Rusia avertizează SUA să "nu se mai joace cu focul" în Siria şi să părăsească imediat zona pe care o controlează

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov (Johannes Simon / Getty Images)

La două săptămâni după ce o bombardierele americane B-52 au ucis zeci de mercenari ruşi în Siria - al căror număr, potrivit Bloomberg şi Reuters, se ridică la aproximativ 200, dar despre care Rusia a indicat că se limita numai la 5 ruşi ce au fost ucişi în atac şi apoi a refuzat imediat să discute despre subiectul deranjant -, Moscova nu a uitat, evident, această ultimă şi cea mai gravă escaladare a războiului proxy de 7 ani şi, luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat administraţia Trump să nu se "joace cu focul" în ceea ce el a descris a fi un sprijin "provocator" pentru kurzii care cer autonomie în Siria, îndemnând în acelaşi timp trupele americane din zona Al-Tanf să "plece imediat".

Vorbind în faţa audienţei aflate la Conferinţa despre Orientul Mijlociu de la Valdai Club din Moscova, Lavrov a declarat că trupele americane trebuie să înceteze imediat operaţiunile din zona siriană Al-Tanf, adăugând că, din nou, face apel "la colegii americani să nu se joace cu focul şi să-şi măsoare paşii nu din nevoile imediate ale mediului politic de astăzi, ci mai degrabă bazat pe interesele pe termen lung ale poporului sirian şi ale tuturor popoarelor din această regiune, inclusiv ale kurzilor, bineînţeles".

Lavrov se referea la o zonă de frontieră a Siriei cu Iordania şi Irak, pe care SUA a declarat-o anul trecut ca fiind protejată, şi unde se află tabăra de refugiaţi Rukban. Tabăra este aparent folosită de militanţii radicali - printre care se află şi membri ai grupului etichetat de ONU ca terorist, cunoscut anterior sub denumirea de Frontul Al-Nusra - pentru recuperare şi atacarea altor teritorii din Siria, a declarat Lavrov la Conferinţa pe problemele Orientului Mijlociu unde se afla alături de omologul său iranian Mohammad Javad Zarif şi de un consilier de top al preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Statele Unite închid ochii la aceste abuzuri ale zonei sale de protecţie, a mai adăugat el.

"Se raportează în mod regulat că în interiorul zonei Al-Tanf, pe care americanii au declarat-o unilateral sub protecţia lor, şi în interiorul taberei de refugiaţi, jihadiştii îşi recuperează forţele. În mai multe rânduri ei au efectuat atacuri de acolo într-un alt teritoriu al Republicii Arabe Siriene. Această zonă trebuie închisă imediat", a spus ministrul rus.

El a adăugat că Rusia are din ce în ce mai multe dovezi că SUA nu are intenţia de a se opune sincer acestui grup jihadist.

Comentariile sale au venit ca răspuns la o întrebare venită din partea think tank-ului International Crisis Group legată de "ce ar putea face mai mult Rusia" în Siria pentru a preveni escaladarea violenţei acolo, în special între Iran şi Israel. Lavrov a afirmat că întrebarea ar trebui să fie "de la ce ar putea să se abţină Statele Unite" în Siria, iar răspunsul a fost "să nu mai lanseze jocuri periculoase" şi să nu mai încerce să dividă naţiunea "care ar putea duce la dezmembrarea statului sirian, adăugând că Rusia "vede că se încearcă să se exploateze aspiraţiile kurde".

"În teritoriile pe care le patronează la est de râul Eufrat şi până la graniţa de stat cu Irakul, americanii creează organisme de conducere care sunt proiectate să nu aibă legătură cu Damascul", a subliniat el.

Lavrov a comentat, de asemenea, situaţia din partea de sud-vest a Siriei, la graniţa cu Iordania şi Israel - care a fost desemnată de către Siria, Rusia, Turcia şi Iran drept "zonă de dezescaladare (zone de securitate - n.r)" - şi interesele Israelului în Siria. Israelul acuză Iranul de utilizarea unor forţe proxy pentru a prelua controlul asupra unor teritorii din Siria de sud, inclusiv a celor de-a lungul graniţei, şi a ameninţat că va folosi forţa militară pentru a inversa situaţia.

"Am negociat crearea acestei zone cu Iordania şi SUA şi nu este un secret faptul că israelienii au fost informaţi despre ceea ce am discutat", a afirmat el. "Acum, pentru a pune în aplicare tot ce am convenit, trebuie să ne concentrăm asupra unui anumit articol al acordului, care reiterează că toate părţile vor conlucra pentru a se asigura că nu există forţe non-siriene în interiorul şi în apropierea acestei zone de dezescaladare".

Comentariile lui Lavrov au loc în timp ce SUA instalează o forţă de protecţie a frontierei, condusă de kurzi, de 30.000 de oameni, în nord-estul Siriei, pe care susţinătorii lui Assad, Rusia şi Iran, au condamnat-o ca fiind o încercare de a stabili o zonă de influenţă americană.

Zarif, pe de altă parte, a declarat că Iranul este preocupat de un "nou val" de intervenţie străină în Siria, condus de SUA, după înfrângerea Statului Islamic. Potrivit Bloomberg, el a acuzat SUA că încearcă să captureze teritoriul sirian folosind proxy-uri.

Între timp, în ultima lună a avut loc o ofensivă împotriva luptătorilor kurzi din Siria de nord-vest - o operaţiune militară numită "Operaţiunea Ramura de Măslin". Tot în această lună, Israelul şi-a lansat cele mai mari atacuri în Siria de la războiul din Liban din 1982, după ce unul dintre avioanele sale a fost doborât în ​​urma distrugerii unei drone iraniene de spionaj în interiorul teritoriului israelian.

Israelul este pregătit să acţioneze "nu doar împotriva proxy-urilor iraniene care ne atacă, ci împotriva Iranului în sine", a avertizat prim-ministrul Benjamin Netanyahu duminică la München Security Conference.

Luni, Lavrov a respins criticile occidentale cu privire la rolul iranian şi cererile de retragere a trupelor iraniene şi a consilierilor militari, spunând că au fost invitaţi de guvernul de la Damasc, lucru pe care trupele americane nu-l pot susţine. De asemenea, Iranul a spus că guvernul sirian are "dreptul la autoapărare", iar Israelul ar trebui să-şi înceteze "actele de agresiune", iar Turcia nu are dreptul să intervină în Siria.

Litigiul dintre Israel şi Iran, a mai notat Lavrov, cu siguranţă, a complicat situaţia din Siria, iar Moscova crede că ambele părţi trebuie să ia măsuri pentru a o dezamorsa. De exemplu, afirmaţiile Iranului că Israelul era o entitate sionistă care trebuie distrusă sunt percepute ca fiind absolut inacceptabile în Rusia. Dar Rusia nu consideră o politică constructivă nici încercarea Israelului de a transforma orice problemă din regiune într-un vehicul de opoziţie împotriva Iranului", a mai spus el.

"Aceasta este ceea ce vedem în Siria, ceea ce vedem în Yemen şi chiar şi cele mai recente evoluţii ale problemei palestiniene, inclusiv decizia Washingtonului de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală exclusivă a Israelului, sunt în mare măsură cauzate de aceeaşi tendinţă anti-iraniană", a explicat Lavrov. "Ambele atitudini prezintă riscul de a deteriora în continuare situaţia din regiune, care este deja demnă de milă".

Ministrul rus a sugerat că Israelul şi Iranul ar trebui să încerce să-şi rezolve diferendele - inclusiv cele mai recente evoluţii care implică drona iraniană distrusă de Israel după ce a încălcat în mod repetat spaţiul aerian al statului evreu - prin aducerea acestora pe agenda ONU pentru o rezolvare corectă.

"În caz contrar, ne vom afla într-o situaţie în care este blamată cealaltă parte pentru fiecare incident şi incidentul respectiv va fi folosit pentru justificarea unei acţiuni militare".

De asemenea, în cea mai bizară răsturnare de situaţie, forţele armate siriene sprijinite de Rusia au fost de acord să ajute trupele kurzilor sirieni sprijinite de SUA să lupte împotriva trupelor aparţinând Turciei, ţară membră NATO, care "ar putea intra în oraşul de frontieră Afrin în câteva ore", potrivit agenţiei oficiale SANA. Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că planul nu le va deraia ofensiva.