Gărzile Revoluţionare iraniene ameninţă cu dezlănţuirea “iadului” împotriva “sioniştilor". Putin îl avertizează pe Netanyahu

Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului.
Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului. (Getty Images)

Iranul a numit “ridicole” rapoartele care susţin că armata sa ar fi trimis o dronă în spaţiul aerian israelian. Un comandant iranian a avertizat că ar putea dezlănţui “iadul” împotriva “regimului sionist” prin distrugerea tuturor bazelor americane din regiune.

“Afirmaţiile privind zborul unei drone iraniene şi implicarea Iranului în doborârea unui avion de luptă sionist este atât de ridicolă încât nu merită niciun comentariu”, a afirmat Bahram Qassemi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, adăugând că oficialii iranieni doar oferă servicii de consultanţă armatei siriene “la cererea... guvernului legitim şi legal”.

Mai mult, orice “acţiune agresivă” a Israelului va declanşa un răspuns serios din partea Iranului, generând un “iad pentru sionişti”, potrivit generalului de brigadă Hossein Salami, adjunct al şefului Gărzilor Revoluţionare ale Iranului.

Declaraţia generalului Hossein Salami:

“Regimul sionist [...] a fost modelat după dorinţa Statelor Unite şi a Marii Britanii, care au construit un cimitir din lumea Islamică. Aţi auzit despre povestea dominării lumii aroganţei după cel de-al doilea război mondial, povestea tragică a măcelăririi musulmanilor în războaiele pe care le-a lansat Marea Britanie şi ştiţi rolul pe care l-au avut SUA şi britanicii în formarea regimului sionist.

SUA ne-a aplicat restricţii şi a dorit să fim paralizaţi, dar am progresat şi, astăzi, începând de acum, putem distruge toate bazele americane din regiune şi putem crea un iad pentru sionişti.

În prezent, Republica Islamică a Iranului este mai puternică decât a fost vreodată. Credem în Dumnezeu; aceasta a fost o confesiune făcută în urmă cu doi ani, atunci când am capturat marinarii americani şi incapacitatea americanilor de a ne înfrunta”

Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin l-a avertizat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, într-o convorbire telefonică ce a avut loc sâmbătă, să evite amplificarea situaţiei din Siria, precizează Reuters. Între timp, premierul israelian a insistat asupra dreptului Israelului “de a se apăra în faţa agresiunii”.

“Au discutat despre situaţia legată de acţiunile forţei aeriene israeliene, care a desfăşurat atacuri cu rachete asupra unor ţinte din Siria”, a precizat agenţia de ştiri Interfax, care a citat Kremlinul.

Conversaţia telefonică a avut loc la mai puţin de două săptămâni după o întâlnire personală între cei doi lideri la Moscova, cea de-a şaptea întâlnire de acest gen în 2 ani. Atunci, Putin şi Netanyahu au discutat despre cooperarea militară în Siria şi despre influenţa Iranului în regiune.

Nu este clar dacă evenimentele prezente sunt o consecinţă a lucrurilor discutate atunci.

De asemenea, Netanyahu a discutat sâmbătă cu secretarul de stat american Rex Tillerson, când liderul israelian a reconfirmat poziţia Israelului. Tillerson va porni în acest weekend într-un turneu în Orientul Mijlociu, urmând să viziteze Turcia, Egipt, Kuweit, Iordania şi Liban.

“Politica noastră este clară. Israelul se va apăra împotriva oricărei agresiuni şi a oricărei încercări de încălcare a suveranităţii sale”, a precizat Netanyahu, adăugând că “Iranul a făcut o astfel de încercare astăzi. Ne-a încălcat suveranitatea şi a trimis din Siria o dronă în spaţiul aerian israelian”.

Sâmbătă, sirienii au doborât un avion de luptă israelian F-16 care se întorcea dintr-un raid aerian asupra unui centru iranian pentru drone aflat în Siria.

În ultimii ani Israelul a lansat zeci de lovituri aeriene asupra Siriei.