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la o înţelegere cu privire la “schimbarea cursului care a îndreptat ţara spre dezastrul curent.”
Între timp, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a mulţumit Arabiei Saudite pentru contribuţia de 500 milioane de dolari adusă Naţiunilor Unite sub formă de ajutoare umanitare ce vor ajuta şi susţine “milioanele de bărbaţi, femei şi copii irakieni ale căror vieţi au fost distruse de conflict”, a spus Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al ONU.