Aderarea deplină a României la Schengen, blocată din nou. Gerhard Karner: Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul lui

(Captură Foto)
Andrei Popescu
11.10.2024

Stabilirea datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu România şi Bulgaria va necesita o nouă decizie a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), se arată într-un comunicat oficial al instituţiei, publicat după reuniunea de joi a miniştrilor de Interne din UE. Următoarea şedinţă JAI va avea loc în perioada 12-13 decembrie.

În comunicat se menţionează că România şi Bulgaria şi-au prezentat măsurile puse în aplicare pentru a-şi proteja frontierele şi precizează că ridicarea controalelor la graniţele terestre va necesita o altă decizie a Consiliului – fără să ofere o dată sau semnalele pozitive aşteptate de oficialii români, relatează HotNews.ro.

“Preşedinţia a prezentat un raport cu privire la stadiul punerii în aplicare integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România. Stabilirea datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România va necesita o nouă decizie a Consiliului. Bulgaria şi România au prezentat măsurile pe care le-au pus în aplicare de la decizia Consiliului din decembrie pentru a-şi proteja frontierele externe şi pentru a combate migraţia ilegală.

Miniştrii s-au axat pe creşterea rezilienţei frontierelor externe ale UE şi, în special, pe îmbunătăţirea calităţii controalelor la frontiere şi pe îmbunătăţirea cooperării cu ţările terţe. Numeroase delegaţii au subliniat importanţa furnizării de resurse adecvate pentru protecţia frontierelor externe şi a asigurării utilizării complete a sistemelor de informaţii ale UE. Miniştrii au subliniat, de asemenea, rolul Frontex în sprijinirea statelor membre şi a ţărilor terţe cu care a semnat acorduri”, se mai arată în comunicat.

Reamintim că, înaintea reuniunii de joi, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a semnalat deja că Viena se opune în continuare aderării depline a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

“Controalele suplimentare la frontieră au dus la scăderea presiunii în multe ţări”, a spus Karner, citând exemplul frontierei dintre Austria şi Ungaria, unde numărul de treceri ilegale ale frontierei a scăzut semnificativ.

“Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a continuat el, făcând referire la aderarea României şi Bulgariei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor