Ucraina a semnat partea politică a Acordului de Asociere cu UE, schimbând oficial direcţia spre Vest

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.
Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk. (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

În pline tensiunii regionale, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a semnat vineri partea politică a Acordului de Asociere cu UE, a informat o sursă europeană, citată de AFP.

Refuzul lui Victor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu UE şi decizia acestuia de a se apropia de Rusia a fost factorul care a declanşat amplele proteste din Kiev, care au dus la suspendarea lui Ianukovici şi schimbarea conducerii ţării. Noul premier interimar, Arseni Iaţeniuk, a fost împuternicit să semneze în numele Ucrainei Acordul de Asociere, din partea UE urmând să semneze toţi cei 28 de şefi de stat şi de guvern ai ţărilor membre, dar şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi şeful Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Urmează semnarea părţii economice a acordului, care a fost lăsată pentru mai târziu. Între timp, contextul geopolitic din Europa este extrem de tensionat după ce Kremlinul a anexat regiunea autonomă ucraineană Crimeea.

Occidentul şi Rusia au început să se sancţioneze reciproc, iar dialogul se pare că nu funcţionează absolut deloc. Este probabil cea mai tensionată perioadă de la Războiul Rece încoace.

UE a decis să aplice sancţiuni împotriva celor care au jucat un rol major în procesul de ieşire a Crimeei din componenţa Ucrainei şi alipirea acesteia la Federaţia Rusă, numele acestora urmând să fie publicate în cursul zilei de azi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe