Posibilă privatizare a Oltchim cu ştergerea parţială a datoriilor

Epoch Times România
05.12.2012

Ministerul Economiei a reluat discuţiile legate de privatizarea Oltchim, organizând întâlniri cu investitori importanţi pentru a-i consulta în legătură cu strategia pe care statul trebuie să o adopte pentru a putea vinde combinatul unei companii care să investească acolo 100 milioane euro.

Ştefan Vuza a declarat că săptămâna viitoare se va discuta cea de-a patra variantă de privatizare a Oltchim. Omul de afaceri a explicat că este luată în calcul posibilitatea ştergerii unei părţi din datoriile pe care Oltchim le are acum, dar şi atragerea unui investitor care poate face dovada că va investi la Vâlcea aproximativ 100 de milioane euro. „Niciun <> din industrie nu vine dacă datoriile sunt lăsate la acest nivel. Combinatul Oltchim poate fi adus prin investiţii reale la un profit anual de 20-30 de milioane de euro. Compania care preia această afacere îşi face nişte calcule şi nu doreşte să muncească peste 30 de ani pentru a achita doar datorii. Un termen de cel mult şapte ani este unul corect”, a spus Vuza.

În acest moment datoriile totale ale firmei vâlcene se apropie de 800 de milioane euro. Doar creanţa Electrica asupra Oltchim este de aproximativ 150 milioane euro, iar cea a AVAS de aproximativ 250 milioane de euro. Pentru a putea scăpa de povara datoriilor care se acumulează constant la Oltchim statul are de ales dintre două variante: fie privatizează combinatul cu un investitor strategic şi acceptă să şteargă o parte din creanţe, fie declară insolvenţa şi face demersurile necesare pentru a opri definitiv activitatea la Vâlcea.

„Sunt mulţi cei care şi-ar dori ca Oltchim să nu mai existe. Cei mai interesaţi sunt cei de la PCC SE. Ştiu că se spune că acest combinat este o gaură neagră care nu mai are nicio şansă de redresare. Este o gaură neagră aşa cum este administrat acum, dar cu un investitor privat care va adopta o schimbare de strategie se poate ajunge la profit. Un model identic este administrat de noi şi pot spune că este o afacere profitabilă. Pe mine nu mă ajută cu nimic dacă se închide Oltchim. Îmi poate creşte piaţa de desfacere pe care o am acum cu cel mult 10%. Dar să nu uităm că pe zona lăsată liberă de Oltchim pot veni alţii care abia aşteaptă să dezvolte un astfel de business”, a mai declarat Vuza.

La ultima vizită făcută de reprezentanţii FMI în România, Guvernul de la Bucureşti a fost somat să ia cât mai repede o decizie în legătură cu Oltchim. După alegeri, noul cabinet format va trebui să preia din mers „moştenirea” rămasă de la Executivul Ponta şi să demareze procedurile de privatizare. Chiar dacă se bate monedă pe faptul că o nouă privatizare a combinatului nu ar putea atrage investitori strategici, există informaţii care arată că şi ruşii de la TISE şi-ar dori să preia compania vâlceană. Deasemenea, Azerbaidjanul şi-a exprimat intenţia de a investi în industria chimică din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor