Iran: Israelul amplasează “sisteme antirachetă la graniţa siriană”

Avion F-16 boborât în spaţiul aerian sirian
Avion F-16 boborât în spaţiul aerian sirian (Jack Guez/Agence France-Presse — Getty Images)

Armata israeliană aparent a desfăşurat sisteme antirachetă la graniţa siriană, la o zi după ce a pierdut un avion de vânătoare avansat F-16 în cadrul primei operaţiuni importante de apărare aeriană pe care Siria a întreprins-o pentru a combate încălcările spaţiului său aerian de către avioanele israeliene.

Publicaţia Jerusalem Post a citat duminică martori afirmând că au văzut convoaie de “baterii antirachetă” îndreptându-se spre nord, în apropierea oraşului Baka al-Gharbiya. Ziarul a precizat că unii martori au postat pe Internet fotografii ce surprind “camioane care transportau baterii deplasându-se pe autostrăzi centrale în nordul Israelului”.

Publicaţia a mai susţinut că armata israeliană a “refuzat să comenteze” această evoluţie a situaţiei.

Sâmbătă dimineaţă, aparent 8 avioane de luptă israeliene au fost trimise pentru a ataca poziţii în interiorul Siriei. Armata siriană, care a ignorat anterior ocazionalele lovituri aeriene israeliene, şi-a activat sistemele de apărare aeriană şi a doborât cel puţin un avion israelian F-16.

Israelul a susţinut că înaintea lansării atacului său a interceptat o dronă “iraniană” şi că avioanele sale au fost trimise pentru a lovi locaţia de unde a fost lansată drona, când au înfruntat focul anti-aerian sirian.

Iranul a respins acuzaţia privind drona iraniană ca fiind “prea ridicolă şi nu merită să dea un răspuns”. La rândul ei, armata siriană a susţinut că a răspuns “agresiunii” israeliene şi că a lovit mai mult de un avion.

Totuşi, la peste 24 de ore după incident, rapoartele israeliene privind incidentul au fost variate şi confuze. Un raport israelian i-a citat pe piloţii avionului F-16 doborât – care s-au paraşutat din avionul de vânătoare – afirmând că au înţeles că au fost “loviţi” doar după ce au auzit o explozie.

Un alt raport a susţinut că piloţii s-au catapultat “când au observat că una dintre rachete a luat în vizor avionul lor”.

Alte rapoarte israeliene au precizat că nu a avut loc o lovitură directă şi bucăţi dintr-o rachetă explodată au lovit avionul de vânătoare F-16.

Anterior prăbuşirii acestui avion israelian, regimul din Tel Aviv nu a mai pierdut niciun avion de luptă timp de 35 de ani – de la primul război israelian cu Libanul, în 1982.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe