Urmează concedieri masive de zeci de mii de bugetari după alegeri? Ce spune un cunoscut economist

Profesorul de economie mondială Christian Năsulea a atras atenţia, într-o emisiune la postul B1 TV, asupra măsurilor urgente pe care Guvernul ar trebui să le adopte, avertizând că, în lipsa unor reduceri semnificative ale cheltuielilor publice, România riscă o criză de proporţii.
Jurnalistă: Vom vorbi despre stabilitatea economică a acestei ţări. Chiar şi experţii ridică din umeri pentru că nu-şi dau seama de unde ar putea fi tăiaţi atâţia bani astfel încât această economie a României să fie redresată după mai multe rânduri de alegeri, motiv pentru care s-a cheltuit în neştire.
Domnule Năsulea, voiam să vă întreb în legătură cu această paralelă care se face cu Grecia. Pentru că Grecia a ajuns pe marginea prăpastiei la un deficit de 10%, iar România este în acest moment la deficit de 9,3%. Este posibil să ajungem în această situaţie a Greciei? Grecia a fost salvată, dar noi nu suntem Grecia. Grecia era în zona Euro.
Christian Năsulea: Situaţia este într-adevăr diferită, dar e foarte diferită situaţia în primul rând pentru că vorbim despre un alt set de cauze care ne fac să fim aici. România, în momentul de faţă, încă poate să ia nişte măsuri în aşa fel încât să-şi corecteze problemele fără să ajungă la genul de măsuri care au fost necesare în cazul Greciei sau care au fost necesare în cazul României în 2010.
Spun asta pentru că avem două seturi de probleme care, deşi putem să găsim paralele, au existat motive electorale şi în 2010 care au făcut să fie întreprinse anumite acţiuni de politicieni care nu erau neapărat cele mai bune sau neapărat în interesul general al progresului economiei ţării. Dar, dincolo de lucrul ăsta, trebuie să menţionez şi faptul că există o diferenţă importantă.
Acum avem mai mulţi politicieni care, deşi urmează alegeri, spun lucrurile aşa cum sunt. Spun că vor fi necesare nişte acţiuni corective într-un viitor foarte apropiat, în aşa fel încât să redresăm direcţia în care se îndreaptă ţara în acest moment. Deci, declaraţiile domnului Bolojan mi se pare că au fost destul de clare în acest sens. Mi se pare, de asemenea, că ministrul actual de Finanţe are un discurs care arată că măcar înţelege că ne confruntăm cu anumite dificultăţi şi că trebuie să fie luate nişte măsuri.
Or, lucrul ăsta este foarte diferit de ceea ce se întâmpla anul trecut, când urmau toate seturile de alegeri, când toţi politicienii, când domnul Ciolacu ne-a spus foarte clar că nu se vor lua măsuri nepopulare pentru că urmează alegeri. Nu conta că măsurile acelea nepopulare erau măsuri extrem de necesare pentru bunul mers al lucrurilor la noi în ţară. Politicienii ăştia, efectiv, ne-au spus că nu intenţionează să facă ceea ce trebuie pentru că au alegeri de câştigat.
Or, în momentul de faţă, măcar avem nişte politicieni care, de la începutul anului, şi-au schimbat discursul, ne-au spus că trebuie să fie luate nişte măsuri destul de serioase pentru că avem aceste probleme. Singurul lucru care, din punctul meu de vedere, este foarte problematic în acest context este că măsurile acestea întârzie să apară. Există recunoaştere în spaţiul public a faptului că trebuie să fie făcut ceva, dar momentan eu personal nu am văzut acţiuni care să se ridice la nivelul necesar, în aşa fel încât să începem să ne îndreptăm în direcţia bună.
Jurnalistă: Dacă aţi fi consilierul premierului, care ar fi primele trei măsuri pe care ar trebui să le ia urgent Guvernul?
Christian Năsulea: Măsurile pe care ar trebui să le ia urgent Guvernul sunt măsurile pe care premierul le-a anunţat, de fapt. Tocmai această reducere a cheltuielilor din sectorul public. Doar că tot ce am văzut până acum a fost simbolic. Au fost nişte tăieri de posturi la Senat, la Camera Deputaţilor şi nu există în momentul de faţă nici măcar un plan concret care să fi fost adus în atenţia publicului, în care să vedem şi noi cât de multe structuri sunt la nivelul ministerelor care să nu fie esenţiale pentru buna funcţionare a societăţii, în aşa fel încât să putem să vedem reduceri de posturi în sistemul public, nu cu câteva sute, ci cu câteva zeci de mii, pentru că, din păcate, despre asta este vorba.
Jurnalistă: Deci să ne aşteptăm la concedieri masive, asta ar fi clar că trebuie, obligatoriu, la zeci de mii.
Christian Năsulea: Dacă vor lua măsurile corecte, potrivite în contextul actual. Pentru că, până acum, măsurile care au fost luate au fost de ordin fiscal, dar au mers tocmai în direcţia de creştere a taxelor şi impozitelor, cu rezultate care s-au văzut, sau mai degrabă nu s-au văzut; au crescut taxele, dar nu au crescut veniturile bugetare în aşa fel încât să poată politicienii să-şi peticească deficitul bugetar, gaura bugetară de care tot vorbim.
Or, dacă mai departe vor insista să facă acelaşi lucru, dacă soluţia va fi să creştem TVA, să schimbăm la impozitare progresivă sau mai ştiu eu ce alte modificări de fiscalitate, tot nu vor colecta mai mulţi bani. Pentru că ăsta e un lucru pe care, din nou, pare că îl pricep şi politicienii noştri: că suntem în punctul în care impozite mai mari nu vor aduce mai mulţi bani la buget, sau cel puţin nu suficient de mulţi pe termen mediu şi lung, în aşa fel încât să se poată ajusta lucrurile. De aici, trebuie reduse cheltuielile şi au reuşit politicienii români să se aducă pe ei înşişi în situaţia în care, de fapt, să nu mai aibă altă cale de ieşire în afară de această reducere a cheltuielilor.