Acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu 13% pe fondul temerilor legate de sectorul bancar

(Captură Foto)

Acţiunile bancare au scăzut puternic vineri în Europa, iar titlurile Deutsche Bank şi UBS Group, două dintre cele mai importante bănci, au fost afectate de îngrijorările că cele mai grave probleme din acest sector de la criza financiară din 2008 nu au fost încă soluţionate, transmite Reuters.

Deutsche Bank a căzut pentru a treia zi, scufundându-se cu cca 13% după o creştere puternică a costului asigurării obligaţiunilor gigantului german împotriva riscului de neplată.

Acţiunile sale au pierdut o cincime din valoarea lor până acum în această lună, iar costul swapurilor de risc de neplată (CDS) - o formă de asigurare pentru deţinătorii de obligaţiuni - a sărit vineri la un maxim al ultimilor patru ani, conform datelor S&P Market Intelligence.

"Deutsche Bank se află de ceva vreme în centrul atenţiei, într-un mod similar cu Credit Suisse. A trecut prin diverse restructurări şi schimbări de conducere în încercarea de a o readuce pe baze solide, dar până acum niciunul dintre aceste eforturi nu pare să fi funcţionat cu adevărat", a declarat Stuart Cole, economist şef la Equiti Capital.

Contactată de Reuters, Deutsche Bank a refuzat să comenteze.

Sectorul bancar mondial a fost zguduit de la prăbuşirea bruscă, în această lună, a două bănci regionale americane. Factorii de decizie politică au subliniat că turbulenţele sunt diferite faţă de criza financiară globală de acum 15 ani, spunând că băncile sunt mai bine capitalizate şi că fondurile sunt mai uşor de obţinut.

Dar îngrijorările s-au răspândit rapid, iar duminică UBS a fost nevoită să preia în grabă banca elveţiană Credit Suisse AG, după ce creditorul cu probleme a pierdut încrederea investitorilor.

Autorităţile elveţiene şi UBS se grăbesc să încheie preluarea în doar o lună, susţin două surse care cunosc planurile.

Surse separate au declarat că UBS a promis măsuri de menţinere a personalului Credit Suisse din Asia, pentru a stopa un exod de talente.

Grupul de brokeraj Jefferies şi-a redus recomandarea pentru acţiunile UBS de la "buy" la "hold", spunând că achiziţia fostului său rival ar schimba povestea acţiunilor UBS, care se baza pe un profil de risc mai scăzut, creştere organică şi randamente ridicate ale capitalului.

"Toate aceste elemente, pe care le-au cumpărat acţionarii UBS, au dispărut, probabil pentru ani de zile", a spus aceasta.

Separat, Bloomberg News a relatat că Credit Suisse şi UBS se numără printre băncile analizate în cadrul unei anchete a guvernului american, care verifică dacă profesioniştii din domeniul financiar au ajutat oligarhii ruşi să se sustragă sancţiunilor.

Credit Suisse şi UBS au refuzat să comenteze, în timp ce Departamentul de Justiţie al SUA nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Reuters.

Acţiunile UBS au scăzut vineri cu 6%.

Suferinţa investitorilor s-a răspândit în tot sectorul bancar - indicele principalelor bănci europene a scăzut cu 4,6%, iar băncile britanice au pierdut 4%, în scădere pentru a treia şedinţă consecutivă.

"Suntem în continuare pe muchie de cuţit, aşteptând să cadă altă piesă din domino, iar Deutsche este în mod clar următorul la care se gândeşte toată lumea (pe bună dreptate sau pe nedrept). Se pare că această criză bancară nu a fost oprită complet", a declarat Chris Beauchamp, analist şef de piaţă la IG.


Protecţia depozitelor

Scăderile din Europa au urmat pierderilor înregistrate joi de acţiunile bancare din SUA, unde investitorii căutau să vadă cât de departe vor merge autorităţile pentru a consolida sectorul, în special creditorii regionali vulnerabili.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat în faţa parlamentarilor că autorităţile de reglementare bancară şi Trezoreria sunt pregătite să ofere garanţii cuprinzătoare pentru depozite la alte bănci, aşa cum au făcut în cazul falimentarei Silicon Valley Bank şi Signature Bank.

Acţiunile marilor bănci americane JPMorgan Chase & Co, Wells Fargo şi Bank of America au scăzut vineri cu aproximativ 0,4% în tranzacţiile de dinaintea pieţei. Acţiunile creditorilor regionali, în centrul celor mai puternice îngrijorări ale investitorilor, au fost mixte.

De asemenea, salvarea Credit Suisse a aprins îngrijorări mai largi privind expunerea investitorilor la un sector bancar fragil. Decizia de a acorda prioritate acţionarilor în detrimentul deţinătorilor de obligaţiuni Additional Tier 1 (AT1) a zdruncinat piaţa obligaţiunilor AT1, în valoare de 275 de miliarde de dolari.

Aceste obligaţiuni convertibile au fost concepute pentru a fi invocate în timpul operaţiunilor de salvare pentru a evita căderea în sarcina contribuabililor a costurilor de salvare.

Ca parte a acordului cu UBS, autoritatea de reglementare elveţiană a stabilit că obligaţiunile AT1 ale Credit Suisse, cu o valoare de 17 miliarde de dolari, vor fi şterse, uimind pieţele globale de credit.

Directorul executiv al Standard Chartered, Bill Winters, a declarat vineri că această ştergere a avut implicaţii "profunde" asupra reglementărilor bancare globale.

"Cred că a avut implicaţii foarte profunde pentru reglementarea băncilor şi pentru modul în care băncile se autogestionează", a declarat Winters.

De asemenea, acesta a declarat la un forum financiar din Hong Kong că măsura Rezervei Federale a SUA de a garanta depozitele neasigurate a fost un "risc moral".

Autorităţile americane au invocat "excepţiile de risc sistemic" după falimentele SVB şi Signature Bank, care le-au permis să protejeze depozitele neasigurate, inclusiv pe cele ale unor executivi bogaţi din domeniul tehnologiei şi ale investitorilor în criptomonede.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie