Retrageri masive de bani din băncile zonei euro. Ritm record înregistrat în februarie

Oamenii stau la coadă pentru a scoate bani de la un bancomat al Băncii Naţionale din Atena, Grecia.
Oamenii stau la coadă pentru a scoate bani de la un bancomat al Băncii Naţionale din Atena, Grecia. (Milos Bicanski/Getty Images)

Deponenţii au retras 214 miliarde de euro de la băncile din zona euro în ultimele cinci luni, retragerile atingând un nivel record în februarie, potrivit datelor publicate luni de Banca Centrală Europeană.

Scăderea depozitelor bancare din zona euro, care a început la câteva luni după ce BCE a început să majoreze ratele dobânzilor în vara anului trecut, marchează o răsturnare de situaţie faţă de sumele mari de bani care se revărsau în bănci - în special după pandemie.

Retragerile recente indică faptul că băncile întâmpinau dificultăţi în atragerea şi păstrarea deponenţilor chiar şi înainte de turbulenţele din această lună din sectorul bancar, care au provocat prăbuşirea a trei creditori americani şi au împins Credit Suisse în braţele UBS, relatează Financial Times.

În februarie, declinul depozitelor s-a accelerat, din cauză că deponenţii şi-au redus deţinerile la băncile din zona euro cu 71,4 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat cea mai mare reducere de la începutul înregistrărilor acestor date, în 1997. Depozitele gospodăriilor au scăzut cu 20,6 miliarde de euro, cea mai mare scădere de când au început să fie colectate aceste date, în 2003.

Retragerile din cele cinci luni, începând cu luna octombrie a anului trecut, au reprezentat 1,5% din cele aproape 14 trilioane de euro pe care băncile din zona euro le deţineau pentru deponenţi şi au fost mai mici decât cele 500 de miliarde de dolari din depozitele băncilor americane care au fost retrase în ultimul an.

În Marea Britanie, au avut loc ieşiri similare de depozite din partea clienţilor corporativi, care au retras 20,3 miliarde de lire sterline din băncile şi societăţile de construcţii britanice în ianuarie, un record de când aceste date au început să fie colectate în 2009, potrivit celor mai recente cifre ale Băncii Angliei. Cu toate acestea, depozitele gospodăriilor britanice au continuat să crească cu 3,5 miliarde de lire sterline.

Băncile din zona euro au întârziat să transfere dobânzile mai mari către deponenţi. BCE a majorat rata de depozit la 3% în această lună, iar cea mai mare rată de dobândă oferită de băncile germane pentru depozitele la vedere este de 1,6%, potrivit brokerului de depozite Raisin.

Acest lucru a determinat o trecere de la conturile cu acces instantaneu la conturi de economii pe termen mai lung care oferă rate mai mari. Depozitele overnight la băncile din zona euro au scăzut cu 140 de miliarde de euro în februarie, ducând declinul din ultimele şase luni la 512 miliarde de euro.

Cu toate acestea, această scădere a fost parţial compensată de o creştere a depozitelor cu scadenţă convenită de până la doi ani, care au crescut cu 83 miliarde EUR în februarie şi cu 476,3 miliarde EUR în ultimele şase luni.

De asemenea, au fost plasaţi mai mulţi bani în fonduri de piaţă monetară şi în titluri de creanţă emise de bănci.

BCE a precizat că o parte din depozitele retrase au fost investite din nou în băncile din zona euro, care şi-au sporit finanţarea prin emiterea de obligaţiuni în valoare de 155 de miliarde de euro - mai mult de două treimi dintre acestea fiind titluri pe termen lung - în cele şase luni care s-au scurs până în februarie.

"Datele arată că deţinătorii au continuat să îşi consolideze numerarul în forme de bani mai puţin lichide, dar cu randament mai ridicat", a declarat Jack Allen-Reynolds, economist la grupul de cercetare Capital Economics.

În timp ce deponenţii îşi reduc deţinerile totale la băncile din zona euro, Allen-Reynolds a spus că "aceştia au investit o parte din aceşti bani în obligaţiuni emise de bănci, astfel că nu este neapărat un semn că şi-au pierdut clienţii încrederea în sistemul bancar".

Totalul împrumuturilor acordate de bănci clienţilor din zona euro a scăzut pentru a treia lună consecutiv în februarie, ducând scăderea totală pe trei luni la 72 de miliarde de euro şi punând capăt la aproape cinci ani de creştere constantă.

Economiştii consideră că turbulenţele din această lună din sectorul bancar îi vor face probabil pe creditori mai precauţi, reducând oferta de credite.

"Ne aşteptăm ca această creştere a împrumuturilor să continue să încetinească pe termen scurt şi să înceapă să se redreseze într-o etapă ulterioară, atunci când ratele pe termen scurt îşi vor găsi stabilitatea şi mediul economic se va îmbunătăţi", au declarat analiştii bancari de la Jefferies într-o notă.

La sfârşitul săptămânii trecute, acţiunile bancare au scăzut puternic în Europa, iar titlurile Deutsche Bank şi UBS Group, două dintre cele mai importante bănci, au fost afectate de îngrijorările că cele mai grave probleme din acest sector de la criza financiară din 2008 nu au fost încă soluţionate, potrivit Reuters.

Pe 24 martie, Deutsche Bank a căzut pentru a treia zi, scufundându-se cu cca 13% după o creştere puternică a costului asigurării obligaţiunilor gigantului german împotriva riscului de neplată. Acţiunile sale au pierdut o cincime din valoarea lor până acum în această lună, iar costul swapurilor de risc de neplată (CDS) - o formă de asigurare pentru deţinătorii de obligaţiuni - a sărit vineri la un maxim al ultimilor patru ani, conform datelor S&P Market Intelligence.

Sectorul bancar mondial a fost zguduit de la prăbuşirea bruscă, în această lună, a două bănci regionale americane. Factorii de decizie politică au subliniat că turbulenţele sunt diferite faţă de criza financiară globală de acum 15 ani, menţionând că băncile sunt mai bine capitalizate şi că fondurile sunt mai uşor de obţinut.

Dar îngrijorările s-au răspândit rapid, iar în urmă cu peste o săptămână UBS a fost nevoită să preia în grabă banca elveţiană Credit Suisse AG, după ce creditorul cu probleme a pierdut încrederea investitorilor.

Autorităţile elveţiene şi UBS se grăbesc să încheie preluarea în doar o lună, susţin două surse care cunosc planurile. Surse separate au declarat că UBS a promis măsuri de menţinere a personalului Credit Suisse din Asia, pentru a stopa un exod de talente. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie