Ce se întâmplă cu pensiile militare? Ping-pong în coaliţie. General: "Mitingul din 25 octombrie rămâne în picioare"
De şapte ani, pensiile militare de stat sunt îngheţate şi coaliţia de guvernare pare că joacă alba-neagra pe acest subiect, a transmis generalul (r) Virgil Bălăceanu, care anunţă că mitingul din 25 octombrie "rămâne în picioare".
O dezbatere pe această temă a avut loc în emisiunea "Politica zilei", moderată de jurnalista Ioana Constantin.
Jurnalistă: Ştiu că aţi aşteptat să semneze de fapt proiectul ăsta.
Virgil Bălăceanu (general R): Deci după şapte ani de „gheaţă la mal”, adică de şapte ani, pensiile militare de stat sunt îngheţate. Ele nu mai sunt actualizate. Acum intervine sloganul „rezervişti, vi se pregăteşte ceva.” Să vedem succint ce înseamnă acest „ceva”, care, sigur, în lupta politică devine foarte improbabil.
Acel „ceva”, pe fondul manifestaţiilor rezerviştilor, activităţi de pichetare şi pregătirea mitingului din 25 octombrie, prin intermediul – şi trebuie să menţionez – al ministrului Apărării, domnul Tâlvăr, noi am depus – noi fiind structurile asociative – un proiect de ordonanţă de urgenţă la guvern cu actualizarea soldei de grad în iunie. Este într-un sertar, este în aşteptare, nu mai ştim. Între timp, lăudabilă de altfel iniţiativa PNL-ului de a promova un proiect de lege care include şi actualizarea cu solda de grad şi cu solda de funcţie, inclusiv pentru adoptare prin procedură de urgenţă.
De aici începe acest joc de ping-pong în care ni se spune: „noi promovăm, dar coaliţia nu este de acord.” Ultimele informaţii ar spune că PSD, UDMR şi minorităţile nu ar fi de acord cu procedura de urgenţă şi că vor să se intre pe o procedură normală. Pe de altă parte, legat de datele pe care le-au transmis ministerele, respectiv casele de pensii sectoriale, cele trei case sectoriale, acest lucru a fost solicitat de guvern încă din luna iunie.
Eu am convingerea că s-au făcut nişte simulări pe care Ministerul Apărării, Ministerul de Interne şi serviciile le-au transmis către Guvern. Din păcate pentru noi, am intrat într-un joc politic al campaniei electorale. Deci, iată, după şase ani şi sub presiunea străzii, trebuie să recunoaştem că vom continua. Mitingul din 25 octombrie rămâne în picioare. Se ajunge la această discuţie, la această dezbatere, la această ... de proiecte. Vorbim de un proiect, de o ordonanţă de urgenţă la guvern şi de un proiect de lege în Parlament. Dar se pare că, deşi nu vrem lucrul acesta, nu ne-am propus să alergăm după doi iepuri şi să nu prindem niciunul, şansele sunt mici.
De ce? Lupta politică într-o campanie schimbă datele problemei referitor la sprijinul reciproc în coaliţie, iar asta ne duce cu gândul că nu vom avea succes. Nu am vrut să incriminăm un partid şi să apreciem pe altul, dar noi ne menţinem poziţia politică, cel puţin structurile asociative. Este o luptă de şapte ani de zile care, teoretic, ar trebui să aibă un final, mergând pe cele două direcţii: proiectul de ordonanţă de urgenţă din iunie la guvern şi, în ultima perioadă, în ultima lună, proiectul de lege promovat de PNL. Ce se va întâmpla este greu de spus. Ceea ce ştim este că ne-am propus, din păcate pentru noi, să sărbătorim Ziua Armatei României cu...
Jurnalistă: Vreau câte un răspuns scurt de la invitaţi. Gabriel Zetea, haideţi întâi la dumneavoastră, pentru că există această acuzaţie. Am văzut declaraţia domnului Budăi, există această declaraţie a PNL-ului că, împreună cu minorităţile şi UDMR, aţi blocat acest proiect în Parlament.
Gabriel Zetea (PSD): Acest subiect deja a fost discutat în cadrul coaliţiei. La momentul în care domnul Ciucă, evident, participa la aceste şedinţe, s-a ajuns la o înţelegere prin care pensiile militarilor să fie actualizate până la urmă, pe un proiect legislativ, care să fie semnat şi de către Marcel Ciolacu, şi de către domnul Nicolae Ciucă. Conform adreselor transmise de către structurile asociative şi proiectului de lege lucrat de către Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării Naţionale, există acest proiect, el e pregătit, dar domnul Ciucă nu mai vrea să participe.
Jurnalistă: Domnule Dobre, deci domnul Ciucă e aşteptat să semneze pe un proiect nou, pe care v-aţi înţeles în coaliţie?
Ciprian Dobre (PNL): Este o minciună sfruntată. S-a depus proiectul de lege de către Partidul Naţional Liberal, iar în Biroul Permanent al Senatului s-a întors de pe procedura de urgenţă, iar domnul Iordache a încurcat acest lucru, spunând în avizul de la Consiliul Legislativ că nu Senatul ar fi prima Cameră sesizată, ci Camera Deputaţilor, lucru contrazis de practica Parlamentului României. Se vede de la distanţă faptul că PSD este împotriva acestui proiect de lege, care ar face dreptate.
Gabriel Zetea: Proiectul de lege al coaliţiei, discutat cu ministerele, îi ajută până la urmă exact pe toţi cei care sunt în această cauză.
Simona Spătaru (USR): Spun că îl ţin pe ăsta blocat în Parlament pentru că îl au pe celălalt mai înainte de pe firul guvernului. Deci e o luptă în coaliţie, care pe care, deşi, dacă ar fi fost în vreo clipă de bună-credinţă, lucrurile puteau fi rezolvate la legea 360, atunci trebuiau rezolvate.
Deci când au dat legea pensiilor, trebuiau să ţină cont de lipsurile din acest domeniu, esenţial pentru noi, pentru că atunci rezerviştii chiar au fost în Parlament. S-a făcut o conferinţă specială organizată pentru dumnealor, au participat şi de la PSD, şi de la PNL. Au zis că vor ţine cont de toate aceste lucruri, dar nu au făcut-o.
Oamenii au crezut atunci în cuvântul lor că se vor îndrepta la Camera Deputaţilor, dar când au văzut că, în sfârşit, intră în vigoare legea, nu li se întâmplă nimic bun, au ajuns în stradă, după ce au aşteptat un an şi jumătate...