Generalul H.R. McMaster în Istanbul, în contextul tensiunilor turco-americane privind Siria

Gen H.R. McMaster, consilierul lui Trump pentru securitate naţională
Gen H.R. McMaster, consilierul lui Trump pentru securitate naţională (SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Consilierul de securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, generalul H.R. McMaster, s-a întâlnit în Istanbul cu purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei turce, Ibrahim Kalm, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări generate de recenta ofensivă turcă în Siria.

Surse nenumite ale Preşedinţiei turce au discutat duminică cu publicaţia pro-guvernamentală Daily Sabah despre această întâlnire, iar Casa Albă a publicat propria declaraţie.

“Au fost abordate priorităţile şi problemele sensibile ale Statelor Unite şi Turciei, pe lângă situaţia generală a relaţiilor [dintre cele două ţări], provocările strategice comune şi evoluţiile regionale”, potrivit unui articol publicat în Daily Sabah.

Luna trecută, Turcia a lansat o ofensivă numită “Ramura de Măslin” împotriva forţelor kurde din Africa, o regiune din nordul Siriei. Această operaţiunea s-a lovit de un val de critici din partea Washingtonului.

“Turcia este un aliat şi vom lucra cu ea, dar această ofensivă actuală este o distragere şi trebuie să ne concentrăm ca aliaţi pe misiunea pe care o avem în faţă, şi anume înfrângerea ISIS”, a declarat la acea vreme Dana White, purtătoare de cuvânt a Pentagonului, făcând referire la unul dintre numele cu care mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic.

Vizita în Istanbul a generalului McMaster este văzută ca un efort de reducere a tensiunilor dintre Washington şi Ankara, care au un “parteneriat strategic pe termen lung”, potrivit declaraţiei Casei Albe.

“De asemenea, ei au discutat despre relaţiile turco-americane ca aliaţi de lungă durată, despre provocările strategice comune şi evoluţiile regionale. În timp ce au discutat despre aceste probleme, [cei doi oficiali] au abordat teme care afectează relaţiile bilaterale şi au explorat modalităţi de extindere a luptei comune împotriva tuturor formelor pe care le îmbracă terorismul”, mai susţine declaraţia Casei Albe.

În plus, secretarul american al Apărării, James Mattis, a afirmat că Turcia a avertizat SUA înainte să lanseze loviturile sale aeriene în nordul Siriei.

“Ne-au avertizat înainte să lanseze atacurile aeriene; s-au consultat cu noi. Şi acum lucrăm cu ei la pasul următor. Vom rezolva problema aceasta”, declarase Mattis la sfârşitul lunii ianuarie.

Secretarul de stat american Rex Tillerson urmază de asemenea să călătorească în Turcia în următoarele câteva zile.