Ponta îi promite lui Mazăre că va da un OUG pentru a construi vara pe litoral

Ponta şi Radu Mazare
Ponta şi Radu Mazare (Epoch Times)

Premierul Ponta i-a promis primarului Radu Mazăre că marţi va fi emisă o Ordonanţă de Urgenţă care va permite autorităţilor locale să poată construi şi în sezonul estival în cazul proiectelor care sunt începute cu fonduri europene.

Declaraţiile premierului au fost făcute în contextul unei vizite de semi-lucru efectuate de Victor Ponta la Constanţa, în ziua de 1 mai. După ce şi-a făcut campanie electorală în cartierul de locuinţe sociale "Henri Coandă" din Constanţa, premierul a inspectat, alături de primarul Radu Mazăre, cercetat penal pentru condiţiile oneroase în care a fost licitată construcţia respectivului cartier, şi o parte din lucrările de construcţii care se efectuează în staţiunea Mamaia, pe bani europeni, prilej pentru a constata "necesitatea" unei OUG:

"Am şi eu 30 de ani de când vin la Mamaia şi nu-mi vine să cred că în sfârşit după 30 de ani o să se facă toate lucrurile acestea. Cu atât mai tare mă bucur că nu sunt din bani locali sau din bani de la Guvern, ci sunt bani europeni. Sunt absolut convins, aşa cum îl cunosc pe Radu, că o să le facă cu siguranţă, condiţia e să-l lăsăm să muncească. E o idee bună să lucreze în continuare, nu să lăsăm şantier aici până pe 15 septembrie şi să umble lumea prin pietre şi gropi şi moloz. Evident că dăm ordonanţa, l-am întrebat şi pe ministrul Dezvoltării, că Programul Operaţional Regional este la domnul Dragnea, l-am întrebat şi pe ministrul pentru IMM şi Turism şi toată lumea a spus să fim deştepţi şi să-i lăsăm să lucreze", a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Necesitatea unei OUG

În piaţeta Perla, Radu Mazăre i-a arătat premierului că acolo au fost montate şi pavele de culoare închisă pentru trafic greu, pe unde vor trece carele alegorice în timpul carnavalului ce va avea loc în 27 iunie. Întrebat de Ponta dacă sunt pregătite carele alegorice, Mazăre i-a explicat acestuia cum l-a oprit pe el DNA-ul din pregătirile pentru carnaval:

"Aveam o şedinţă cu cei de la cluburi care au care alegorice, ca să-i mai impulsionez, dar nu am putut ajunge că era în ziua în care m-au băgat la beci", a spus primarul Constanţei, iar Victor Ponta a răspuns râzând: "Cred că erau invidioşi pe carele tale alegorice".

Reamintim că Radu Mazăre, posesor al unei proprietăţi în Madagascar şi iubitor al carnavalului de la Rio a inaugurat în urbea sa o adevărată tradiţie a carnavalurilor, pe care le conduce personal, îmbrăcat în luxoase costume de rege/maharajah/nabab/muşchetar etc., cu tinere mai mult dezbrăcate decât îmbrăcate împrejurul său.

"Constructorul a promis că până pe 15 iunie este gata, este o ordonanţă de urgenţă dată de madam Udrea când era ministru, ca să nu se mai construiască între 15 mai şi 15 septembrie nimic în staţiunile de pe litoral", i s-a plâns Mazăre lui Victor Ponta, care i-a promis edilului că-l rezolvă marţi cu o OUG: "M-ai convins. Ideea este să se lucreze în continuare, nu să rămână aşa".

Disconfortul pe care lucrările de construcţii îl vor crea pentru turiştii ce-şi vor petrece vacanţa de vară ascultând bormaşini şi picamere, nu pescăruşi şi valuri spărgându-se de ţărm, a fost ignorat.

Construcţiile din Mamaia

În staţiunea Mamaia se construiasc trei pasarele pietonale din metal, în formă de iaht, năvod şi val, care vor costa 10,5 milioane de lei.

Pasarela "Iaht" se construieşte lângă punctul de plecare a telegondolei şi lângă Aqua Magic. Aceasta a fost deja deschisă joi, este în formă de iaht, şi se află la trecerea de pietoni de la intrarea în Mamaia dinspre satul de vacanţă. Accesul dinspre satul de vacanţă se va face pe scări, perpendicular pe bulevardul Mamaia, scări ce vor fi amplasate pe mijlocul aleii principale de acces în satul de vacanţă.

Premierul Ponta s-a plimbat pe respectiva pasarelă în formă de iaht în zona satului de vacanţă şi a fost încântat de aceasta: "Chiar arată special, chiar e frumos, chiar e spectaculos", a spus Ponta, după ce a urcat pe pasarelă, întrebându-l pe Valeriu Zgonea dacă există şi la Craiova asemenea pasarele.

A doua pasarelă, se numeşte "Năvod şi pescăruş" şi este construită în zona Cazino, iar cea de-a treia pasarelă este construită în apropierea Hotelului Rex şi poartă numele "Val retro".

Radu Mazăre a anunţat că lucrările la cele trei pasarele se vor încheia la sfârşitul lunii noiembrie, reprezentanţii Primăriei propunându-şi ca inaugurarea să aibă loc pe 1 decembrie.

Lucrările de construcţii din Mamaia se realizează cu bani din fonduri europene, din valoarea totală a proiectului de 10,5 milioane de lei, contribuţia Uniunii Europene fiind de aproape 7 milioane de lei.

Ponta oferă cadou Portul Constanţa, punând în pericol un obiectiv strategic de interes naţional

În timpul vizitei sale la Constanţa, premierul Victor Ponta s-a referit şi la problema controversată a cedării portului Constanţa în mâinile lui Radu Mazăre. Acesta a declarat joi că este normal ca locuitorii din Constanţa să „aibă un cuvânt de spus, o participare” în administrarea Portului.

Senatorul Mihai Răzvan Ungureanu afirma că inconştienţa premierului României Victor Ponta este halucinantă şi pune în pericol un obiectiv strategic de interes naţional - Portul Constanţa.

MRU îl acuză pe Victor Ponta că face cadou primarului Radu Mazăre 13% din acţiunile unui port care este obiectiv strategic NATO.

"În contextul crizei din Ucraina şi a instabilităţii din regiune, domnul Mazăre primeşte, cu titlu gratuit, 13% din acţiunile unui port care este obiectiv strategic NATO. Este o hoţie care are loc chiar sub privirile noastre, care pune în pericol securitatea naţională. Portul Constanţa nu este circ şi sub nicio formă nu-l putem lăsa să cadă pradă intereselor financiare şi electorale", a declarat Ungureanu.

Reacţia lui Traian Băsescu

Referitor la vizita lui Ponta la Constanţa şi a aranjamentului în legătură cu oferirea portului lui Radu Mazăre, preşedintele Băsescu a declarat, joi, că "marele barcagiu" Victor Ponta s-a dus la mare să mănânce mazăre, să-i dea portul, pentru că e ultimul lucru pe care nu îl avea "măscăriciul naţional" pe litoral şi l-a acuzat pe premier că este "un supus al două linii negative", baronii şi trusturi media.