Recalcularea pensiilor. USR, către PSD: Credeţi că toate cazurile cu pensionari în lacrimi, date la TV, au fost inventate?

Bătrâni, pensionari (Epoch Times România)
Ana Ion
25.08.2024

Pentru circa 720.000 de pensionari, realitatea este alta decât cea prezentată mincinos de PSD, a acuzat Uniunea Salvaţi România, care îi acuză pe social-democraţi că au lansat o campanie de dezinformare pe toate mediile privind recalcularea pensiilor.

"În timp ce Marcel Ciolacu îşi lansează cu fast candidatura la prezidenţiale, pensionarii suferă. Adevărul, oricât s-ar strădui Marcel Ciolacu să-l ascundă, este că minerii, siderurgiştii şi alte categorii de oameni care au lucrat în condiţii grele de muncă, dar şi persoanele cu dizabilităţi s-au trezit zilele acestea cu pensii micşorate şi sunt victimele dorinţei PSD de a păstra pensiile speciale", a transmis USR.

Partidul condus de Elena Lasconi solicită PSD să convoace imediat o sesiune extraordinară pentru a repara "această lege nedreaptă şi umilitoare pentru sute de mii de pensionari".

De asemenea, USR cere demiterea ministrei Muncii, Bucura Oprescu, "pentru dezastrul creat şi pentru modul în care a gestionat această criză".

USR denunţă cele "cinci minciuni pesediste"

1. Minciuna PSD: "Veniturile pensionarilor nu vor scădea".

Adevărul: Veniturile vor fi tăiate indirect, prin inflaţie, iar pensionarii vor fi tot mai săraci!

Responsabilii de la Ministerul Muncii nu au fost capabili să scrie explicit pe deciziile de recalculare ce pensie rămâne în plată, astfel încât sute de mii de pensionari să nu ajungă pe culmile disperării după o viaţă de muncă. În plus, nici ministrul Bucura Oprescu, nici premierul Ciolacu nu scot o vorbă despre cum şi cât scade puterea de cumpărare a pensionarilor, cum se indexează pensiile la valoarea mai mică (rezultată din recalculare) şi câţi ani rămân îngheţate sumele primite de oameni.

Exemplu concret: un pensionar care avea pensia iniţială de 3.000 de lei şi i s-a recalculat la 2.391 lei nu va pierde imediat bani, dar nu va mai beneficia de vreo majorare până când pensia recalculată şi indexată nu va depăşi cei 3.000 de lei în plată. Presupunând că vor fi indexate pensiile cu 7% în fiecare an, pensionarul va trebui să aştepte 4 ani pentru ca pensia recalculată să ajungă la suma pe care o are acum.

În tot acest timp, preţurile la alimente, medicamente şi alte necesităţi vor continua să crească, ceea ce va determina o scădere reală a puterii de cumpărare şi a nivelului de trai pentru cei aproximativ 720.000 de pensionari.

"Premierul Ciolacu şi ministrul PSD al Muncii ascund în continuare adevărul românilor. Un calcul cinic prin care speră că, dacă nu le spun adevărul acum, îi vor păcăli la vot şi va fi prea târziu pentru oameni în ianuarie, când văd asta, să mai schimbe votul. Noi am depus deja legea care repară aceste nedreptăţi şi Consiliul Legislativ i-a dat aviz favorabil, trebuie votată urgent. Şi, dacă are curaj să vadă oamenii cine e Pinocchio de fapt, doamna Bucura Oprescu să publice cifrele din raportul făcut cu Banca Mondială pe pensii, raport pe care l-au pitit ilegal de Parlament", precizează deputata USR Oana Ţoiu, membră a Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor.

2. Minciuna PSD: "Persoanele vulnerabile nu vor fi afectate".

Adevărul: Persoanele cele mai vulnerabile sunt cele mai afectate!

Exemplu concret: un nevăzător care primea 2.200 de lei constată că pensia lui scade acum, prin recalculare, la 2.000 de lei.

Această decizie nedreaptă afectează direct cei mai vulnerabili, care depind de aceste venituri pentru supravieţuire. Persoanele cu dizabilităţi sunt dezavantajate pentru că nu au posibilitatea de a acumula vechime şi, implicit, puncte de stabilitate. Astfel, acestea rămân în urmă în ceea ce priveşte nivelul pensiilor, comparativ cu persoanele care au avut posibilitatea de a lucra pe o perioadă mai îndelungată.

3. Minciuna PSD: "Limitarea cheltuielilor cu pensiile la 9,4% din PIB ar fi îngheţat pensiile contributive".

Adevărul: PSD a sacrificat pensiile vârstnicilor pentru salvarea pensiilor speciale!

Când PSD acuză USR că a propus limitarea cheltuielilor cu pensiile la 9,4% din PIB, nu spune un lucru esenţial: problema nu a fost niciodată acest plafon, pe care PSD nu l-a atins vreodată, ci creşterea PIB, astfel încât să poţi face creşteri sustenabile de pensii. Şi eliminarea pensiilor speciale care nu au legătură cu contributivitatea.

"Plafoanele îi încurcă pe pesedişti pentru că acolo se vede cât de mult plătim pentru pensiile speciale şi aici e, de fapt, marea durere a PSD. Limitarea cheltuielilor cu pensiile nu ar fi afectat pensiile contributive, ci pensiile speciale. Adevărul este că, pentru a putea păstra şi mări pensiile speciale, PSD a ales să îngheţe, pentru ani la rând, pensiile celor care au lucrat în grupe de muncă şi au contribuit suplimentar la fondul de pensii, dar şi pensiile persoanelor cu dizabilităţi. Mineri, mecanici de locomotivă, siderurgişti, metalurgişti, nevăzători şi persoane cu alte dizabilităţi, toţi sunt victimele dorinţei PSD de a păstra pensiile speciale, pe care PSD le-a salvat, prin lege, pentru încă 40 de ani", declară deputatul USR Cristian Seidler, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor.

4. Minciuna PSD: "Am eliminat inechităţile dintre pensionarii care au muncit şi contribuit la fel".

Adevărul: Cei care au lucrat în grupe de muncă au contribuit mai mult decât cei care au lucrat în condiţii normale, iar noua lege nu respectă principiul contributivităţii.

Exemplu concret: Cei care au lucrat în condiţii speciale au fost obligaţi să plătească o contribuţie suplimentară - iniţial de 10%, în prezent de 8% - pe toată durata activităţii lor, contribuţie destinată să le ofere o vechime suplimentară, precum şi multiplicarea punctajului lunar proporţional cu salariul obţinut.

Deciziile de recalculare primite în aceste zile, cu reduceri ale pensiilor chiar şi de peste 4.000 de lei, arată însă că aceşti oameni au plătit degeaba în plus, nu mai primesc ceva în schimb. În plus, cei care vor ieşi la pensie după 1 septembrie 2024 vor primi direct valoarea mai mică a pensiei, adică pentru ei impactul negativ va fi imediat.

5. Minciuna PSD: "Doar 0,026% din deciziile de recalculare ar fi greşite şi se impune revizuirea lor".

Adevărul: Procesul distribuirii deciziilor nu s-a finalizat încă. Cu atât mai puţin nu s-a încheiat perioada în care oamenii pot contesta.

Ori crede PSD că toate cazurile cu pensionari revoltaţi, unii în lacrimi, prezentate de televiziuni şi în mediul online ar fi inventate? Sau crede că pensionarii au luat degeaba cu asalt ghişeele caselor de pensii?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor