Furtuna Tropicală Helene a provocat cel puţin 33 de morţi în sud-estul SUA

Echipele de intervenţie salvează oameni în Florida (YouTube Screenshot)
Redacţia
28.09.2024

Furtuna tropicală Helene a provocat vineri inundaţii puternice şi fatale în statul american Carolina de Nord, după ce în timpul nopţii a provocat distrugeri pe scară largă în Florida şi Georgia sub forma unui uragan major care a ucis cel puţin 33 de persoane, a inundat cartiere şi a lăsat peste 4 milioane de locuinţe şi companii fără curent electric.

Helene a lovit regiunea Big Bend din Florida ca un uragan puternic de categoria 4, joi, la ora 23:10 ET (03:10 GMT vineri) şi a lăsat în urmă un peisaj haotic cu bărci răsturnate în porturi, copaci doborâţi, maşini scufundate şi străzi inundate, potrivit Reuters.

Poliţia şi pompierii au efectuat mii de salvări din apă în toate statele afectate, inclusiv în Atlanta, unde un complex de apartamente a trebuit să fie evacuat din cauza inundaţiilor.

Helene a ajuns la ţărm în Florida cu vânturi de 225 km/h, slăbind până la statutul de furtună tropicală în timp ce se deplasa spre Georgia vineri dimineaţă. La începutul după-amiezii zilei de ieri, furtuna a fost retrogradată la depresiune atmosferică tropicală şi avea vânturi maxime susţinute de 55 km/h în timp ce încetinea deasupra statelor americane Tennessee şi Kentucky, a declarat Centrul Naţional pentru Uragane (CNU).

Ploile abundente provocate de Helene încă produc inundaţii catastrofale în sudul Apalaşilor, a adăugat CNU.

Peste 50 de persoane erau blocate pe acoperişul unui spital vineri la prânz în comitatul Unicoi, Tennessee.

Apele crescute ale râului Nolichucky au împiedicat ambulanţele şi vehiculele de urgenţă să evacueze pacienţii şi alte persoane din zonă, a declarat Agenţia de gestionare a situaţiilor de urgenţă din comitatul Unicoi pe reţelele de socializare, însă echipaje de urgenţă aflate în bărci au efectuat salvări.

În vestul Carolinei de Nord, autorităţile pentru situaţii de urgenţă din comitatul Rutherford au avertizat locuitorii din apropierea barajului de la Lake Lure, cu puţin înainte de prânz, să evacueze imediat în zone mai înalte, afirmând că "cedarea barajului este iminentă".

În comitatul Buncombe din apropiere, alunecările de teren au forţat închiderea autostrăzilor 40 şi 26, a anunţat comitatul pe X.

Paza de Coastă a Statelor Unite a declarat că a salvat nouă persoane din apele furtunii. O înregistrare video postată pe internet arată cum un echipaj al Pazei de Coastă a scos joi din ocean un bărbat şi câinele său care purtau veste de salvare, după ce barca cu pânze a acestuia a rămas imobilizată în largul insulei Sanibel.

Kevin Guthrie, directorul pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă din Florida, a îndemnat locuitorii din zonele afectate să nu se deplaseze pe drumuri.

Cel puţin 13 persoane au murit în timpul furtunii în Carolina de Sud, a raportat ziarul Post and Courier din Charleston, citând oficiali locali.

Potrivit Centrului naţional pentru uragane, de-a lungul coastei de vest a Floridei sunt posibile inundaţii mai mari de 2,5 metri. În următoarele 4-5 zile, sunt posibile precipitaţii cumulate de până la 20 de centimetri în unele părţi din sud-estul Statelor Unite.

Helene a fost neobişnuit de mare pentru un uragan din Golf, au declarat meteorologii, deşi mărimea unei furtuni nu este aceeaşi cu puterea acesteia, care se bazează pe viteza maximă susţinută a vântului.

Cu câteva ore înainte de atingerea ţărmului, vânturile de furtună tropicală ale lui Helene se propagau 500 km, potrivit Centrului naţional pentru uragane. Prin comparaţie, Idalia, un alt uragan major care a lovit regiunea Big Bend din Florida anul trecut, a avut vânturi de furtună tropicală care au ajuns la 260 km cu aproximativ opt ore înainte de a atinge ţărmul.

Peste 4,6 milioane de locuinţe şi întreprinderi erau fără curent vineri la prânz în Florida, Georgia, Carolina şi alte state, potrivit site-ului de monitorizare Poweroutage.us.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor