Băsescu: Preşedintele Victor Ponta va ceda la orice presiune şi va face compromisuri cu baronii corupţi
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, în cadrul unui interviu la postul B1 TV, că principala problemă pe care o are PSD-ul este faptul că „nu are un comportament democratic, este exact mesajul dat şi de americani şi îl găsiţi în strategia de apărare: controlul grupurilor nelegitime asupra structurilor guvernamentale”. Şeful statului a avertizat totodată că dacă Victor Ponta va urca pe scaunul de la Cotroceni, acesta va fi susceptibil influenţei baronilor care îl vor determina foarte uşor să facă compromisuri.
„Marea problemă a PSD este că el ca partid mare nu are un comportament democratic, e exact mesajul dat şi de americani şi îl găsiţi în strategia de apărare: controlul grupurilor nelegitime asupra structurilor guvernamentale”, a declarat şeful statului.
În opinia preşedintelui, premierul Victor Ponta este dependent de baronii corupţi în vederea mobilizării electoratului, adăugând că există un electorat pentru care corupţia nu este un motiv să nu mai voteze politicienii respectivi.
„Ponta e dependent şi în partid şi în soarta publică de baronii corupţi, de Mazăre, de Nicuşor Constantinescu, de Duicu. O face ostentativ pentru că asta înseamnă mobilizarea electoratului. Există un electorat pentru care corupţia nu e un motiv să nu votezi un politician. Asta e problema României, mult prea mare toleranţa faţă de corupţie şi foarte uşor amăgiţi cu ideea de domne, a furat, dar a făcut ceva şi pentru noi. Nu înţeleg că s-ar putea face infinit mai mult dacă s-ar fura mai puţin”, a declarat preşedintele.
Şeful statului a evidenţiat faptul că poziţiile ferme ale premierului de susţinere a „baronetului” sunt semnul că România riscă să intre sub controlul acestor structuri nelegitime.
„Marele barcagiu Ponta s-a dus la mare ca să mănânce Mazăre, să îi dea portul. E singurul lucru pe care nu îl avea măscăriciul naţional de pe litoral. Marioneta, când nu te uiţi la ea mai dă din mâini şi dă impresia că e independentă. Poziţiile ferme ale lui Ponta de a susţine baronetul sunt semnul că România riscă să intre sub controlul acestor structuri nelegitime. Supunerea faţă de Voiculescu e catastrofală pentru credibilitatea lui. Spaima şi goana pentru imagine i-a făcut să sacrifice orice. Ponta nu e unicat. La suspendarea din 2007, Voiculescu a fost primadonă, şeful comisiei, iar Tăriceanu şi-a sacrificat preşedintele. A urmat a doua suspendare: Ponta, Crin Antonescu, de dragul imaginii pe care i-o oferea Intactul, a făcut praf statul de drept. Dacă în cei zece ani aş fi acceptat să fiu un supus al lui Voiculescu, Ghiţă şi Vântu, aş fi dus-o foarte bine ca imagine”, a precizat Traian Băsescu.
Preşedintele este de părere că dacă Victor Ponta va ieşi preşedinte acesta va fi foarte uşor influenţabil şi va face compromisuri.
„Pentru a satisface baronii (Ponta - n.r.) a mers cu Voiculescu la suspendările din 2007 şi din 2012. Credeţi că ar rezista ca să nu ajungă la o suspendare? Am făcut şi eu compromisuri, în politică, dar am avut limita destul de scăzută în a face compromisuri de acest tip. Oamenii ăştia vor face orice compromisuri pentru a nu ajunge la o suspendare. Eu mi-am asumat acest risc pentru că nu am vrut să cedez. Ponta va ceda la orice presiune, vă asigur că Voiculescu va merge la preşedinţie ca la el acasă dacă iese Ponta preşedinte”, a adăugat şeful statului.
Traian Băsescu a dat un exemplu de colaborare între baroni, respectiv între Liviu Dragnea şi Nicuşor Constantinescu.
„Tocmai au fost inundaţii, Ponta şi Dragnea erau pe crucişătorul de cauciuc. Două judeţe foarte afectate în 2005 - Timiş şi Teleorman. În Timiş s-au investit 150 milioane euro în refacerea digurilor. În Teleorman nu s-a investit un leu. Aici, unde lucrează de 16 ani baronul Dragnea e sărăcie şi niciun kilometru de dig nou după inundaţiile din 2005. În Neamţ, la Bacău, s-au făcut lucrări, investiţii. Dragnea a avut un singur obiectiv, Tel Drum. Veţi vedea cum îşi schimbă baronii firmele între ei. Veţi vedea Tel Drum lucrând în Constanţa, la Nicuşor Constantinescu. Nu o spun ca ameninţare, ştiu cât şi cum a crescut capacitatea statului de a face faţă corupţiei. Nimeni dintre cei care fură să nu stea liniştiţi. Nu e bine, pentru că instituţiile statului devin tot mai eficiente”, a adăugat şeful statului.