"Replici de cartier. Tocmai asta-i drama românilor!" - Expert în securitate naţională, despre scandalul PSD-PNL

Iulian Fota (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
11.10.2024

Expertul în securitate naţională Iulian Fota a comentat, într-o emisiune TV, scandalul din coaliţia de guvernare PSD-PNL care ia tot mai mare amploare în spaţiul public. Liberalii au transmis clar că nu pleacă de la guvernare, deşi au "rupt" coaliţia cu social-democraţii, o abordare care a stârnit dezbateri ample în spaţiul public şi s-a lăsat cu acuzaţii de ipocrizie la adresa lui Nicolae Ciucă et co.

Jurnalistă: Acesta este conflictul politic major.

Iulian Fota: Replici de cartier! ...

Jurnalistă: Replici de cartier, ăştia sunt oamenii.

Iulian Fota: Păi da! Tocmai asta-i drama românilor! Ca să nu... Dar e încă dramă, încă nu-i tragedie!

Jurnalistă: Da, dar uitându-vă doar la declaraţiile astea, vi se pare că vorbim de un conflict politic major?

Iulian Fota: Da, pentru că e un conflict pentru putere. Deci conflictul politic e prezent. Aici nu-i butaforie. Şi conflictul a fost prezent tot timpul anului, ca să nu mai zic că, de fapt, în România uneori stau şi mă gândesc, ce mai facem, campanie electorală? Că la noi campania electorală nu se termină niciodată.

Confruntarea politică e permanentă. Deci aici.. lucrurile, eu n-am dubii. Adică sunt absolut convins că ei se luptă unii cu alţii.

Numai că, uneori, în anumite situaţii, vor luna de pe cer. Sau vor lucruri care nu sunt conectate cu lumea reală. Spunea Mircea Maliţa odată că diferenţa mare între diplomat şi politician e că diplomatul e obligat, prin natura meseriei, să fie evaziv, să fie ambiguu, ca să lase deschise cât mai multe posibilităţi. Politicianul trebuie să fie ca o sabie de samurai, tăioasă. Să fie cu da şi nu. Când ai zis, ai zis, ai tăiat. E clar pentru toată lumea. Şi te poziţionezi în antiteză cu celălalt.

Când politicienii încep să fie diplomaţi şi să fie ambigui, părerea mea e că pierd. Pentru că oamenilor nu le place aşa ceva. Oamenii vor să vadă chestii clare în politică, ori ăla, ori ăsta, ca să le fie lor mai simplu ce să voteze. Şi apropo de cetăţeanul turmentat, „eu cu cine votez?” Deci oamenii nu vor incertitudini în privinţa votului. Vor să le fie clar care e ăla, care e ăla, ca să ştie ce au de făcut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor