România, Statele Unite, Polonia şi statele baltice încep exerciţiile militare comune

Avioane F-15E Strike Eagles
Avioane F-15E Strike Eagles (Suzanne Jenkins / Getty Images)

Statele Unite se pregăteşte de efectuarea exerciţiilor militare alături de Polonia, România, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Cehia şi ţările baltice, conform ambasadorului american din Polonia, Stephen Mull, notează Novinite.

Exerciţiile vor avea loc în baza militară Lask din centrul Poloniei, conform declaraţiilor oferite de Mull pentru o staţie radio poloneză.

Între timp, oficialii ministerului de Apărare a Franţei s-au oferit să trimită avioane de vânătoare pentru patrulele aeriene de pe teritoriul statelor baltice şi a Poloniei.

Franţa este ”pregătită - la cererea Alianţei Nord Atlantice - să contribuie la politica patrulelor aeriene” de pe teritoriul fostelor republici sovietice şi a Poloniei, actuale membre ale NATO, a declarat oficialul francez în timpul vizitei efectuate de ministrul Apărării francez, Jean-Yves Le Drian, în Polonia şi statele baltice.

Contribuţia franceză poate include avioane de vânătoare, aparate de zbor pentru supraveghere AWAC şi echipamente radar. Declaraţiile făcute de oficialul francez au venit sub protecţia anonimatului deoarece nu este autorizat să vorbească public despre acest subiect.

Franţa îşi va încheia toată cooperarea în domeniul militar cu Rusia, inclusiv exerciţiile militare, a declarat Le Drian.

De asemenea, ar putea să se reorienteze cu privire la contractele pentru echipament militar. În 2011, Rusia şi Franţa au semnat o înţelegere pentru vânzarea a doua nave de război în valoare de 3 miliarde de euro, însă problema aceasta nu va fi discutată până în luna octombrie.

Vineri, Germania a anunţat că va încheia toate contractele pentru aprovizionarea cu echipament militar şi armament către Rusia.

Recent, Ucraina s-a retras din Federaţia Statelor Independentelor coordonată de Moscova şi se pregăteşte de exerciţii militare alături de Statele Unite, Marea Britanie şi de alte state din Europa de Est membre NATO.

Anexarea Crimeei la Federaţia Rusă a provocat ”cea mai gravă ameninţare către securitatea şi stabilitatea europeană de la sfârşitul Războiului Rece”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.