Ucraina, Germania, Franţa şi Rusia adoptă măsuri pentru încetarea conflictului din estul Ucrainei

Miniştrii de Externe ai Franţei, Laurent Fabius, Germaniei, Frank-Walter Steinmeier (SPD) şi Ucrainei, Pavlo Klimkin, în timpul unei conferinţe de presă la Ministerul de externe de la Berlin.
Miniştrii de Externe ai Franţei, Laurent Fabius, Germaniei, Frank-Walter Steinmeier (SPD) şi Ucrainei, Pavlo Klimkin, în timpul unei conferinţe de presă la Ministerul de externe de la Berlin. (youtube.)

Miniştrii de Externe din Germania, Ucraina, Franţa şi Rusia au căzut de acord asupra unor măsuri care ar putea conduce la încetarea focului în estul Ucrainei.

Întâlnirea a venit după un armistiţiu de zece zile încheiat luni şi încălcat de forţele armate pro-Rusia de peste 100 de ori.

Discuţiile trilaterale care vor include liderii forţelor paramilitare pro-Rusia şi guvernele din Kiev şi Moscova vor avea loc pe 5 iulie, conform ministrului german de Externe, Frank Walter Steinmeier.

Omologul său rus, Serghei Lavrov, a declarat că întâlnirea cu „grupul de contact”, la care va lua parte şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ar putea ajuta toate părţile „să cadă de acord privind condiţiile unui armistiţiu care i-ar satisface”.

Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a cerut, în cazul în care situaţia se va mai calma, urmarea planului de pace propus de preşedintele Petro Poroşenko, conform BBC.

Discuţia a fost iniţiată de Germania în urma unei noi confruntări violente în estul Ucrainei, începută„ după încheierea armistiţiului.

Miercuri, rebelii pro-ruşi au argumentat că nouă persoane au murit în satul Luganska după un raid al armatei ucrainene, dar informaţia nu a fost confirmată oficial.