Alarmă de terorism, aeroporturile iau măsuri suplimentare de securitate în Europa şi SUA

Pasagerii aşteaptă să treacă de controalele de securitate.
Pasagerii aşteaptă să treacă de controalele de securitate. (Joe Raedle / Getty Images)

Serviciile de informaţii americane lansează alarma privitoare la riscul crescut de atentate. Alarma a fost dată în ajunul zilei de 4 iulie, Ziua Independenţei, principala sărbătoare a Statelor Unite, şi, prin urmare, una dintre perioadele cu cel mai mare "risc de atentate".

Semnalul vine de la serviciile de informaţii americane, care susţin că s-ar fi creat o axă transnaţională între afiliaţii Al Qaeda din Yemen, care operează sub numele de AQAP, şi jihadiştii din
Frontul Al-Nusra, care operează în Siria, pentru a lansa noi atacuri împotriva ţintelor occidentale şi americane în special, relatează vineri La Stampa.

Un plan despre care CIA susţine că a fost pus la cale de Ibrahim Hassan Al Asiri, considerat "maestrul" Al Qaeda în Peninsula Arabică în ceea ce priveşte producţia şi utilizarea explozivilor, un specialist care a trecut recent în rândurile
Statului Islamic din Irak şi Levant (ISIL).

Alarma a fost imediat acceptată de către Marea Britanie, unde s-au declanşat controale stricte.

Între timp, Jeh Johnson, secretarul american pentru Securitate Internă(Homeland Security SUA), ​​a dat ordinul de a se consolida măsurile de securitate în aeroporturi străine pe zborurile cu destinaţia Statele Unite ale Americii.

În Belgia, ministrul de Interne, Joelle Milquet, a declarat sunt în curs de desfăşurare controale mai stricte "pe echipamente electronice, calculatoare, telefoane şi tablete".

Ameninţarea, cu toate acestea, poate veni şi din Africa, în special din Uganda: ambasada SUA din Kampala a vorbit de o ameninţare specifică la Aeroportul Internaţional din Entebbe.

Unele guverne au anunţat deja vor fi adoptate permanent măsuri stricte de securitate.