Statul va taxa şi veniturile din dobânzi bancare. Economist: "O măsură cel puţin bizară, aberantă şi cu efecte contrare"

Veniturile din dobânzi bancare şi alte investiţii, care depăşesc anumite praguri, sunt supuse de anul acesta contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%. Această taxare, practic, se aplică dacă veniturile cumulate din astfel de surse depăşesc pragurile de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute, scrie Ziare.com.
În condiţiile în care ne confruntăm cu un deficit bugetar uriaş, guvernanţii analizează măsuri fiscale care vizează impozitarea veniturilor din economii ale populaţiei, inclusiv veniturile din dobânzi bancare sau din fonduri mutuale. Aceste propuneri, susţinute de coaliţia PSD-PNL aflată la guvernare, au stârnit reacţii privind impactul asupra comportamentului de investire şi economisire al românilor.
Impozitul de 10% se aplică în condiţiile în care veniturile din dobânzi depăşesc pragurile de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute, salariul minim brut actual fiind de 3.300 lei. Spre exemplu, dacă veniturile din dobânzi depăşesc 6 x 3.300 lei = 19.800 lei, contribuţia va fi de 1.980 lei.
Cristian Păun, economist şi profesor în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE), a oferit o explicaţie pentru Ziare.com în legătură cu această decizie fiscală a statului român.
„Este o mare greşeală. Prin impozitare, dobânzile la depozite vor creşte, şi, de aici, dobânzile la credite vor creşte. Nu doar la cele ipotecare, ci şi la cele pentru mediul de afaceri şi pentru stat. În final, ce va încasa statul de pe depozitele populaţiei în plus, va plăti la dobânzile aferente datoriei publice. Încă o măsură cel puţin bizară, aberantă şi cu efecte contrare. Este plin bugetul astăzi de astfel de inovaţii fiscale, una din explicaţiile pentru care încasările merg prost şi deficitul rămâne excesiv”, a explicat economistul.