Salariaţii de la Oltchim au primit avansul şi tichetele de masă pe august

Angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit vineri avansul şi tichetele de masă pe luna august, a informat Corneliu Cernev, liderul sindical interimar. Acesta a adăugat că salariaţii au venit la serviciu şi asigură instalaţiile pentru reluarea producţiei.
Combinat (Epoch Times România)
Epoch Times România
12.10.2012

Angajaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit vineri avansul şi tichetele de masă pe luna august, a informat Corneliu Cernev, liderul sindical interimar. Acesta a adăugat că salariaţii au venit la serviciu şi asigură instalaţiile pentru reluarea producţiei.

Conform lui Corneliu Cernev, până la jumătatea lunii octombrie se speră ca angajaţii să primească şi lichidarea pe luna august.

"Salariaţii au primit pe card avansurile pe luna august şi sperăm că până pe 17 octombrie să intre şi lichidarea pe aceeaşi lună. Azi (n.r. - vineri) s-au primit şi tichetele de masă aferente lunii august, nu ştim nimic în acest moment despre salariile pe luna septembrie, iar salariaţii sunt prezenţi cu toţii la serviciu şi aşteaptă reluarea producţiei. S-a făcut revizia şi vrem ca producţia să se reia", a precizat liderul sindical interimar Corneliu Cernev.

Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, a precizat luni că speră ca la Oltchim să se reînceapă activitatea în cel mult 30 de zile, iar salariile restante ale angajaţilor combinatului să fie plătite parţial pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori.

Statul, prin Ministerul Economiei, deţine 54,8% din acţiunile combinatului chimic. În acţionariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine, prin Nachbar Services, 14,02% din acţiuni.

Privatizare Oltchim a eşuat, deoarece Dan Diaconescu, câştigătorul la licitaţie al pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească.

Reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înfiinţat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului. Acest comitet îşi propune să găsească soluţii pentru plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor viabil.

Datoriile Oltchim

Până la următoarea încercare de privatizare, Guvernul României a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul acesteia într-un interval de 30 zile.

Oltchim înregistra, la sfârşitul lunii mai, datorii de 581 milioane de euro, dintre care 113 milioane de euro către AVAS (fără dobânzile aferente de 131 milioane de euro), 149 milioane de euro către Electrica, trei milioane de euro către Electrica Furnizare, 23 milioane de euro către CFR Marfă, patru milioane de euro către Salrom, 18 milioane de euro către CET Govora, două milioane de euro către Apele Române.

La acestea se adaugă datoriile pentru credite contractate, adică 72 milioane de euro la BCR, 35 milioane de euro la Banca Transilvania, patru milioane de euro la Unicredit, 11,5 milioane de euro la CEC, trei milioane de euro la ING, 2,5 milioane de euro la Bancpost şi două milioane de euro către Rabobank, Garanţi Bank, Alpha Bank.

Combinatul chimic mai are şi datorii de 85 milioane de euro către furnizori privaţi, 43 milioane de euro faţă de clienţi care au achitat în avans, şapte milioane de euro pentru salarii şi impozite aferente, patru milioane de euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobânzi credite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor