Camera Deputaţilor îl apără pe deputatul PSD Vlad Cosma de arest preventiv

Plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit lunii seară şi a respins, în cadrul unui vot secret, cererea de încuviinţare a arestării preventive în cazul deputatului PSD Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă. Mai devreme în zi, Comisia Juridică dăduse aviz negativ în această chestiune.
Parlamentul român (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
18.02.2014

Plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit luni seară şi a respins, în cadrul unui vot secret, cererea de încuviinţare a arestării preventive în cazul deputatului PSD Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă.

Mai devreme în aceeaşi zi, Comisia Juridică dăduse aviz negativ în această chestiune, cu 7 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri.

Deşi votul a fost secret, prin bile, PNL, PDL şi PPDD şi neafiliaţii au anunţat că reprezentanţii lor vor vota pentru încuviinţarea cererii de arestare preventivă a parlamentarului social-democrat. Cu toate acestea 222 de parlamentari au votat împotriva arestării acestuia şi doar 105 voturi au fost pentru, potrivit Hotnews.ro

Deputatul Vlad Cosma, fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, anchetat şi el în acelaşi dosar, le-a explicat anterior parlamentarilor din Camera Deputaţilor că a avut mandat de interceptare chiar din prima zi de campanie şi i-a acuzat pe procurori că vor să-l aresteze deşi nu deţin probe şi prin justificarea faptului că, în calitate de deputat, reprezintă un pericol public. Acesta a adăugat că sora sa a pierdut o sarcină din cauza stresului provocat de procurori.

"Dragi colegi, când va duceţi deseară acasă, să vorbiţi în şoaptă cu copiii voştri, pentru că aveţi cu siguranţă mandat de interceptare, cum am avut şi eu din 2012. Singura întrebare logică e de ce nu au făcut un flagrant în cazul meu, dacă tot m-au urmărit doi ani de zile? Răspunsul e simplu, pentru că nu au avut pe ce să facă un flagrant", a declarat Vlad Cosma, adăugând că a fost învinuit săptămâna trecută, drept cadou de ziua lui, "totul pentru un spectacol televizat, ca şi la Constanţa".

Vlad Cosma a precizat că cei care l-au denunţat sunt la rândul lor anchetaţi în alte dosare şi au fost sfătuiţi de procurori să-l acuze pentru a primi în schimb reduceri de pedeapsă.

Tânărul deputat PSD a precizat că procurorii anticorupţie au "forţat" o arestare a tatălui său, care "are 69 de ani, probleme de sănătate", dar din lipsă de probe instanţa supremă a decis că "un om care e cetăţean de onoare în peste o sută de localităţi" nu poate să fie arestat preventiv.

"Azi a venit şi rândul meu. Probabil că voi fi un alt acuzat din România pentru telepatie. Aşadar, dragi colegi, reprezentăm cu toţii un mare pericol social. Vreau, chiar dacă mă numesc Cosma şi sunt deputat, să beneficiez de prezumţia de nevinovăţie. Vor fi mai mulţi din această sală în situaţia mea şi vânătoarea de politicieni va continua", a susţinut Vlad Cosma, adăugând: "Vă cer să judecăţi dacă în calitatea mea de deputat reprezint sau nu un pericol public".

Premierul Victor Ponta a declarat luni după-amiază că nu ştie cum va vota grupul parlamentar al PSD în această chestiune şi nici dacă el însuşi va fi prezent în plen pentru vot. Acesta a venit însă în plenul Camerei Deputaţilor şi a asistat la dezbaterea privind ridicarea imunităţii lui Vlad Cosma.

Reamintim că Vlad Cosma, deputat PSD şi tatăl său, Mircea Cosma, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, preşedinte al PSD Prahova şi vicepreşedinte al PSD la nivel naţional sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă. Cei doi sunt acuzaţi de DNA că ar fi cerut şi primit în jur de 1 milion de euro mită pentru a le aranja unor societăţi comerciale obţinerea de contracte supraevaluate de la CJ Prahova pentru întreţinere de drumuri şi deszăpezire, precum şi decontarea prioritară a unor lucrări efectuate anterior. Respectivele contracte obţinute prin trafic de influenţă erau supraevaluate tocmai pentru ca oamenii de afaceri să le poată plăti celor doi PSD-işti "comisioanele" consistente pe care aceştia le cereau.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor