Băsescu, despre conflictul cu Rusia: Cam aşa a început şi Al Doilea Război Mondial

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la finalul summitului Uniunii Europene de la Bruxelles, că summitul G8 a fost anulat, s-a dispus blocarea averilor şi conturilor altor 12 oficiali ruşi averile şi conturile a încă 12 pe lângă cei 21 care era deja în situaţia asta, iar negocierile de aderare a Rusiei la OECD au fost sistate. În opinia şefului statului, în cazul în care situaţia nu se detensionează va urma o a treia etapa a sancţiunilor, un „război economic” cu Rusia.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Gina Zaragiu şi Andrei Pricopie
21.03.2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la finalul summitului Uniunii Europene de la Bruxelles, că summitul G8 a fost anulat, s-a dispus blocarea averilor şi conturilor a încă 12 persoane din Federaţia Rusă (pe lângă cei 21 care se aflau deja în situaţia asta), iar negocierile de aderare a Rusiei la OECD au fost sistate. În opinia şefului statului, în cazul în care situaţia nu se detensionează va urma o a treia etapa a sancţiunilor, un „război economic” cu Rusia.

Cum ajută UE Ucraina

Consiliul European susţine aspiraţiile Ucrainei pentru a-şi decide singură viitorul, şi nu influenţată de ţări vecine sau puteri globale. "Azi dimineaţă s-a semnat acordul de asociere şi de liber schimb, dar numai în partea politică. Este un gest de încurajare a Ucrainei, urmând ca semnarea integrală să aibă loc după alegerile din 25 mai”, a arătat Traian Băsescu.

Şeful statului susţine că prioritatea pe care Consiliul consideră că o are este legată de sprijinirea restabilirii echilibrelor macro ale Ucrainei. „Aici trebuie spus foarte clar şi s-a discutat în Consiliu - situaţia economică se datorează unei guvernări relativ îndelungate de proastă calitate şi a corupţiei extrem de ridicate".

Potrivit preşedintelui României, în momentul de faţă, Uniunea Europeană poate pune la dispoziţia Ucrainei 1,6 mld euro, bani lichizi, urmând ca în final să poată pune la dispoziţie 11,5 mld euro. Condiţia ca suma de 1,6 mld să fie pusă la dispoziţie e încheierea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). "UE va fi partenerul FMI în tentativa de salvare de la încetare de plăţi a Ucrainei şi ulterior în încercarea de restabilire a echilibrelor macroeconomice”, a explicat Traian Băsescu.

Ce aşteaptă UE de la Ucraina

Şeful statului a notat că Guvernul Ucrainei este chemat să asigure în structura lui reprezentarea tuturor regiunilor şi opţiunilor, lucru esenţial pentru a preveni procesul de separare în interiorul ţării. De asemenea, guvernului i se cere să lupte împotriva extremismului şi să se asigure că alegerile pentru preşedinţie se desfăşoară la standarde europene, democratice, în nişte procese corecte şi legale.

Un semnal politic foarte important va fi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale. Uniunea Europeană rămâne angajată prin Consiliu să susţină independenţa, integritatea şi suveranitatea Ucrainei şi nu recunoaşte rezultatul referendumului ilegal şi neconstituţional din 16 martie în Crimeea, considerând ilegală anexarea Crimeei de către Rusia.

Şeful statului a explicat chestiunea legitimităţii noului Guvern ucrainean cu care Rusia a refuzat să discute, arătând că Rusia nu poate rezolva problemele cu Ucraina refuzând să discute cu guvernul. Legitimitatea guvernului ucrainean este dată de parlament, care mai are în faţa doi ani şi ceva de mandat.

„Povestea că este un guvern nelegitim e nejustificată, a fost ales de un parlament legitim ales, nu a venit Maidanul să spună: asta e guvernul. E un parlament proaspăt, mai are în faţa doi ani şi ceva de mandat. După Rusia, cine desemnează guvernele? Eu nu văd niciun element de ilegitimitate când preşedintele îşi pune coada pe spinare şi pleacă şi face declaraţii de afară, cine putea să dea legitimitate guvernului dacă nu parlamentul ales?”.

