NATO: Europa trebuie să se trezească. Se poate ca Putin să nu se oprească la Crimeea

Şeful Alianţei Nord Atlantice, Ander Fogh Rasmussen, a avertizat, miercuri, că s-ar putea ca preşedintele rus Vladimir Putin să nu se oprească la Crimeea, şi a sunat ”alarma” pentru Europa
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
P. P.
20.03.2014

Şeful Alianţei Nord Atlantice, Ander Fogh Rasmussen, a avertizat, miercuri, că s-ar putea ca preşedintele rus Vladimir Putin să nu se oprească la Crimeea, şi a sunat ”alarma” pentru Europa, notează Reuters.

Anexarea Crimeei la Federaţia Rusă a provocat ”cea mai gravă ameninţare către securitatea şi stabilitatea europeană de la sfârşitul Războiului Rece”, a precizat Rasmussen.

”Crimeea este un exemplu. Însă eu văd Crimeea precum un element al unui plan mai mare, pentru o strategie pe termen lung a Rusiei, sau cel puţin a lui Putin. Cea mai gravă îngrijorare a mea acum este că va trece mai departe de Crimeea”, a adăugat Rasmussen.

Miercuri, diplomaţii de la Moscova au subliniat îngrijorarea Rusiei cu privire la tratamentul pe care îl primesc vorbitorii de limbă rusă din Estonia, pretext folosit şi în cazul intervenţiei militare din Ucraina.

”Nu există nici un mod rapid şi uşor de a te opune intimidatorilor globali”, însă NATO a răspuns la criză întărind patrulele aeriene din estul Europei în timp ce marina americană va continua desfăşurarea exerciţiilor militare alături de România şi Polonia în Marea Neagră.

”Nimeni nu vrea să respingă cooperarea cu Rusia. Dar nimeni nu poate ignora faptul că Rusia a încălcat tocmai principiile pe care este clădită această cooperare”, a adăugat Rasmussen.

În timpul crizei din Ucraina, Estonia, Letonia şi Lituania – toate foste membre ale Uniunii Sovietice – şi-au exprimat îngrijorările cu privire la intenţiile Moscovei.

Recent, Ucraina s-a retras din Federaţia Statelor Independentelor coordonată de Moscova şi se pregăteşte de exerciţii militare alături de Statele Unite şi de Marea Britanie.

Criza financiară din Europa ultimilor ani a determinat NATO să reducă mult cheltuielile diminuând în mod considerabil puterea militară însă după acţiunile Rusiei, ţările Europene vor trebui să ”se îmbunătăţească politic şi militar”. Statele Unite furnizează în prezent trei sferturi din capacitatea militară a NATO.

”În lumina a ceea ce am văzut” în estul şi sudul Ucrainei, ”am pregătit planuri adiţionale pentru a reasigura aliaţii” şi pentru ”a întării apărarea colectivă”, a adăugat acesta.

Aflat în vizită la Vilnius, vice-preşedintele american Joe Biden a asigurat ţările Baltice – membre ale Uniunii Europene şi a Alianţei Nord Atlantice – de susţinerea Statelor Unite.

Statele Unite a fost de acord să trimită raţii militare Ucrainei însă nu a aprobat până în acest moment cererile pentru armament.

Statele Unite ale Americii au exclus pentru moment posibilitatea unei intervenţii militare în Ucraina deoarece ”nu ar fi adecvată” şi încearcă să ralieze o ”coaliţie internaţională solidă” pentru a transmită Rusiei un ”mesaj clar”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor