Ponta pentru The Wall Street Journal: Europa şi SUA unite pot menţine democraţia în lume

Ziarul american „The Wall Street Journal” a publicat, în cadrul secţiunii privind situaţia din Ucraina, un editorial semnat de Victor Ponta, în care premierul României susţine "crearea unei uniunii între SUA şi Europa, cu drepturi depline, pentru a rezista provocărilor militare şi economice, pentru a menţine democraţia în lume.
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)
Flori Mladin
21.03.2014

Ziarul american „The Wall Street Journal” a publicat, în cadrul secţiunii privind situaţia din Ucraina, un editorial semnat de Victor Ponta, în care premierul României susţine crearea unei uniunii între SUA şi Europa, cu drepturi depline, pentru a rezista provocărilor militare şi economice, pentru a menţine democraţia în lume.

În editorialul său, premierul român arată că evenimentele conflictuale din Ucraina au creat o stare de spirit dăunătoare în Europa Centrală şi de Est pe parcursul ultimilor douăzeci de ani, majoritatea statelor din această regiune crezând că securitatea, care este cel mai de preţ lucru pentru o ţară, este ceva de la sine înţeles.

Referindu-se la alipirea Crimeei de către Federaţia Rusă, Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a apreciat că aceasta a provocat ”cea mai gravă ameninţare către securitatea şi stabilitatea europeană de la sfârşitul Războiului Rece. ”Crimeea este un exemplu. Însă eu văd Crimeea precum un element al unui plan mai mare, pentru o strategie pe termen lung a Rusiei, sau cel puţin a lui Putin. Cea mai gravă îngrijorare a mea acum este că va trece mai departe de Crimeea”, a mai precizat Rasmussen.

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite şi-a arătat îngrijorarea că "După Ucraina va fi rândul Moldovei şi după Moldova vor urma alte ţări", avertizând ca Europa "nu reuşeşte întotdeauna să înţeleagă ce se întâmplă."

În acest context, Victor Ponta arată în editorial că aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană nu reprezintă o garanţie pentru ţările din estul şi centrul Europei că nu vor mai exista conflicte.

În faţa adevărului incontestabil al intrării trupelor ruse în Ucraina şi a atacurilor armate din Crimeea, Vestul nu are o altă opţiune decât să rămână unit într-o lume anarhică ce include şi state nedemocratice al căror comportament nu poate fi anticipat şi nici controlat. Numai printr-o alianţă între SUA şi Europa există şansa de a menţine democraţia în lume, a apreciat Victor Ponta.

Premierul român consideră că o soluţie ar fi integrarea economică mai profundă în lumea occidentală, fiind esenţială o integrare mai profundă între Europa şi SUA. În acest sens un pas important ar putea fi Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, dar şi alte mişcări mai îndrăzneţe, cum ar fi o uniune economică cu drepturi depline între UE şi SUA, sugerează Pont.

În acest sens, primul ministru subliniază că o superputere economică Atlantică ar putea exercita o capacitate fără precedent de a rezista pierderilor economice în raport cu restul lumii şi a cărei securitate ar fi garantată de NATO.

Acest lucru este necesar cu atât mai mult cu cât marile puteri folosesc în mod frecvent presiunile economice pentru a atinge scopuri politice. Kremlinul a făcut presiuni economice asupra ţărilor post sovietice cum sunt R.Moldova şi Ucraina pentru a le deturna de la semnarea acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană. Cel mai recent exemplu este că de miercuri, majoritatea transporturilor comerciale cu bunuri provenite din Ucraina au fost întoarse de la punctele de control ale graniţei cu Rusia de către grănicerii, oficialii de la Moscova refuzând să facă o declaraţie oficială cu noile măsuri impuse.

Primul ministru român consideră că trebuie să devenim mai transparenţi şi să elaborăm un plan de viitor în materie de echitate economică, ecologie şi mobilitate socială, fiind necesar să depăşim mentalităţile culturii noastre proprii. Ponta afirma că Europa are nevoie să se uite mai atent la „raţionalismul” din Statele Unite, iar acestea din urmă trebuie să acorde o mai mare înţelegere instinctului de precauţie al Europei.

În concluzie, premierul susţine că o Românie puternică şi demnă îşi va asuma partea sa de responsabilitatea în proiectul parteneriatului transatlantic.

Apropierea de Beijing şi Kremlin

După ce şi-a exprimat devotamentul pentru comuniştii chinezi şi a criticat reacţia de îngrijorare a Uniunii Europene cu privire la intenţiile acestora, premierul Victor Ponta stabileşte noile coordonate pentru România - o apropiere de Kremlin.

În cadrul vizitei premierului Chinei, în care au fost scose, la propriu, steagurile UE pentru a le ridica pe cele ale Chinei, premierul Ponta vorbea despre marile oportunităţi pe care ni le oferă chinezii, în timp ce presa occidentală vorbea despre rolul României de "cal troian" al continentului.

Premierul Victor Ponta a afirmat că România trebuie să ţină cont de faptul că lumea are patru puncte cardinale, nu aşa cum a făcut până acum, între 2009-2012.

Premierul a afirmat că o relaţie mai pragmatică, în primul rând economic, cu Rusia, în al doilea rând, sigur, politic, este lucru care nu poate fi decât în beneficiul României, aşa cum sunt toate celelalte relaţii cu ţările din afara Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor