"O să avem o mare, mare problemă" - Economist arată că modelul de dezvoltare al României e total greşit / Riscăm un dezastru

Cristian Paun (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
24.04.2025

Economistul Cristian Păun a tras un semnal de alarmă, într-o emisiune B1 TV: modelul de dezvoltare al României este greşit şi, dacă nu se iau măsurile potrivite, situaţia va degenera şi mai mult.

Jurnalistă: În ce cheie să vedem toate aceste cifre care nu arată deloc nimic bun pentru România?

Cristian Păun: În primul şi în primul rând, merg pe ideea că modelul de dezvoltare al României este unul greşit şi, fără o corecţie în acest sens, o să avem o mare, mare problemă, pentru că, mai devreme sau mai târziu, această situaţie nu va mai putea să fie ţinută sub control şi va genera efecte negative.

Haideţi să enumerăm cauzele. În primul şi în primul rând, avem un eşec guvernamental total pe tot ceea ce înseamnă înflorirea economiei private. Nu vedem o economie privată care să crească, să adauge valoare adăugată, să vină investitori străini în România consistenţi, care să desfăşoare activitatea aici. Nu vedem o integrare mai intensă a României în lanţurile de valoare globale, regionale.

A doua cauză este legată, cu siguranţă, de tot ce înseamnă partea de cheltuieli, reformarea statului român, unde cheltuielile clar nu sunt ţinute sub control, nu sunt temperate, nu sunt, până la urmă, prioritizate. Nu renunţăm la cheltuieli inutile, din contră.

A treia problema este legată de fonduri europene. Banii care trebuiau să vină din fondurile europene sunt cu o mare, mare întârziere. Nu vorbim doar de PNRR, vorbim şi de varianta clasică a acestor fonduri.

Vedem, de asemenea, un eşec total pe tot ce înseamnă partea cu evaziunea, partea cu contrabanda, partea cu contrafacerea. Tocmai aici a fost ziua care, să spunem aşa, celebrează lupta aceasta contra evaziunii fiscale, sâmbătă. Nu avem aşa ceva, nu avem cu ce să ne lăudăm, nici măcar când vine vorba de astfel de zile, să le spunem, în care sunt aduse în discuţie astfel de probleme.

Avem apoi problema cu siguranţa colectării. Adică nu colectăm mai mult, sunt încă sectoare de activitate unde avem un gap de TVA semnificativ, unde se vede clar că există probleme pe zona de colectare.

Ori, dacă punem cap la cap toate aceste probleme, care ar trebui să fie pe agenda fiecărui ministru, a primului ministru, zi de zi, şi în care să vedem rezultate zi de zi pozitive, cu siguranţă, problemele legate de deficit vor continua şi vor adăuga noi şi noi probleme suplimentare.

Pentru că deficit înseamnă inflaţie, de asta suntem şi campionii inflaţiei în Uniunea Europeană. Deficit înseamnă dobânzi mai mari, de asta avem dobânzile cele mai mari din Uniunea Europeană. Şi, până la urmă, mai devreme sau mai târziu, repet, deficitul acesta va aduce noi elemente de risc sistemic în România şi va face din România o ţară şi mai de evitat decât suntem în momentul de faţă.

Jurnalistă: Şi vedem, că FMI a venit cu o revizuire a creşterii economice pentru ţara noastră de la 3,3%, cât era prognoza, la 1,6%. Ne aşteptăm, în acest context, să vedem ca, după alegerile prezidenţiale, să avem creşteri de taxe şi impozite. S-a discutat inclusiv despre o eventuală creştere a TVA-ului cu două puncte procentuale?

Cristian Păun: Este ceea ce spuneam, primul punct din ce am discutat mai înainte. Economia privată din România nu înfloreşte. Noi estimam 3,3%, am spus-o la începutul anului, cred că chiar la dumneavoastră, că din nou pornim la drum cu o variantă mult prea optimistă de creştere economică, faţă de cum arată realitatea.

FMI-ul nu face altceva decât să ne pună cu picioarele pe pământ şi să ne spună: „Măi, oameni buni, nu creşte economia voastră, faceţi ceva ca economia asta să crească, să înflorească.” Ori, noi nu avem un plan concret pe treaba asta şi pierdem timpul.

Dar, dacă ne apucăm şi o să spunem: „Trec alegerile şi rezolvăm problema cu creşterile de taxe”, noi ne înşelăm amarnic, pentru că creşterile de taxe, în primul rând, sunt expresia eşecului pe toate cele cinci puncte enumerate de mine anterior şi foarte greu o să găseşti sprijin popular.

Cum vii tu să le spui oamenilor: „Ştiţi, trebuie să creştem taxele, că eu n-am reuşit să absorb fonduri europene, că am fost incompetent şi n-am reuşit să fac treaba asta.” Şi atunci, creşterea asta de taxe, pe lângă că o să fie digerată foarte greu de noi, nu va rezolva problema, pentru că loveşte în economia privată, loveşte în ceea ce trebuie înflorit, nu uscat, cu ajutorul taxării.

Deci, nu o să putem să folosim cu succes creşterea de taxe şi eu cred că ar trebui să fie ultima pe listă şi, dimpotrivă, ar trebui să vedem planuri concrete de a face lucrurile în direcţia pe care am menţionat-o eu. Să vină mai mulţi investitori în România, să crească economia, să vedem absorbţie de fonduri europene, să vedem tot ceea ce spuneam mai înainte!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor