Armata chineză creează un centru militar de ciber-spionaj strategic
alte articole
Deşi comunitatea internaţională devine tot mai vehementă la adresa spionajului cibernetic al Chinei, armata chineză a dezvăluit săptămâna aceasta că a înfiinţat un centru de spionaj cibernetic.
Ştirile despre crearea noului centru militar de spionaj cibernetic survin la scurt timp după ce Statele Unite a acuzat cinci hackeri militari chinezi de furturi masive de secrete comerciale de la corporaţiile americane, prin intermediului spionajului cibernetic sponsorizat de autorităţile de la Beijing.
Crearea Centrului de Cercetare a Informaţiilor Strategice din Ciberspaţiu CCISC, aparţinând Armatei Populare de Eliberare (PLA), a fost dezvăluita luni în ziarul oficial al armatei, Cotidianul Armatei
Centrul face parte din Departamentul General de Armament şi va folosi spioni cibernetici pentru a obţine informaţii de calitate şi pentru a oferi un avantaj Chinei, conform Cotidianului
Armata de Eliberare a Poporului aparţine, conform Constituţiei chineze, Partidului Comunist Chinez. Departamentul de Armament este o structură militară de conducere, aparţinând Comisiei Militare Centrale (CMC), direct subordonată Partidului. Ca parte a CMC, centrul de ciber informaţii va avea o putere enormă asupra personalului şi a bugetelor din interiorul armatei, informaţiilor şi birocraţiei chineze.
Munca de colectare a informaţiilor va include schimburi academice, conferinţe, rapoarte publice şi servicii de traducere cu scopul de a extinde cercetările în ciber-spaţiul centrului de informaţii.
Au fost furnizate numai câteva detalii privind structura şi funcţia centrului de ciber-spionaj. Acesta se va baza pe specialişti IT implicaţi în ”cunoaşterea situaţiilor” şi cercetare. ”Cunoaşterea situaţiilor este un termen generic utilizat de armată pentru a descrie adunarea de informaţii de pe internet şi se foloseşte împotriva sistemelor de informaţii”.
Printre experţii care conduc centrul se află strategi, analişti din informaţii şi specialişti în tehnologie.
Programele cibernetice militare sunt printre cele mai secrete elemente ale dezvoltării militare masive a Chinei, care s-a concentrat, asemenea Rusiei, pe dezvoltarea capacităţilor de război asimetric. Pe lângă mijloacele de război cibernetic, China produce rachete anti-satelit, lasere, submarine avansate şi arme de atac hipersonic.
Publicarea ştirilor despre noul centru este ceva neobişnuit pentru China, care îşi învăluie în mod tradiţional măsurile de acest gen într-un secret absolut. Purtătorii de cuvânt ai guvernului chinez neagă mereu operaţiunile militare de spionaj cibernetic şi de colectare a informaţiilor.
Michelle Van Cleave, fostul director al agenţiei naţionale de contra-informaţii de la DNI, citat de Freebeacon, crede că anunţul armatei chineze vine într-un moment controversat şi interesant.
”În mai, am condamnat cinci ofiţeri ai PLA pentru spionaj cibernetic împotriva Statelor Unite iar chinezii neagă acuzaţiile”, a notat aceasta. ”În momentul următor ei anunţă un întreg nou centrul dedicat aceluiaşi lucru, numai că acum îl numesc cercetare
Chinezii plănuiesc să folosească războiul cibernetic în atacuri viitoare, inclusiv plantarea viruşilor şi sabotarea sistemelor informaţionale, cât şi la blocarea atacurilor militare folosind o combinaţie de arme tradiţionale cu atacuri electronice şi digitale, conform ultimului raport al Pentagonul privind PLA.
Armata Chinei a primit informaţii preţioase despre capabilităţile de război cibernetic ale Statelor Unite în timpul vizitei în China de la începutul acestui an a Secretarului Apărării, Chuck Hagel. În Beijing, Hagel a autorizat eliberarea detaliilor privind doctrina războiului cibernetic al Statelor Unite pentru armata chineză, într-o încercare de a obţine încrederea chinezilor. Beijingul nu a răspuns cu aceeaşi monedă şi se crede că a obţinut informaţii valoroase despre războiul cibernetic care ar putea fi folosite împotriva armatei Statelor Unite într-un conflict viitor.
Până la anunţurile din această săptămână, centrele de spionaj ale armatei chineze au rămas secrete şi obscure folosind unităţi numerotate. Firma de securitate privată Mandiant a dezvăluit că grupul militar din Shanghai numită Unitatea 61398, este una dintre cele implicate în spionaj cibernetic.
Cei cinci hackeri militari ai armatei chineze condamnaţi pe 1 mai făceau parte din această unitate.
Luna trecută firma CrowdStrike a dezvăluit un al doilea grup de spionaj cibernetic, numit Unitatea 61486, cu sediul tot în Shanghai. Acesta a atacat şi a penetrat apărarea Statelor Unite, sateliţii, şi companiile aero-spaţiale, cât şi alte ţinte similare în Europa, începând din 2007.