Radu Mazăre supărat foc pe miniştrii PNL

Crin Antonescu, Radu Mazăre, Victor Ponta, la mitingul de protest organizat de USL
Crin Antonescu, Radu Mazăre, Victor Ponta, la mitingul de protest organizat de USL (Epoch Times România)

Pe măsură ce spiritul sărbătorilor şi inerţia aferentă se risipesc uşor-uşor, iar politicienii se strâng pe la casele şi televiziunile lor, declaraţiile despre ruperea USL se înmulţesc şi cresc în vehemenţă, virulenţă etc. În PSD, startul l-a dat Gabriela Firea, care a declarat că martie ar fi un moment bun pentru ruperea USL, pentru a şti pe ce picior o să joace la alegerile din acest an. Desigur, Firea şi-a declarat profundul respect la adresa lui Antonescu, precizând însă că în teritoriu animozităţile PNL-PSD se înmulţesc. Spre exemplificare, Radu Mazăre, membru marcant al partidului şi apropiat al premierului, îi face pe liberali mincinoşi şi îşi exprimă convingerea că PSD-ului i-ar fi mai bine la guvernare fără ei.

„Pentru că s-au opus descentralizării promovate de Dragnea, pentru că s-au opus descentralizării Portului, deşi în campanie susţineau contrariul, pentru mine sunt doar nişte mincinoşi care îşi doresc cât mai multă putere sub controlul lor. Ca atare, indiferent dacă Ponta se împacă cu Antonescu sau nu, liberalii au pierdut susţinerea mea. Cu cât pleacă mai repede din Guvern, cu atât mai bine”, a declarat Mazăre pentru Gândul.

Radu Mazăre, căruia, conform declaraţiilor lui, Premierul Ponta i-a promis că îl face acţionar majoritar în Portul Constanţa, în detrimentul Ministerului Transporturilor condus de Ramona Mănescu (PNL), este supărat că PNL a pus beţe în roate descentralizării care urma sa îl facă "jupân în port".

În jocurile puterii, o serie de miniştri liberali s-au opus amplei descentralizări pe care o doreşte PSD-ul, încercând să nu îşi transfere chiar toată autoritatea către psd-iştii Puterii din teritoriu şi să mai păstreze o parte din prerogative (cu bugetul şi fondurile europene aferente) şi pentru ei.

Astfel, Ministrul de Interne liberal, Radu Stroe a declarat că se va opune categoric descentralizării ordinii publice şi a serviciului rutier, ceea ce i-a supărat foarte tare pe baronii PSD. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, l-a supărat şi ea pe Liviu Dragnea, opunându-se descentralizării Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi a Agenţiei de Prestaţii Sociale şi, cel mai supărător pentru Mazăre, Ramona Mănescu s-a opus descentralizării porturilor, inclusiv a portului de pe malul Mării Negre, pe care Ponta i-l promisese "jupânului" primar.

Desigur, nici liberalii nu îşi fac mari iluzii cum că USL mai este funcţional. Ludovic Orban a declarat tranşant că din punctul său de vedere, PSD nu îl va vota pe Crin Antonescu nici dacă se înscrie în PSD, iar vicepreşedintele PNL, Florin Ţurcanu, în al cărui judeţ (Botoşani) au avut loc unele dintre cele mai aprige certuri între aleşii locali ai PSD şi cei ai PNL, a cerut organizarea unui congres USL, pentru a se reconfirma candidatura lui Antonescu la prezidenţiale şi pentru ca "agonia" incertitudinii să ia astfel sfârşit.