Tillerson şi Erdogan discută în Ankara pe fondul tensiunilor generate de operaţiunea Ramura de Măslin
alte articole
Secretarul de stat american Rex Tillerson şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au avut o întâlnire pe fondul tensionării relaţiilor dintre cei doi parteneri NATO ca urmare a ofensivei transfrontaliere pe care o desfăşoară Ankara în regiunea nord-vestică siriană Afrin împotriva Unităţilor de Apărare a Poporului Kurd (YPG).
O sursă prezidenţială turcă, discutând sub anonimat, a afirmat că Tillerson şi Erdogan au încercat să găsească modalităţi pentru îmbunătăţirea relaţiilor deteriorate dintre ţările lor. Întâlnirea dintre cei doi înalt oficiali a avut loc joi în Ankara, a durat peste 3 ore şi s-a desfăşurat cu uşile închise.
Sursa a precizat că Erdogan şi-a exprimat priorităţile şi aşteptările în ceea ce priveşte Siria şi a discutat cu secretarul de stat american şi despre Irak, evoluţiile regionale şi lupta împotriva terorismului.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, care a călătorit cu Tillerson, a afirmat că discuţia din Ankara a fost “productivă şi deschisă”.
Înaintea întâlnirii, ministrul turc al Apărării Nurettin Canikli a declarat reporterilor la o conferinţă de presă în capitala belgiană Bruxelles că Ankara se aşteaptă ca Washingtonul să expulzeze YPG din alianţa susţinută de SUA, care este formată din militanţi arabi şi kurzi, alianţă cunoscută sub numele de Forţele Democrate Siriene (FDS).
“Cerem ca această relaţie să fie suspendată. Dorim ca ei să pună capăt întregului sprijin acordat YPG, braţul sirian al PKK. Cerem ca această structură să fie exclusă din FDS”, a declarat Canikli.
Ministrul turc a mai menţionat că omologul său american Jim Mattis i-a declarat că SUA lucrează la un plan pentru recuperarea armelor pe care le-a oferit luptătorilor YPG, în special arme de calibru mare.
Totuşi, Tillerson, a declarat ulterior că Washingtonul “nu a oferit niciodată arme de calibru mare” grupului YPG şi, prin urmare, nu există “nimic de recuperat”.
Remarcile au fost făcute în contextul în care Pentagonul confirmase anterior că YPG deţine arme de calibru mare, care fuseseră furnizate de SUA.
“Intenţia noastră este de a recupera vehicule de capacitate mare şi arme de calibru mare sau operate de echipe de îndată ce anumite ameninţări au fost eliminate”, declara colonelul Rob Manning, purtător de cuvânt al Pentagonului, în noiembrie 2017.
Ankara consideră că YPG este ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este etichetat drept grup terorist de guvernul turc şi care luptă din 1984 să întemeieze o regiune autonomă în interiorul Turciei.
Erdogan a declarat în repetate rânduri că regiunea siriană Afrin ar trebui curăţată de “terorişti” şi a cerut să fie amplasaţi soldaţi turci în zonă în cadrul unui discurs susţinut în noiembrie 2016.
În 20 ianuarie, Turcia a lansat o ofensivă numită operaţiunea “Ramura de Măslin”, cu obiectivul declarat de a ataca poziţiile YPG şi ale grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh), deşi nu se ştie dacă ISIS este prezent în Afrin.
În acelaşi timp, unii oficiali americani privesc YPG drept cea mai eficientă forţă care luptă împotriva Statului Islamic în nordul Siriei, şi a mărit în mod substanţial suportul lor – cu arme şi tehnologie – acordat luptătorilor kurzi.