Rusia începe războiul economic cu Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)

Începând de miercuri, toate transporturile comerciale cu bunuri provenite din Ucraina au fost întoarse de la punctele de control ale graniţei cu Rusia de către grănicerii. Oficialii de la Moscova au refuzat să facă o declaraţie oficială cu noile măsuri impuse.

Ucraina era cel mai mare partener comercial al Rusiei.

Conform agenţiei de ştiri UNIAN, camioanele pline cu bunuri ucrainene sunt întoarse direct de controlorii vamali fără nicio explicaţie. Blocada a creat o coadă foarte lungă de maşini pe partea ucraineană a graniţei. Cei mai afectaţi de noile măsuri au fost furnizorii ucraineni de legume şi fructe deoarece piaţa de desfacere din Rusia absorbea peste jumătate din producţia lor.

”Pur si simplu întorc campioanele şi nici măcar nu le verifică”, a declarat unul din şoferi pentru UNIAN.

Joi dimineaţă, poliţia de revoltă rusă au ocupat o fabrică operată de compania ucraineană Roshen din oraşul Lipetsk, sud-vestul Rusiei, din cauza unei ”campanii motivate politic” împotriva companiei, conform guvernului de la Moscova.

Marile puteri folosesc în mod frecvent presiuni economice pentru a atinge scopuri politice. Kremlinul a mai făcut asemenea gesturi cu câteva luni în urmă, încercând măsuri protecţioniste la adresa Moldovei.

Rusia a început presiunile economice asupra Ucrainei încă din vara anului trecut pentru a o deturna de la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Mai multe proiecte ale Roshen au fost închise deoarece au fost acuzate că nu se încadrau standardului de siguranţă. Roshen este deţinută de către miliardarul ucrainean Petro Poroşenko, unul dintre susţinătorii EuroMaidanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe