Rusia a început să lanseze rachete de croazieră Kalibr din Marea Azov

Rachetă de croazieră rusească Kalibr (thedefensepost.com)
Redacţia
23.06.2024

Rusia a lansat vineri noaptea rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Kalibr din Marea Azov. Anterior, Marina rusă lansase rachete de atac terestru Kalibr spre Ucraina din Marea Neagră, dar acest lucru a devenit mai periculos pentru ei din cauza atacurilor ucrainene repetate cu rachete şi drone, potrivit The War Zone.

"Acest lucru marchează un punct de cotitură semnificativ, deoarece ruşii consideră că este o zonă mai sigură în comparaţie cu Marea Neagră", a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, la televiziunea naţională.

Ruşii au lansat patru rachete Kalibr din Marea Azov, a precizat Pletenciuk, adăugând că a fost vorba de un atac combinat asupra mai multor oraşe şi instalaţii energetice care a implicat şase drone Shahed-136 şi 16 rachete lansate din aer, de pe uscat şi de pe mare. Au fost lovite oraşe şi instalaţii energetice din întreaga Ucraina, inclusiv Ivano-Frankvivsk, Luţk şi Lviv în vest şi Kiev şi Vinniţia în centrul ţării, precum şi Zaporojie în sud, a relatat postul de ştiri ucrainean RBC.

Forţele Aeriene ucrainene au transmis că 12 din cele 16 rachete au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană, la fel şi în ceea ce priveşte cele şase drone.

Joi, Marina rusă a deplasat nouă nave în Marea Azov, a declarat Marina ucraineană. Cu toate acestea, ruşii nu au renunţat la toate operaţiunile din Marea Neagră. Mai exact, în timpul atacului de vineri noaptea, Marina rusă a lansat, de asemenea, rachete Kalibr şi din acest bazin de apă.

Purtătorul de cuvânt al Marinei Militare a precizat că, în prezent, există trei nave ruseşti în Marea Azov capabile să transporte împreună 20 de rachete şi un submarin în Marea Neagră care transportă până la patru rachete de croazieră.

Faptul că submarinele urmează să continue să lanseze din Marea Neagră ar avea sens, deoarece navele ruseşti din clasa Kilo sunt mult mai puţin vulnerabile decât navele de război de suprafaţă atunci când sunt în larg.

În timp ce ruşii "au decis că pot folosi Marea Azov pentru a-şi poziţiona navele şi a lansa atacuri", Pletenciuk a adresat un avertisment Rusiei.

"Ei par să uite că Marea Azov este, de asemenea, destul de aproape de noi".

În timp ce Ucraina poate lovi porturile ruseşti din Marea Azov cu rachete şi drone, lovirea navelor în curs de desfăşurare sau ancorate va fi mult mai dificilă. Dronele maritime pe care Ucraina le-a folosit cu succes în Marea Neagră vor avea un acces foarte dificil în Marea Azov.

Acestea vor trebui să treacă pe sub podul Kerci, care este acum foarte bine apărat împotriva unor astfel de infiltrări. În afară de asta, teritoriul controlat de Rusia înconjoară volumul de apă printr-o zonă tampon considerabilă iar o apărare aeriană foarte bine pusă la punct în ansamblu se află deasupra regiunii. Zona Kerci, unde probabil operează aceste nave, se află la circa 240 km de liniile de front.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor