Rusia, noul pol de putere al Orientului. Putin şi Regele saudit Salman discută despre Siria şi Qatar

Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)
Andrei Popescu
15.02.2018

Regele saudit Salman bin Abdulaziz Al Saud şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat despre situaţia din Orientul Mijlociu, inclusiv războiul din Siria şi tensiunile cu regimul din Qatar.

Conform serviciului de presă al Kremlinului, Putin şi Salman au discutat telefonic, miercuri, despre situaţia din Siria, “luând în considerare rezultatele Congresului Naţional Sirian de la Soci”.

Rusia, Iran şi Turcia au organizat discuţii privind pacea din Siria în capitala kazahă Astana începând cu ianuarie 2017. Împreună, cele trei ţări au acţionat ca state garante ale procesului de pace în ţara arabă zguduită de război.

Profitând de rezultatele discuţiilor din Astana, la sfârşitul lunii ianuarie, Moscova a organizat o întâlnire de mare profil pe tema Siriei – Congresul Dialogului Naţional Sirian– în staţiunea rusă Soci.

De asemenea, Putin şi Salman au discutat despre tensiunile continue dintre Qatar şi alte state regionale.

“Partea rusă a subliniat faptul că actuala criză nu este favorabilă pentru eforturile comune depuse în lupta împotriva ameninţării teroriste şi depuse pentru aducerea stabilităţii în Orientul Mijlociu”, a precizat serviciul de presă al Kremlinului.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egiptul au suspendat legăturile lor diplomatice cu Doha în 5 iunie 2017, după ce au acuzat în mod oficial Qatarul că “susţine terorismul”.

Ministerul de Externe al Qatarului a anunţat ulterior că deciziile de a rupe legăturile diplomatice nu sunt justificate şi sunt bazate pe acuzaţii false şi presupuneri.

În 9 iunie, Qatarul a respins cu tărie acuzaţiile de susţinere a terorismului, după ce regimul saudit şi aliaţii săi au inclus pe o listă neagră zeci de persoane şi entităţi aparent asociate cu regimul din Doha.

În 23 iunie 2017, Arabia Saudită şi aliaţii săi au publicat o listă de cereri, inclusiv închiderea reţelei de televiziune Al Jazeera şi limitarea relaţiilor cu Iranul, în schimbul normalizării relaţiilor diplomatice cu Doha.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor