Unul dintre denunţătorii lui Dan Voiculescu îl leagă pe patronul Antenelor de Adrian Năstase
alte articole
Unul dintre cei care l-au denunţat pe Dan Voiculescu la DNA pentru şantaj este omul de afaceri Octavian Creţu, acţionar majoritar al Romaqua Grup şi cunoscut ca cel care l-a înregistrat pe fostul premier Adrian Năstase făcând presiuni pentru muşamalizarea infracţiunilor comise în dosarul Zambaccian.
Octavian Creţu este persoana care a realizat singurele înregistrări cu Adrian Năstase, folosite ulterior de procurori pentru inculparea şi ulterior condamnarea definitivă a fostului premier pentru infracţiunea de şantaj.
În martie 2006, fostul premier PSD Adrian Năstase, la vremea respectivă Preşedinte al Camerei Deputaţilor, l-a chemat în biroul său pe Creţu şi i-a cerut să intervină pe lângă Ioan Păun, fost consul general la Honk Kong şi martor principal în dosarul Zambaccian.
În februarie 2006, DNA a dezvaluit că Nastase era cercetat pentru luare de mită şi primire de foloase necuvenite. Procurorii arătau că în perioada 2001-2004, Năstase "ar fi folosit influenţa şi autoritatea decurgând din calitatea de preşedinte al partidului de guvenământ, dar şi prerogativele specifice funcţiei de prim-ministru al Guvernului României, obţinând foloase necuvenite de la învinuita Irina Paula Jianu".
Concret, Năstase ar fi primit peste 100.000 USD (reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China, la a căror expediere ilegală din China ar fi luat parte şi Ioan Paun) plus 1.200.000 de RON, reprezentând contravaloarea unor lucrări la imobilele sale din Zambaccian şi comuna Cornu. În schimbul acestor foloase, Năstase ar fi dispus numirea şi menţinerea Irinei Paula Jianu în funcţile de inspector general de stat şi preşedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC).
"Am nevoie de sprijinul dumneavoastră. Ştiu că aveţi o anumită autoritate asupra lui Păun. Ştiu că şi domnul Rotaru (General Constantin Rotaru, fost director adjunct al SIE - n.r.) are o anumită autoritate asupra lui...", i-a cerut Năstase lui Octavian Creţu, lăsând să se înţeleagă că dacă nu va fi sprijinit, va dezvălui că Păun este ofiţer sub acoperire.
Revenind la Octavian Creţu, pe care Mediafax îl citează dreptul una dintre cele trei persoane care l-au acuzat pe Dan Voiculescu de şantaj, ziare.com aminteşte că, în 2007, Jurnalul Naţional, publicaţia lui Dan Voiculescu, a dezlănţuit o adevărată campanie împotriva firmei Romaqua.
Pe 19 decembrie 2007, jurnaliştii publicaţiei îl acuzau pe Octavian Creţu, care în trecut a fost chiar vicepreşedinte al PC (afirmaţie făcută chiar de Jurnalul Naţional), că ar fi prejudiciat bugetul Primăriei Sebeş cu 8 milioane de euro pentru a ridica o fabrică. La scurt timp după aceea, sub titlul "Regii apelor secătuiesc pământul", în Jurnalul Naţional, Creţu era acuzat de o presupusă influenţare a procesului de expropriere a cinci familii din Topliţa. O lună mai târziu, Jurnalul Naţional îşi continua atacul, relatând cum este păzită compania Romaqua, ca o fortăreaţă.
După acest şir de articole, acuzaţiile au încetat brusc, ba, mai mult, site-ul antena3.ro prezenta apreciativ investiţia făcută de compania respectivă pe piaţa berii.
Creţu era acuzat de o presupusă influenţare a procesul de expropriere a cinci familii din Topliţa
Reamintim că, joi, Dan Voiculescu, patronul Antenei 3, a fost acuzat de şantaj. Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de acesta, acuzându-l că ar fi ameninţat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri care au încheiat cu trusturile sale de presă contracte de publicitate de 900.000 de euro.
Aceasta nu este prima acuză de şantaj căreia îi face faţă Voiculescu. Patronul trustului Intact este acuzat de complicitate la şantaj şi în dosarul RCS & RDS, dosar a cărui "vedetă", Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, l-ar fi şantajat pe administratorul companiei de cablu, ameninţând cu emisiuni compromiţătoare dacă nu încheie un contract cu grupul său.
De altfel, şi jurnalistul Stelian Negrea, care a ocupat timp de două luni funcţia de şef al Departamentului de Investigaţii al trustului Intact, a dezvăluit practicile de şantaj editorial ale grupului patronat de Voiculescu.
Jurnalistul, care a fost dat în judecată pentru dezvăluirile făcute, a făcut public faptul că mass-media lui Voiculescu practica şantajul la adresa oponenţilor politici ai patronului Antenelor şi a companiilor cu care nu aveau încheiate contracte de publicitate.
Conform lui Stelian Negrea, jurnaliştilor li se cerea să strângă informaţii despre firme cu care Intactul avea litigii, care nu aveau contracte cu Intactul sau despre opozanţii politici, materiale ce puteau fi folosite ulterior în scop de şantaj. Departamentul de Investigaţii al trustului Intact a fost creat la ordinul Cameliei Voiculescu şi era condus de Codruţ Şereş, fost ministru al Economiei.
Voiculescu a pierdut procesul intentat lui Negrea.