CE avertizează şi impune sancţiuni Rusiei

În cel mai scurt timp, Comisia trebuie să facă propuneri către toate statele membre cu privire la măsurile şi restricţiile privitoare la relaţiile comerciale, economice şi financiare cu Crimeea: „Sigur, din Crimeea se exportă mărfuri, se importa, vapoare ajung în Crimeea, bănci care funcţionează acolo (...) legat de acest lucru CE trebuie să facă în cel mai scurt timp propuneri cu privire la nişte interdicţii pe aceste zone”.

Potrivit sintezei şefului statului, sancţiunile ce au fost declanşate deja împotriva Rusiei sunt: lista înalţilor demnitari ai Rusiei, Ucrainei şi din Crimeea, precum şi înalţi ofiţeri şi comandanţi, a fost completată cu încă 12 nume şi s-a convenit să nu fie făcută publică până când nu se comunică oficial de către Comisie, în aceasta după-amiază. La cele 21 de persoane s-au adăugat încă 12 azi noapte, sunt persoane destul de importante în Federaţia Rusă. Averile şi conturile şi acţiunilor acestor 33 de persoane vor fi blocate peste tot în UE. Activele pe care le deţin aceste persoane vor fi blocate. A fost anulat summitul UE - Rusia, s-a cerut tuturor şefilor de stat şi guvern să nu desfăşoare nicio întâlnire bilaterală cu Rusia. La Haga se va desfăşura G7, şi nu G8, Rusia nemaifiind acceptată temporar în G8. S-a decis suspendarea negocierilor privind aderarea Rusiei la OECD.

„Eu cred că nu e foarte uşor pentru Rusia să nu mai fie un partener la G8. Eu zic că e foarte grav pentru un stat care a avut acces, a fost în primele opt economii, să fie exmatriculat ca un copil care a dat cu bolduri în educatoare. Şi politic, şi ca prestigiu pierderea e uriaşă, G8 ne cam spune care e direcţia, întreruperea negocierilor pentru acces în OECD e iarăşi o penalitate gravă, mai ales pentru un stat care are ambiţia să fie respectat. Chiar 33 de înalţi demnitari care nu mai au acces în UE, îngheţarea activelor, nu sunt sancţiuni oarecare, chiar dacă Moscova încearcă pentru moment să le diminueze importanţa. Dar uşor, uşor, pe măsură ce se implementează, ele nu sunt convenabile Rusiei”, a subliniat Băsescu.

Dau un exemplu, nu aş vrea să fie titlu, cam aşa a început şi Al Doilea Război Mondial. Există riscul ca neaplicarea unor măsuri în timp util să ducă la costuri infinit mai mari. Reiterarea că urmează etapa a treia se constituie într-un semnal foarte serios.

Consiliul European are convingerea că forţa şi coerciţia nu pot fi utilizate pentru a modifica frontiere, iar acţiunile Rusiei contravin acordului de la Helsinki, care a garantat în Europa stabilitatea frontierelor timp de mai bine de 40 de ani.

„S-a cerut Rusiei să intre în dialog cu guvernul Ucrainei, ca soluţie de rezolvare politică a diferendumurilor care există".

Consiliul a decis să susţină misiunea OSCE dacă aceasta va reuşi să îşi înceapă activităţile. Dacă OSCE nu va fi o soluţie credibilă de supraveghere şi informare în Ucraina, UE va organiza o misiune proprie. Consiliul atenţionează Rusia că orice escaladare a actualei situaţii duce la intrarea în etapa 3 de sancţiuni care vizează măsuri largi de ordin economic şi în zona tranzacţiilor cu armament.

Deşi formularea e relativ eliptică, măsurile largi „înseamnă îngheţări de active ale oamenilor de afaceri pe tot teritoriul UE, încetarea oricărei cooperări bancare, financiare, restricţionarea importurilor de energie şi interzicerea importurilor de armament. În acest sens, în pregătirea etapei a treia, care practic ar însemnă izolarea Rusiei faţă de UE, şi aş traduce-o eu, declanşarea unui război economic, nu există această formulare în concluzii, CE va lucra pentru a definitiva tipurile de acţiuni pe toate palierele care ar putea fi luate în cazul escaladării”, a mai notat Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui etapa a treia se poate implementa oricând „În orice moment în care se escaladează conflictul, o eventuală ocupare a estului Ucrainei”.

Devansarea semnării acordului de asociere dintre UE şi Moldova

În cadrul Consiliului, s-a recurs la ideea de a discuta cu fiecare stat membru, "pentru că sunt state care au probleme, iar la momentul aplicării etapei a treia, dacă va fi cazul, pierderile pentru statele membre să fie cât mai mici, a explicat Băsescu, adăugând că toţi sunt „conştienţi că etapa a treia ne afectează şi pe noi şi Rusia, dar nu noi vom pierde”.

În contextul discuţiilor de la Bruxelles, şi în urma discuţiei cu preşedintele Timofti, la Iaşi, preşedintele român a solicitat devansarea termenului de semnare a acordului de asociere şi de liber schimb dintre UE şi Moldova, cel mai târziu în luna iunie: "Dacă nu, în mai, numai ca problemele sunt şi tehnice şi dacă se reuşeşte pregătirea tuturor documentelor pentru mai, Moldova ar putea semna atunci, dar cu certitudine nu se va putea convoca un consiliu, şi se va semna la nivel de ambasadori. Pentru noi e important că am constatat deschidere, toţi şefii de stat şi guvern au fost de acord cu această decalare. L-am sunat pe preşedintele Timofti să-l informez că a apărut deja în concluzii ce mă rugase să fac, cu cât mai repede cu atât mai bine” a notat Traian Băsescu.

Dependenţa de gazele ruşilor a României

Despre dependenţa de gazele ruşilor a României, şeful statului a declarat că noi nu avem o dependenţă energetică „insuportabilă” faţă de Rusia, avem circa un miliard de metri cubi gaze în rezervă, la un consum de 34 mil metri cubi şi în care avem o producţie zilnică de circa 31 mil metri cubi.

Băsescu a precizat că „nu noi am fi în situaţia cea mai dificilă, marea problema e ce capacităţi avem să furnizăm energie de completare Bulgariei, ce putem oferi Ungariei, ţări în dificultate foarte mare, şi acesta e rostul consultărilor Comisiei cu fiecare dintre state. România ar trece uşor peste acest tip de sancţiuni, sau, spre exemplu, e suficientă închiderea unui combinat de îngrăşăminte şi suntem pe balanţă echilibrată zilnic, cât extragem atât consumăm”.

„Nimeni nu vrea aceste sancţiuni, dacă voiam le aplicăm, UE nu are niciun interes să dezechilibreze Rusia, dar oricine poate constata ca şi dacă sunt costuri care acum pot părea foarte mari, sunt situaţii care nu pot fi tolerate, deoarece produc costuri şi mai mari. Dau un exemplu, nu aş vrea să fie titlu, cam aşa a început şi Al Doilea Război Mondial. Există riscul ca neaplicarea unor măsuri în timp util să ducă la costuri infinit mai mari. Reiterarea că urmează etapa a treia se constituie într-un semnal foarte serios. Dar trebuie să ştim care sunt costurile pentru noi, suntem convinşi că vor fi mult mai mari costurile pentru Rusia. Dacă se ajunge la etapa a treia gândiţi-va câte companii ruseşti sunt pe teritoriul României, care se îngheaţă”, a subliniat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor