Londra învinuieşte Kremlinul pentru atacul cibernetic NotPetya din 2017

(Getty Images)
Andrei Popescu
16.02.2018

Marea Britanie a învinuit Rusia pentru un atac cibernetic care a avut loc vara trecută şi care a afectat numeroase companii din Europa. Londra a avertizat că Occidentul nu va tolera astfel de activităţi “ostile”.

Ministerul britanic de Externe a precizat joi că “guvernul rus, în mod specific armata rusă”, a fost responsabil pentru atacul de tip ransomware NotPetya din iunie 2017.

“Decizia de a atribui public acest incident subliniază faptul că Marea Britanie şi aliaţii săi nu vor tolera activităţile cibernetice ostile”, se menţionează în declaraţia ministerului.

Secretarul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a afirmat că Rusia “distruge reglementările” şi că Londra are datoria de a răspunde.

Williamson a acuzat Rusia că “subminează democraţia, distruge vieţi prin atacarea infrastructurii critice şi transformă informaţiile în arme”.

El a avertizat că Occidentul ses confruntă cu “o nouă perioadă de război, fiind martorul unui amestec distructiv şi fatal de putere militară convenţională şi atacuri cibernetice”.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a respins acuzaţiile Marii Britanii ca neavând fundament, şi a susţinut că ele fac parte din ceea ce acesta a numit a fi o campanie “rusofobă” desfăşurată în anumite state occidentale.

Anterior, Rusia a negat responsabilitatea pentru atacul NotPetya şi a indicat că anumite companii ruseşti s-au numărat printre victimele atacului.

Atacul NotPetya a început în Ucraina, unde a afectat calculatoare guvernamentale şi ale unor companii, apoi s-a răspândit în Europa şi în alte zone ale lumii. S-a estimat că firmele şi companiile afectate au pierdut peste 1,2 miliarde de dolari.

Câteva companii europene au fost foarte afectate, inclusiv Reckitt Benckiser, care a declarat că producţia şi capacitatea sa de livrare a fost prejudiciată timp de două luni, contribuind la scăderea veniturilor.

Compania petrolieră rusă de stat Rosneft şi gigantul farmaceutic american Merck au fost de asemenea lovite de atac.

“Principalele ţinte au fost sectoarele financiar, energetic şi guvernamental ale Ucrainei”, se precizează în declaraţia ministerului britanic. “Scopul său a fost ca atacul să se răspândească mai departe, afectând alte companii europene şi ruseşti”.

În noiembrie 2017, premierul Theresa May l-a acuzat pe Putin că încearcă să “semene discordie” în Occident prin interferarea cu alegerile, răspândirea de informaţii eronate şi implicarea într-un război cibernetic.

Într-un raport publicat în ianuarie 2017, agenţii americane de informaţii au concluzionat că Rusia – la ordinele lui Putin – s-a implicat într-un efort de propagandă şi hacking în scopul influenţării alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016, deşi până acum nu au prezentat dovezi incontestabile în acest sens.

Departamentul american de Justiţie şi trei comisii congresionale diferite investighează presupusul amestec al Moscovei în alegeri şi dacă a existat o colaborare între ruşi şi actuali sau foşti asociaţi ai preşedintelui Donald Trump.

Rusia a negat amestecul şi preşedintele american Donald Trump a precizat că nu a existat nicio colaborare între membrii campaniei sale şi Kremlin.

Aceste acuzaţii au contribuit la adâncirea tensiunilor dintre Rusia şi Occident, ale căror relaţii s-au deteriorat mult din cauza unor dispute privind probleme precum intervenţia militară a Moscovei în Ucraina şi Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor