Ramona Mănescu: PNL atacă la CCR trecerea Portului Constanţa la primărie

Ramona Mănescu
Ramona Mănescu (Epoch Times România)

Fostul ministru al Transporturilor Ramona Mănescu a declarat, sâmbătă, că PNL va ataca la Curtea Constituţională o eventuală hotărâre de guvern privind transferul a încă 13% din acţiunile Portului Constanţa la Consiliul Local, argumentând că acesta nu are resursele financiare de a susţine investiţiile în port, conform Mediafax.

Europarlamentarul Ramona Mănescu a afirmat că din anul 2008, de când Consiliul Local deţine 20 la sută din acţiunile la port, nu a participat cu niciun leu la cheltuielile de întreţinere a portului.

"În prezent Consiliul Local are 20 la sută din acţiuni. Din nefericire, din 2008 până astăzi Consiliul Local nu a participat la cheltuielile Portului Constanţa, aşa cum ar fi fost firesc. În contract scrie foarte clar, ca şi în lege de altfel, că acţionarul participă la cheltuieli şi profit, deci ar fi trebuit să participe la cheltuieli. Dacă se măreşte cota de participare la aceste acţiuni a Consiliului Local, se listează şi pe Bursă, deci mediul privat va avea acces la un pachet considerabil de acţiuni, 33 la sută cum este preconizat, asta înseamnă că Ministerul Transporturilor va rămâne cu 33 la sută din acţiuni. În momentul acesta sunt în derulare proiecte de 250 de milioane de euro în port. În tot acest timp investiţiile din port au fost susţinute în principal din bani de la buget, adică de la Ministerul Transporturilor. Adică dacă noi schimbăm cota de participare şi ministerul nu mai are 60 la sută, sigur că nici nu va mai contribui de la buget cu banii necesari pentru dezvoltarea portului. Va trebui în schimb să participe Consiliul Local", a menţionat Ramona Mănescu.

Ramona Mănescu a explicat că acest lucru nu poate fi realizat fără mărirea taxelor şi impozitelor locale deoarece Consiliul Local nu are în prezent puterea financiară pentru a susţine investiţiile în port.

"Sunt două posibilităţi: ori participă la cheltuieli pentru a susţine investiţiile din Portul Constanţa, deşi nu văd cum ar putea în momentul de faţă ca investiţii de 250 de milioane de euro să fie susţinute de Primăria Constanţa, ar putea, fie să mărească taxele şi impozitele constănţenilor pentru a-şi îndeplini obligaţiile de acţionar, fie să pună portul pe butuci şi cei 30.000 de angajaţi ai portului să îşi piardă pe rând locurile de muncă. E o perspectivă sinistră şi într-un caz şi în celălalt", a adăugat aceasta.

Europarlamentarul liberal a declarat că repartizarea acţiunilor portului s-a făcut prin Legea 216 din 2008 şi ca atare acest lucru ar trebui modificat tot printr-o lege votată şi dezbătută în Parlament. Dacă Guvernul doreşte să hotărască schimbarea acestor procente prin hotărâre de guvern, PNL va contestata la Curtea Constituţională acest lucru, deoarece este o încălcare a legii.

Totodată, Ramona Mănescu a mai susţinut că o astfel de decizie ar trebui dezbătută în CSAT, întrucât Portul Constanţa reprezintă un obiectiv strategic de interes naţional.

Radu Mazăre vrea Portul Constanţa

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, aşteaptă cu nerăbdare ca premierul Victor Ponta şi ministrul transporturilor, Dan Şova, să treacă portul Constanţa sub controlul primăriei, întrucât aceştia au promis să dea autorităţilor locale un nou pachet de acţiuni în Port.

"Am vorbit şi cu Şova, şi cu Ponta. Ponta întotdeauna a spus că susţine acest demers de a trece acţiunile în varianta pe care am discutat-o noi. Sigur că aş fi vrut mai mult, dar e ok şi aşa, iar ministrul Şova şi-a luat angajamentul să facă acest lucru", a afirmat Mazăre.

Varianta lui Mazăre presupune ca statul, care deţine 60% din acţiunile Portului, să listeze la Bursă 15% din acţiuni iar alte 15% să le dea Consiliului Local Constanţa. Astfel, CL Constanţa, care deţine deja 20% din acţiuni ar deveni acţionar majoritar în Port, noua structură a acţionariatului urmând să fie: Statul 30%, Fondul Proprietatea 20% şi CL Constanţa, 35%.